?>

İnci kefalinin engel tanımayan yolculuğu başladı

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefalinin engel tanımayan "zorlu yolculuğu" başladı.

Gündem - 5 yıl önce

Van

Van Gölü'ndeki tek balık türü olan inci kefali, üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz'da tatlı sulara göç ediyor.

Bu yolculukta eşsiz bir görüntü sergileyen inci kefalinin, kaçak avlanan balıkçıların hedefi haline gelmemesi için ilgili kurumlar ve güvenlik güçlerince göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında önlem alınıyor.

Erciş ilçesindeki Deli Çay'ın bulunduğu alanda oluşturulan ve her yıl binlerce kişinin zorlu yolculuğa tanıklık ettiği balık bendinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle sessizlik hakim.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, yaptığı açıklamada, Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin her yıl üremek için göle dökülen akarsulara göç ettiğini söyledi.

Nisan ve temmuz aylarında gerçekleşen göçte akarsuların balıklarla dolduğunu belirten Akkuş, "Bu güzel görüntüler hem Van Gölü'ndeki balıkçılığın devam etmesi için hem bölgemizdeki ekoturizmin gelişmesi açısından çok büyük bir öneme sahip" dedi.

Akkuş, geçen yıl Ramazan Bayramı tatilinde söz konusu bölgeyi 110 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

Bu yıl Kovid-19 nedeniyle sakin bir dönem geçirdiklerini ve salgının ardından yine binlerce kişinin bu göçü izlemek için bölgeye akın edeceğini dile getiren Akkuş, şöyle devam etti:

"Üreme döneminde jandarma akarsu koylarında inci kefali nöbeti tutuyor, merkezde ise polis ve jandarma ekipleri koruma çalışmalarında görev alıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi de balıkla ilgili bilimsel verileri üreterek bilimsel bir yaklaşım sergilenmiş oluyor. 2000'li yıllarda bu akarsuda aşırı avcılıktan dolayı tek bir tane zıplayan balık kalmamıştı. Fakat aradan geçen süre içerisinde koruma çalışmaları ile beraber bugün balıkların derelere tekrardan geri döndüğünü görüyoruz. Koruma çalışmaları için jandarma, polis ve zabıta ekiplerine teşekkür ederiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ağrı düğün çiçekleriyle renklendi

2020-05-16 17:27 - Çevre-Hayat

İnci kefalinin engel tanımayan yolculuğu başladı

2020-05-18 16:07 - Gündem

Yemen ordusu onlarca Husi milisin öldürüldüğünü duyurdu

2020-05-15 09:42 - Dünya

Merih Demiral saha antrenmanlarına başladı

2020-05-13 23:52 - Spor

Petkim’in üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 2 arttı

2020-05-15 14:02 - Ekonomi

Manisa'da polisten down sendromlu İbrahim'e sürpriz ziyaret

2020-05-17 17:57 - Çevre-Hayat

Kırşehir'deki Japon Bahçesi'nde ilkbahar güzelliği yaşanıyor

2020-05-16 16:42 - Çevre-Hayat

Kovid-19'la değişen yaşam tarzı ve stres uyku problemlerini tetikliyor

2020-05-12 15:40 - Genel

Başakşehir Şehir Hastanesinin yolları da 20 Mayıs'ta açılacak

2020-05-11 19:32 - Ekonomi

Jandarmanın dikkati terör örgütü PKK'nın hain tuzağını bozdu

2020-05-18 13:37 - Gündem

İlgili Haberler

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

00:53 - Gündem

İzmir'de polis merkezine silahlı saldırı düzenleyen saldırgan ve 6 şüpheli tutuklandı

00:08 - Gündem

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında Resul Emrah Şahan tutuklandı

23:52 - Gündem

Ankara'da Vietnam Milli Günü kutlandı

23:13 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Terörsüz Türkiye" mektubu Sakarya'daki şehit ailesine

23:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Süper Lig kulüpleri, A Milli Basketbol Takımı'nı kutladı

01:23 - Spor

Fitch, Fransa'nın kredi notunu düşürdü

01:22 - Ekonomi

G7 maliye bakanları, Rusya'ya ek baskı seçeneklerini tartıştı

01:17 - Dünya

Çin ve ABD heyetleri, Madrid'deki müzakerelerde TikTok sorununu da görüşecek

01:13 - Dünya

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

00:53 - Gündem