İlk vahyin geldiği Nur Dağı, umrecilerin akınına uğruyor

Umre ibadeti için kutsal toprakları ziyaret edenlerin zorlu bir yolculuğun sonunda ulaştıkları Nur Dağı'nda bulunan Hira Mağarası, dünyanın her yerinden çok sayıda Müslüman'ı ağırlıyor

İslam-Hayat - Safer 1448 - 3 yıl önce

Mekke
Son peygamber Hazreti Muhammed'e ilk vahyin ulaştırıldığı Nur Dağı'nın (Cebel-i Nur) zirvesindeki Hira Mağarası, Suudi Arabistan'a gelen Müslümanların en fazla ziyaret ettiği yerlerden biri.
Umre için kutsal topraklarda buluşan Müslümanlar, Nur Dağı'nın zirvesine büyük bölümü toprak olan dönemeçli yoldan tırmanıyor. Bu yolun son bölümünde ise taşlardan yapılmış merdivenler bulunuyor.

Yaklaşık bir saat süren yolculuğun ardından zirveye ulaşanları kuşbakışı Mekke manzarası karşılıyor. Umreciler 20 metre aşağıda bulunan Hira Mağarası'na ise sadece bir kişinin geçebileceği genişlikte bir yoldan gidiyor.
Oldukça zorlu ve dik bu yoldan geçerek Hira Mağarası'na ulaşan ziyaretçiler, dua ederek namaz kılıyor.

Ziyaretçiler dağın zirvesine çıkarken bu yol üzerinde de hem namaz kılıyor hem de Kur'an-ı Kerim, ilahi ve kasideler okuyor.
Umreciler, ulaşımın zorluğu ve gündüz saatlerinde havanın sıcak olması nedeniyle Hira ziyaretlerini daha çok gece saatlerinde yapıyor.

Mağara, gece boyunca kadın, erkek, yaşlı, genç ve çocuk her yaştan, dünyanın her yerinden Müslümanların akınına uğruyor.

"Aynı rüyamda gördüğüm gibi"

Umre ibadeti için Yozgat'tan gelen Hüsniye Çalış, eşi ve kızıyla aynı aileden 15 kişi geldiklerini söyledi.
30 sene önce eşi hac ibadeti için geldiğinde kendisinin de kutsal toprakları rüyasında gördüğünü anlatan Çalı, "O daha dönmeden ben rüyamda gördüm buraları, rüyamda geldim. Rabb'im beni buraya kavuşturdu, çok şükür Allah'ıma. Buralar aynı rüyamda gördüğüm gibi. Allah çoluğuma çocuğuma, bütün Müslüman din kardeşlerime, herkese nasip etsin. Yolu zor ama ben çok kolay geldim. Kızımla mağaraya girdim ve namazımı kıldım." diye konuştu.

Avusturya'nın başkenti Viyana'dan Nedim Acuma da kutsal topraklara ilk gelişi olduğunu belirterek, "Umre yapmak çok güzel bir duygu. Anlatamam, bu duyguyu yaşamak lazım. Anlatılacak gibi değil. Gelip burada bizzat yaşamak lazım." dedi.
Gelen herkesin Hira Mağarası'nda iki rekat namaz kılmak istediğini aktaran Acuma, "Ben orada namaz kıldım, bana nasip oldu elhamdülillah. Ama buranın yolu merdivenli, çok dar ve dik. Nur Dağı'na çıkmak gerçekten kolay değil." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Djokovic, Avustralya'da 5 yıl sonra ilk kez yenildi

2024-01-04 12:43 - Spor

İlk vahyin geldiği Nur Dağı, umrecilerin akınına uğruyor

2024-01-08 13:22 - İslam-Hayat - Safer 1448

T3 Vakfı teknoloji girişimlerine desteğini artıracak

2024-01-02 11:43 - Teknoloji

PSG, 20 yaşındaki Lucas Beraldo ile sözleşme imzaladı

2024-01-01 18:09 - Spor

Kripto paralar yeniden yükselişe geçerken ilgi de artıyor

2024-01-02 12:13 - İnsan-Hayat

Japonya'daki depremlerde ölenlerin sayısı 110'a çıktı

2024-01-06 10:53 - Dünya

Ev Elektroniğini Yenilerken Bunlara Dikkat Edin!

2024-01-03 12:16 - İnsan-Hayat

Erzurum, Ardahan ile Kars'ta soğuk hava etkisini sürdürüyor

2024-01-02 10:42 - Gündem

İsrail Savaş ve Güvenlik Kabinesi saldırılar sonrası "Gazze planını" görüşecek

2024-01-02 11:32 - Dünya

Çaykur Rizesporlu Muhammet Taha Şahin, Hatayspor maçından umutlu

2024-01-03 20:13 - Spor

İlgili Haberler

Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Görmez'den Şam'daki üniversitelerle işbirliği mesajı

23:08 - İslam-Hayat - Safer 1448

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 101'inci yılında anılıyor

11:43 - İslam-Hayat - Safer 1448

Fatih'te Osmanlı hazireleri aslına uygun şekilde ihya ediliyor

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

IGMG'nin "Stajyer İmamlık Programı" ile üniversite öğrencileri Avrupa'daki camilerde görevlendirildi

14:18 - İslam-Hayat - Safer 1448

Güvenlik kulübesinde izlediği belgeselden etkilenip hattat oldu

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset