?>

Ilısu Barajı'nda enerji üretimi başlıyor

Türkiye'nin vizyon projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında kurulan Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali'nin altı tribününden ilki, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda hizmete alınıyor.

Genel - 6 yıl önce

DİYARBAKIR/ANKARA (AA) - Bölgenin kalkınması, vatandaşın refah seviyesinin yükseltilmesi, işsizliğin azaltılması için hazırlanan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapımı tamamlanan barajlar sayesinde bereketli topraklar suya kavuşturulurken, üretilen enerjiyle de ülke ekonomisine büyük katkı sunuluyor.

Proje kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan, başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tamamının kalkınmasına katkı sağlayacak Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali'nde (HES) su tutma çalışmalarında da sona gelindi.

Ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu barajlar kategorisinde, gövde hacmi ve kret uzunluğu bakımından Atatürk Barajı'ndan sonra Türkiye'nin ikinci büyük barajı Ilısu'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdelediği üzere 6 türbinden biri 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda devreye alınıyor.

Yarın gerçekleştirilecek törende, Ilısu Barajı ve HES'in ilk türbini devreye alınarak, enerji üretimine başlanacak.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Yıl sonunda tam kapasiteye ulaşacak

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle iştirak edeceği ilk tribünün hizmete alınma törenine, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de katılacak.Açıklamada görüşlerine yer verilen Pakdemirli, Türkiye'nin 70 yıllık rüyası olan ve Erdoğan tarafından 2008'de temeli atılan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde elektrik üretiminin başlayacağını belirtti.Pakdemirli, Dicle Nehri üzerine inşa edilen ve kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin dördüncü büyüğü konumundaki Ilısu Barajı’nın, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından ise dünyada birinci sırada yer aldığını ifade etti. Tesisin, temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine sahip oluğunu aktaran Pakdemirli, bin 820 metre kret uzunluğu olduğu bilgisini paylaştı.

Pakdemirli, inşa edilen Ilısu Barajı ve hidroelektrik santralinin, her biri 200 MW gücünde 6 tribünden oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da video konferans yöntemiyle açılışına katılacağı ilk tribünü, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda hizmete alacağız. İlk tribünün hizmete girmesiyle yıllık 687 milyon kWh elektrik enerjisi üretilecek ve ekonomiye ilave 355 milyon lira katkı sağlanacak. Bu üretim rakamı, 1 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor. Daha sonra ise her ay bir tribünün daha hizmete alınmasıyla yıl sonuna kadar barajın tam kapasiteyle üretime geçmesini hedefliyoruz. Toplam kurulu gücü 1200 MW olan santral tam kapasite ile devreye girdiğinde, yılda ortalama 4 bin 120 GWh enerji üretimi gerçekleştirilecek. Böylece sadece enerji üretiminden ekonomiye yıllık 412 milyon dolar katkı sağlanacak. Bu üretim rakamıyla 6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacı karşılanabilecek."

Köy yolları da yapıldı

Baraj inşaatı kapsamında, araçların zorlukla geçtiği Midyat-Dargeçit yolunun yeniden yapıldığına değinen Pakdemirli, bu çerçevede 52 kilometre ulaşım yolu ile Dicle Nehri üzerine 250 metre uzunluğunda köprü inşa edildiğini, Batman-Siirt-Şırnak ve Diyarbakır’a ait köylerde de 237 kilometre asfalt kaplı köy yolunu yapmaya başladıklarını da aktardı.Bakan Pakdemirli, Ilısu projesinin baraj, yeniden yerleşim, tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve diğer inşaatlar ile beraber yaklaşık 18 milyar liraya mal olduğunu kaydetti.

Cizre Barajı'nın yapımına imkan sağlayacak

8,5 milyar liraya mal olan baraj yıllık 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretimiyle ülke ekonomisine yıllık 412 milyon dolar katkı sunacak. Ilısu Barajı aynı zamanda Cizre Barajı'nın yapımına da imkan sağlayacak.

Tam kapasite faaliyete geçmesi halinde bölgede 4 bin kişiye istihdam sağlayacak Ilısu Barajı'nın tarım ve enerjiye yönelik bir proje olmasının yanı sıra bölgenin kültürel, ekonomik ve sosyal gelişimine de çok ciddi katkı sunması bekleniyor.

TBMM'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla 23 Nisan 2020'de Ilısu Barajı ve HES Projesi'nde ilk türbin test amaçlı döndürülmüştü.

Haftanın Öne Çıkanları

TRT Çocuk'un sevilen kahramanı Pırıl 'Akıllı İşaretleri' öğretiyor

2020-05-15 18:42 - Kültür Sanat

Konya'da açık alanlarda da maske takma zorunluluğu getirildi

2020-05-15 20:42 - Gündem

TSE bez maskeye standart getirdi

2020-05-12 00:47 - Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Bütüncül bir yaklaşımla Asya'daki mevcudiyetimizi artırmamız lazım

2020-05-13 18:51 - Genel

Baba Sekin sokağa çıkma izninde şehit oğlunun mezarına koştu

2020-05-17 18:22 - Gündem

Çin'in Cilin şehrinde Kovid-19 vakalarındaki artış üzerine bazı yasaklar getirildi

2020-05-13 22:41 - Genel

İngiltere'de Kovid-19/ koronavirüs ölümleri 33 bini aştı

2020-05-13 19:47 - Dünya

İran'da Kovid-19 nedeniyle can kaybı 6 bin 937'ye yükseldi

2020-05-16 16:37 - Dünya

Sudan’da Kovid-19/ koronavirüsten ölenlerin sayısı 90'a çıktı

2020-05-14 08:12 - Dünya

Kovid-19 vaka sayısı 55 bini aşan Belçika'da okullar kademeli açıldı

2020-05-18 16:46 - Genel

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: KAAN için Suudi Arabistan ile ortak yatırım söz konusu

13:38 - Gündem

Kremlin Sözcüsü Peskov: Yeni START'ın sona ermesiyle ulusal çıkarlarımızı gözeteceğiz

13:08 - Dünya

Deprem bölgesindeki OSB'lerde deprem öncesi kapasiteye yaklaşıldı

12:38 - Ekonomi

Türkiye'nin ilk "kırsal uydu kenti" depremzedeleri güvenli konutlarla buluşturdu

12:09 - Gündem

Adana, Hatay ve Osmaniye'de yıkılan binalarda kusuru olanlar yargılanıyor

11:56 - Gündem