?>

İl afet ve acil durum müdürlükleri işlemlerine açılacak davalarda taraf belirlenmesi düzenlemesi iptal edildi

AYM, "il afet ve acil durum müdürlüklerince tesis edilen iş ve işlemler dolayısıyla açılmış ve açılacak davaların valilikler husumetiyle yürütüleceğine" ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükmünü, yasal düzenleme yapılması gerekçesiyle iptal etti

Gündem - 9 ay önce

ANKARA

Anayasa Mahkemesi (AYM), "il afet ve acil durum müdürlüklerince tesis edilen iş ve işlemler dolayısıyla açılmış ve açılacak davaların valilikler husumetiyle yürütüleceğine" ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükmünü, konuyla ilgili yasal düzenleme yapılması gerekçesiyle iptal etti.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan karara göre, Osmaniye İdare Mahkemesi, idare aleyhine açılan bir davada, 15 Temmuz 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 52. maddesinin 4. fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

Başvuruda, söz konusu düzenlemede, "İl afet ve acil durum müdürlüklerince tesis edilen iş ve işlemler dolayısıyla açılmış ve açılacak davalar valilikler husumetiyle yürütülür" hükmünün yer aldığı belirtilerek, bu konudaki düzenlemelerin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile değil, kanunla yapılması gerektiği ifade edildi.

Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, düzenlemenin konu bakımından ve yetki yönünden Anayasa'ya aykırı olduğunu tespit ederek iptal etti. İptal kararının 9 ay sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı.

Kararın gerekçesinden...

AYM'nin kararında, iptali istenen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesindeki düzenlemeyle, il afet ve acil durum müdürlüklerinin işlemlerine karşı açılacak davalardaki tarafların valilikler olarak belirlendiği belirtildi.

Anayasa'nın 104. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenleme yapılabilecek konuların yürütme yetkisine ilişkin hususlarla sınırlandırıldığına işaret edilen kararda, "Bu çerçevede yürütme yetkisi dışında kalan bir konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenleme yapılması Anayasa gereği mümkün değildir." değerlendirmesine yer verildi.

Davanın tarafının belirlenmesinin yargılama usullerine ilişkin konular olduğu vurgusu yapılan kararda, "Yargılama usullerinin belirlenmesi, yürütme yetkisinin dışında kalmaktadır. Kuralla Anayasa'nın 104. maddesine aykırı düzenleme yapıldığı anlaşılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Halkbank Gençİz Zirvesi 2024 başladı

2024-12-04 15:18 - Ekonomi

10. Dünya Helal Zirvesi'nde DEİK Türkiye-Filistin İş Forumu düzenlendi

2024-11-29 23:38 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze ve Lübnan'daki kardeşlerimize el uzatmaya çalışıyoruz

2024-11-29 12:13 - Gündem

Kenan Yıldız, Juventus'un göz bebeği

2024-12-05 11:33 - Spor

GZT TV yayın hayatına başladı

2024-12-01 00:12 - Medya

Edirneli zanaatkar Abacı "Yaşayan İnsan Hazinesi" olmaktan onur duyuyor

2024-11-29 14:18 - Çevre-Hayat

Arda Güler'den hayranı ampute futbolcu Kerem'e imzalı forma sürprizi

2024-12-04 12:43 - Spor

TİKA ile Türk Kızılay arasında "İşbirliği Mutabakat Zaptı" imzalandı

2024-11-29 20:03 - Gündem

Filistin'in 1000 yıllık Nablus sabunu yapımı geleneği UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi

2024-12-04 14:13 - Kültür Sanat

Muaythai Süper Lig 6. Ayak final müsabakaları Balıkesir'de yapıldı

2024-12-02 10:32 - Spor

İlgili Haberler

İstanbul Boğazı'ndaki yarışmada kaybolan Rus yüzücünün oteldeki görüntülerine ulaşıldı

11:13 - Gündem

İzmir ve Bilecik'te yangında zarar gören köy evlerinin yapımına başlanıyor

11:08 - Gündem

İstanbul'da "hastanede haksız kazanç sağlandığı" iddiasına ilişkin iddianame hazırlan

10:58 - Gündem

Devlet korumasındaki 286 genç üniversiteli oldu

10:48 - Gündem

Çakmak Barajı'nın havzası Meriç Nehri'nden getirilecek suyla doldurulacak

09:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Kırtasiye ürünleri seçiminde standartlara uygunluk önerisi

12:03 - Ekonomi

Doğu Karadeniz'den 7 ayda 11 ülkeye bal ihraç edildi

11:57 - Ekonomi

Güney Kore'de okullarda ders saatlerinde cep telefonu kullanımı yasaklandı

11:53 - Dünya

Memur ve memur emeklilerinin 2026-2027'deki zam oranlarına ilişkin karar Resmi Gazete'de

11:47 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığınca Hazine Destekli Kefalet Sistemi kapsamında özel hesap açılacak

11:43 - Ekonomi