?>

İklim değişikliği ile mücadele sosyo-ekonomik yan faydalar sağlıyor

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Çalışmaları Koordinatörü Dr. Şahin, Türkiye'nin enerji dönüşümünün sera gazı emisyonlarını azaltmanın yanında istihdam, eğitim gibi sosyo-ekonomik alanlarda yan faydalar sağlayacağını bildirdi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Şahin, Türk-Alman Çevre Yürütme Komitesi'nin hayata geçirdiği ve 4 yıl süren "Yenilenebilir Enerjinin Sosyal ve Ekonomik Faydalarının Tespiti ve Yaygınlaştırılması Projesi (COBENEFITS)" Kapanış Toplantısı'nda, bu projede gerçekleştirilen tüm eğitimlerin bağımsız araştırmacılar tarafından verilmesinin örnek teşkil ettiğini söyledi.

Proje ile Türkiye'nin yeşil dönüşümünde gerekli politikaların oluşturulması konusunda ihtiyaç duyulan bilgilerin ortaya çıkarıldığını vurgulayan Şahin, "Proje sonucunda şunu gözlemledik, projenin birçok kazananı oldu. Ancak Çevre, Enerji ve Sağlık bakanlıkları gibi birçok bakanlık projenin ana fayda sağlayıcıları oldu. Aynı zamanda proje ile Türkiye'nin aktif iklim politikalarına katkı ve enerjinin yeşil dönüşümü için bilimsel destek sağlamak amaçlandı." diye konuştu.

Şahin, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası enerji alanında istikrarsızlık ve küresel enerji fiyatlarında aşırı bir yükselme yaşandığını belirterek, "İklim değişikliği konusunda adım atmamanın dezavantajları ortaya çıktı. Yenilenebilir enerji dönüşümünü öncelemek sizi tüm bu jeopolitik risklerden uzak tutacaktır. Biz de projede özellikle iklim değişikliği ile mücadele yanında iklim değişikliği ile mücadelede sosyo-ekonomik yan faydaları ortaya çıkardık. Modellerle destekledik. Projede enerji dönüşümünde istihdam, sağlık ve eğitim gibi yan faydalar ortaya çıktı." değerlendirmesinde bulundu.

"Türk-Alman ilişkileri sağlam temeller üzerine kurulu"

Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Birinci Sekreteri Martin Vetter de Türk Alman ilişkilerinde çevre çalışmalarının sağlam temeller üzerine kurulu olduğunu söyledi.

Enerji sektöründe uzun yıllardır karşılıklı fayda üzerine güçlü iş birlikleri kurulduğunu ifade eden Vetter, "Son etkinlikte şebeke esnekliği, hidrojen ve yeşil hidrojen projeleri üzerine görüşmeler yapıldığını ve verimli geçtiğini öğrendik. Hiç şüphesiz geçen yıl Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı imzalaması ve net sıfır emisyon hedefinin koyulması tüm dünyada olumlu karşılandı. Bu aynı zamanda enerji ve çevre sektöründe yeni iş birliklerini gündeme getirdi." diye konuştu.

COBENEFITS Projesi Direktörü Sebastian Helgenberger ise projenin Türkiye'nin enerji kaynaklı atmosferik emisyonlarına sebep olan kirleticilerin insan sağlığı üzerine etkilerini incelediğini kaydetti.

Elektrik ihtiyacının tüm dünyada arttığı gibi Türkiye'de de artacağını anımsatan Helgenberger, "Çalışma Türkiye'nin sağlık sistemi üzerindeki yükün hafifletilmesi için enerji sektörünün yenilenebilir enerji aracılığıyla karbonsuzlaştırılmasının yan faydalarını (co-benefit), sağlık maliyeti tasarrufu ve erken ölümlerin azalması gibi konuları ölçmek üzerine odaklandı." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor Kulübü genç yeteneklerini arıyor

2022-06-22 17:21 - Spor

Sesi Görenler Milli Futbol Takımı, Avrupa ikincisi oldu

2022-06-17 20:12 - Spor

Kürek sporu başkentten tüm Türkiye'ye yayılacak

2022-06-23 12:28 - Spor

Ordu'da fındık kabuğundan aktif karbon üretimi için çalışma başlatıldı

2022-06-22 18:04 - Teknoloji

TBMM Başkanı Şentop: Çifte standartlara maruz kaldık

2022-06-16 17:18 - Gündem

Samuel Eto'o İspanya'da 3,8 milyon avro ödeyerek hapse girmekten kurtulacak

2022-06-20 17:44 - Magazin

Afganistan'da 5,9 büyüklüğündeki depremde en az 255 kişi hayatını kaybetti

2022-06-22 09:45 - Dünya

Türk hentbolunun Avrupa'daki yıldızları, milli takımda başarı istiyor

2022-06-22 11:53 - Spor

Türkiye Büyükler Atletizm Şampiyonası, 25-26 Haziran'da Bursa'da yapılacak

2022-06-23 12:05 - Spor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Prizren ve Mamuşa’yı ziyaret etti

2022-06-19 22:28 - Siyaset

İlgili Haberler

Bakan Bolat, Gıda Komitesi Toplantısı'nı değerlendirdi

00:28 - Ekonomi

Trump'ın İngiltere ziyaretinde 10 milyar doları aşan anlaşmaları duyurması bekleniyor

20:58 - Ekonomi

Borsa günü yükselişle tamamladı

18:59 - Ekonomi

Elon Musk, yaklaşık 1 milyar dolarlık Tesla hissesi aldı

19:22 - Ekonomi

Alphabet'in piyasa değeri 3 trilyon doları aştı

18:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

27 mülki idare amiri birinci sınıf mülki idare amirliğine yükseltildi

01:18 - Gündem

Washington Post: Charlie Kirk'ün katil zanlısı, tutuklanmadan önce suçunu itiraf etti

01:13 - Dünya

Kanada Başbakanı, Filistin Devleti'ni tanıma niyetini yineledi

00:37 - Dünya

Bakan Bolat, Gıda Komitesi Toplantısı'nı değerlendirdi

00:28 - Ekonomi

Gıda Komitesi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ev sahipliğinde toplandı

22:53 - Siyaset