?>

'İkinci Petkim'de çalışmalar 2019'da başlayacak

SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi Gahramanov, "İkinci petrokimya tesisi için fizibiliteyi 2019'un nisan ayında tamamlayarak haziranda çalışmalara başlamayı düşünüyoruz." dedi.

Ekonomi - 7 yıl önce

İZMİR (AA) - YUSUF ŞAHBAZ - SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi Zaur Gahramanov, AA muhabirine, STAR Rafinerisi ile Türkiye'ye 19 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, petrokimya sektörünün ham madde ihtiyacını karşılayacak bu tesisin jet yakıtı, LPG ve motorin de üreteceğini ifade etti.

Cari açığın azalmasına katkıda bulunacak rafineriye ilk petrol gemisinin yanaştığını, ekim ayının sonunda tam anlamıyla üretimin başlayacağını söyleyen Gahramanov, tesisin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla düzenlenecek törenle hizmete alınmasını planladıklarını aktardı.

Petrokimya ithalatının yüzde 40'ı karşılanacak

STAR'ın devreye girmesiyle Türkiye'nin dış ticaret açığının yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolar azalacağına işaret eden Gahramanov, bu hedefle çizdikleri yatırım vizyonu kapsamında yeni bir petrokimya tesisi için hazırlık yaptıklarını bildirdi.

Rafineride yaklaşık 1 milyon ton reformat adı verilen petrokimya ham maddesi üretileceğini belirten Gahramanov, şöyle devam etti:

"Bunun 250 bin tonu Petkim'e gidecek. Petkim'in kapasitesi bunu işlemek için yetersiz. Kalan 750 bin tonu kullanarak ekonomiye ilave katkı getirmek için yeni bir petrokimya tesisi planladık. Bu, Azerbaycan, Petkim ve SOCAR için ama asıl Türkiye için. İkinci petrokimya tesisi için fizibiliteyi 2019'un nisan ayında tamamlayarak gelecek haziranda çalışmalara başlamayı düşünüyoruz. Bu çok büyük bir yatırım olacak. Petkim'in Aliağa kampüsü içinde yapacağımız ikinci petrokimya tesisinde 2022'nin sonunda veya 2023'ün başında üretime başlamayı planlıyoruz. Bu yatırım yine Aliağa'daki tesislerimizin bulunduğu yerde olacak. Bütün tesislerimiz burada. Altyapı olarak da burası uygun. Bu yeni tesisle petrokimya ürünleri ithalatının yüzde 40'ını karşılamayı planlıyoruz."

Türkiye'nin ilk petrokimya tesisi olan Petkim'in yıllık 3,6 milyon ton petrokimya ürünü ürettiğini dile getiren Gahramanov, 'ikinci Petkim'in ise ülkenin acil ihtiyaç duyduğu petrokimya ürünlerine odaklanacağını kaydetti.

TANAP'ın ikinci fazının yüzde 85'i tamam

Gahramanov, haziran ayında ilk fazının açılışı yapılan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'ndaki (TANAP) çalışmalara değinirken de Azeri gazının Eskişehir'e ulaştığını, bunun kendilerini çok sevindirdiğini söyledi.

Projenin ikinci etabında çalışmalarının devam ettiğini belirten Gahramanov, "TANAP'ın ikinci fazının yüzde 85'i bitti. 2019 haziran ayında boru hattı Yunanistan sınırına varacak. Testler sonrası 2019 yıl sonuna doğru da Yunanistan'a gazı götürmüş olacağız." ifadelerini kullandı.

Hükümetin, yürüttükleri projelerin en önemli destekçisi olduğuna dikkati çeken Gahramanov, Aliağa'ya özel endüstri bölgesi statüsü verilmesi için görüşmeler yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Süt hırsızı boğa çıktı

2018-07-30 21:42 - Gündem

Tırnak problemleri hastalıkların habercisi

2018-07-31 21:59 - Sağlık

Kuru meyvede ihracatı artıracak proje

2018-08-02 20:37 - Ekonomi

Osmangazi'nin defin vasiyeti: Gümüşlü Kümbet

2018-07-31 16:18 - Genel

Bahçeli'den 'gaf' açıklaması

2018-07-30 19:26 - Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: ABD'nin iki bakanla ilgili kararını doğru bulmuyoruz

2018-08-02 16:29 - Genel

TFF Başkanı Demirören: VAR sistemi ile futbolda yeni bir dönem başlayacak

2018-08-01 18:07 - Spor

Sosyolog Prof. Dr. Meriç: Sosyologlar ülke kaderine ağırlıklarını koymalılar

2018-08-06 00:08 - Genel

İhracat rakamları açıklandı

2018-07-31 13:51 - Ekonomi

Husilerin saldırısı Babu'l Mendeb'de gerginliği tırmandırdı

2018-07-31 14:34 - Genel

İlgili Haberler

Piaggio Aerospace, Türkiye'deki ilk P.180 Avanti EVO siparişini aldı

00:13 - Ekonomi

Fed'in Bej Kitabı, ABD'de ekonomik faaliyetin "çok az" değiştiğini ortaya koydu

22:02 - Ekonomi

Nvidia, Microsoft ve BlackRock konsorsiyumu, Aligned Data Centers'ın hisselerini satın alacak

20:38 - Ekonomi

Borsa günü yükselişle tamamladı

18:33 - Ekonomi

Avrupa enerji dönüşümünde yeni dönemde depolama ve siber güvenlik ön planda

20:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD, Gazze'deki esirlerin cenazelerinin tespit edilmesi sürecinde Türkiye'nin rolüne vurgu yaptı

02:08 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Hamas'ın, enkaz altındaki esirlerin cesetlerini aradığını söyledi

01:32 - Dünya

Trump, CIA'ye, Venezuela topraklarında operasyon düzenleme yetkisi verdiğini doğruladı

01:12 - Dünya

Trump, ABD ile Çin'in ticaret savaşında olduğunu söyledi

00:57 - Dünya

Piaggio Aerospace, Türkiye'deki ilk P.180 Avanti EVO siparişini aldı

00:13 - Ekonomi