?>

İkinci el araç ticaretinde yeni dönem başlıyor

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, "1 Eylül'de başlayacak yeni dönemle ikinci el otomobilde tüketici mağduriyetleri son bulacak ve vergi kaybının önüne geçilecek." dedi.

Gündem - 5 yıl önce

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, çıkarılan yeni düzenlemeyle ikinci el araç ticareti yapmak isteyenlere yetki belgesi ve araçlara ekspertiz zorunluluğu getirildiğini belirterek, "1 Eylül'de başlayacak ikinci el otomobilde yeni dönemle tüketici mağduriyetleri son bulacak ve vergi kaybının önüne geçilecek." dedi.

Erkoç, Ticaret Bakanlığınca hazırlanan ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretini düzenleyen yönetmeliğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Çıkan yön etmelik sayesinde yetki belgesi olmayanların 1 yılda 3'ten fazla araç alıp satamayacağına işaret eden Erkoç, iş yeri açma ve çalışma ruhsatında ikinci el motorlu kara taşıtı faaliyeti bulunan ve meslek odasına kayıtlı işletmelerin yetki belgesi alabileceğini söyledi.

Erkoç, Türkiye genelinde 70 bini aşkın motorlu araç satıcısı olduğunu ve ayaküstü ticaret yapanlar sebebiyle birçok sorunla karşılaşıldığını ifade ederek, 2019'da el değiştiren 8 milyon 600 bin aracın 5 milyona yakının meslekle alakası olmayan kişilerce yapıldığını bildirdi.

Sektör olarak yeni yönetmeliği memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Erkoç, şöyle konuştu:

"Yeni düzenlemeyle ikinci el araç ticareti yapmak isteyenlere yetki belgesi ve araçlara ekspertiz zorunluluğu getiriliyor. (Yarın) 1 Eylül'de başlayacak ikinci el otomobilde yeni dönemle tüketici mağduriyetleri son bulacak ve vergi kaybının önüne geçilecek."

"Yükümlülüklere uymayanlara yaptırım uygulanacak"

Erkoç, söz konusu yönetmelikle ikinci el araç ilanını yapan firmaların yetki belgesi numarasına yer vermesinin ve belgedeki işletme adı veya unvanını kullanmasının zorunlu olacağına dikkati çekerek, "İlanda tüketicileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer verilemeyecek, yükümlülüklere uymayanlara para cezası uygulanacak ve bunların yetki belgesi de iptal edilebilecek." ifadelerini kullandı.

İnternet sitelerinde ve oto pazarlarında kendilerini motorlu araç satıcısı olarak tanıtıp araç satışı yapan kişilerin vatandaşları kandırarak dolandırıcılık yapabildiğini belirten Erkoç, şunları kaydetti:

"Bu işi merdiven altı yapan kişiler sigorta şirketlerinden 'pert' kayıtlı araçları hasarlı alıp tamir ederek vatandaşlara satabiliyor. Aynı şekilde kilometresi yüksek araçları kilometresini düşürerek satıyorlar.

Vatandaşlarımızın aracı satın aldığı şahsı bir daha görme şansı olmuyor. Yetki belgesi olan kişilerden ve yeterliliği bulunan yerlerden araç alındığında, en ufak bir problem yaşandığı takdirde insanlar karşısında muhatap bulabilecek, aldığı aracı iade etme şansı olacak. Tüketici mağduriyetleri son bulacak, insanlar yetkili satış merkezlerine güven duyacak."

"Güvenli ödeme sistemi gelecek"

Erkoç, yönetmelikte yer alan güvenli ödeme sistemi sayesinde kandırma olaylarının da önüne geçileceğini belşrterek, satışlarda paranın bankada blokeli olacağını, her iki tarafın işlemi bittikten sonra bu blokenin kalkacağını, böylece satıcının da alıcının da korunacağını dile getirdi.

Meslekle alakasız kişilerin yaptığı satışlar sebebiyle her geçen gün artan kayıt dışılığa ve suni fiyat artışına dikkati çeken Erkoç, yeni dönemle vergi kaybının da önleneceğini, ikinci el araba sektörünün kayıt altına alınacağını bildirdi.

Erkoç, yönetmelikte belirtilen ikinci el araçlara garanti verme zorunluluğuna da değinerek, satılan araç 2-8 yaşında ve 160 bin kilometre altındaysa bu araçların ekspertizi yaptırıldıktan sonra 3 ay 5 bin kilometre garantisiyle satılacağını ve aracını satan kişinin ekspertiz yaptırmadan satışı gerçekleştiremeyeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Paul Pogba koronavirüse yakalandı

2020-08-27 18:51 - Spor

Aktif Bank Sudan’da “aktif rol oynuyor“

2020-08-28 14:11 - Genel

Malazgirt Zaferi’nin 949. yıl dönümü dolayısıyla 'Kızıl Elma' klibi hazırlandı

2020-08-25 02:56 - Gündem

ASELSAN'dan 18,8 milyon dolarlık sözleşme

2020-08-26 13:31 - Ekonomi

Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte Hindistan'da 1021 kişi öldü

2020-08-29 12:26 - Dünya

Kamu kuruluşlarında esnek çalışma yöntemleri uygulanabilecek

2020-08-26 05:57 - Ekonomi

Bursa'da düğünlere katılan 42 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı

2020-08-24 19:46 - Asayiş

2020-2021 futbol sezonunun fikstürü çekildi

2020-08-27 01:59 - Gündem

Antep savunmasının izleri 'Panorama 25 Aralık Müzesi'nde

2020-08-26 18:18 - Gündem

Boğaziçi Üniversitesi, aşı maratonunda hedefe emin adımlarla ilerliyor

2020-08-29 14:31 - Sağlık

İlgili Haberler

FETÖ'nün güncel finans yapılanmasına yönelik operasyonda yakalanan 23 şüpheli adliyede

09:43 - Gündem

İstanbul merkezli FETÖ operasyonunda yakalanan 51 zanlı adliyede

09:38 - Gündem

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 14 şüpheli gözaltına alındı

08:52 - Gündem

Sayıştay Başkanlığına 5 üye seçimi yapılacak

08:42 - Gündem

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 18 zanlı hakkında gözaltı kararı

08:23 - Gündem

Günün Manşetleri

Suriye yönetimi Süveyda'daki askeri güçlerini çektiğini yineledi

10:03 - Dünya

Bakan Bayraktar, yeni sondaj gemilerinin 2026 başında göreve hazır olacağını bildirdi

09:58 - Ekonomi

FETÖ'nün güncel finans yapılanmasına yönelik operasyonda yakalanan 23 şüpheli adliyede

09:43 - Gündem

İstanbul merkezli FETÖ operasyonunda yakalanan 51 zanlı adliyede

09:38 - Gündem

Yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında tarife kontenjanı açıldı

09:12 - Ekonomi