?>

İhracatın yükünü 'kara taşıtları' çekti

Türkiye'nin öncü sektörlerinden motorlu kara taşıtları, yılın 10 ayındaki 21,6 milyar dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı.

Ekonomi - 6 yıl önce

ANKARA(AA) - Türkiye'nin toplam ihracatı genel ticaret sistemine (GTS) göre, bu yılın ocak-ekim döneminde 148,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ihracatın zirvesine 21,6 milyar dolarla motorlu kara taşıtları sektörü yerleşti.

İhracatta son yıllarda Cumhuriyet tarihinin rekorları kırılırken, elde edilen başarıda öncü sektörlerin performansları önemli rol oynadı.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, yılın 10 ayında toplam ihracat (GTS) geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,1 artışla 148,9 milyar dolara ulaştı.

İhracatta ilk sırayı 21,6 milyar dolarla "motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarı" alırken, sektör ihracatı toplam ihracatın yüzde 14,5'ini oluşturdu.

"Kara taşıtları dijital dönüşümde öncelikli"

Bu arada, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Dijital Türkiye Yol Haritası belgesinde, ihracat, istihdam ve katma değer potansiyeli dikkate alınarak, Türkiye için getirisi yüksek olacak sektörlerden başlamak üzere dijital dönüşümde öncelikli sektörler belirlenmişti. Bu kapsamda kimya ve ilaç, motorlu kara taşıtları, makine ve teçhizat, gıda ve yarı iletkenler ve elektronik sektörleri, odaklanılacak sektörler olarak öne çıkmıştı.

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda da bu yıl Genel Ticaret Sistemi tanımlı ihracatın yüzde 2,6 artarak, 181,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edildi. Yıl sonunda ihracat fiyatlarında yüzde 3 düşüş, reel ihracatta ise yüzde 5,7 artış bekleniyor.

Haftanın Öne Çıkanları

'Berlin'e açık bir gündemle gidiyoruz'

2019-11-25 01:42 - Dünya

Anadolu Efes'te Shane Larkin tarihe geçti

2019-11-30 01:05 - Spor

AK Parti 'Evren' ilçesinin adının değiştirilmesi için kanun teklifi verdi

2019-11-26 18:07 - Siyaset

AK Parti Sözcüsü Çelik: Cumhurbaşkanımızdan özür dilemeleri gerekiyor

2019-11-25 20:07 - Siyaset

'Türkiye'nin Suriye ile ilgili tüm süreçlerde yer alması doğaldır'

2019-11-24 19:07 - Dünya

Irak'ın Zikar kentinde protestocular valilik binasını ateşe verdi

2019-11-25 09:16 - Genel

İhracatın yükünü 'kara taşıtları' çekti

2019-11-30 13:45 - Ekonomi

Doğal gaz ithalatı eylülde azaldı

2019-11-26 11:49 - Ekonomi

Sivasspor'da yerli oyunculardan takıma önemli katkı

2019-11-27 14:27 - Spor

Çin ABD'nin Pekin Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı

2019-11-28 13:57 - Dünya

İlgili Haberler

KARDEMİR, yılın ikinci çeyreğinde 1 milyar 316 milyon lira net kar açıkladı

15:28 - Ekonomi

Gayrimenkul sertifikası projesinin halka arzında 27,3 milyar liralık rekor talebe ulaşıldı

14:28 - Ekonomi

İnşaat malzemesinde yıllık ihracat 30 milyar dolara yaklaştı

14:22 - Ekonomi

Dünya Bankası İstanbul Dirençlilik Projesi'ne yönelik 650 milyon dolarlık krediyi onayladı

14:07 - Ekonomi

Uzmanlardan riskli konutlar için depreme karşı "güçlendirme veya dönüşüm" çağrısı

13:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trabzonspor, sahasında Kocaelispor'u yendi

23:48 - Spor

Bu yıl 5 binden fazla yangınla mücadele edildi

23:28 - Gündem

Ünlü Rus gazeteci Solovyov, devlet televizyonunda Azerbaycan'ı özel askeri operasyonla tehdit etti

22:23 - Özel Haber

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın ateşkes yerine yeni saldırılara hazırlandığını söyledi

22:12 - Dünya

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

20:47 - Gündem