IEA küresel petrol talebindeki artış öngörüsünü yukarı yönlü revize etti

Uluslararası Enerji Ajansı, devam eden enerji krizinin petrol tüketiminde artışa neden olacağına işaret ederek, bu yıl ve gelecek yıl için küresel petrol talebine yönelik tahminini yukarı yönlü revize etti.

Ekonomi - 5 yıl önce

İstanbul
Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) eylül ayına ilişkin "Petrol Piyasası Raporu"na göre, yükselen doğal gaz fiyatlarının petrol kullanımını teşvik etmesiyle talepte normal koşullara kıyasla günlük 500 bin varil artış bekleniyor.
Bu kapsamda, IEA küresel petrol talebi öngörüsünü bu yıl için 170 bin varil, 2022 yılı için ise 210 bin varil artırdı.
Böylece, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla göre günlük 5 milyon 500 bin varil artışla yaklaşık 96 milyon 300 bin varil olması bekleniyor. Talebin, gelecek yıl ise günlük 3 milyon 300 bin varil artışla 99 milyon 600 bin varile ulaşarak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını öncesi seviyelerine dönmesi öngörülüyor.
Rapora göre, salgının ortaya çıktığı 2020'de günlük 90 milyon 800 bin varile kadar gerileyen küresel petrol talebi, 2019'da 99 milyon 500 bin varil seviyesinde gerçekleşmişti.
Petrol talebinde bu yıl günlük 35 milyon 782 bin varille Asya Pasifik Bölgesi'nin başı çekmesi beklenirken, bu bölgeyi 30 milyon 211 bin varille Amerika ve 13 milyon 657 bin varille Avrupa'nın izleyeceği tahmin ediliyor. Gelecek yıl ise Asya Pasifik Bölgesi konumunu güçlendirirken, bu sıralamanın değişmesi beklenmiyor.

Küresel petrol arzı eylülde azaldı

Rapora göre, küresel petrol üretimi, geçen ay bir önceki aya göre 260 bin varil azalışla günlük 95 milyon 990 bin varil seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu düşüşteki başlıca etken, dünyanın en büyük petrol üreticisi ABD'de ağustos sonunda etkili olan Ida Kasırgası nedeniyle üretimin sekteye uğraması oldu.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) günlük ham petrol üretimi ise eylülde bir önceki aya göre yaklaşık 340 bin varil artışla 27 milyon 150 bin varile yükseldi.
Bu dönemde ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan OPEC üretimi ise günlük 5 milyon 320 bin varil olarak kayıtlara geçti. Böylece, OPEC'in toplam petrol üretimi geçen ay günlük 32 milyon 470 bin varil olarak gerçekleşti.
OPEC dışı ülkelerin günlük petrol üretimi ise söz konusu dönemde bir önceki aya göre yaklaşık 600 bin varil azalışla 63 milyon 520 bin varil oldu.
Rapora göre ayrıca, OPEC ve OPEC dışı ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretim kesintilerini hafifletmeye devam etmesi, ABD'deki üretimin Ida Kasırgası'nın ardından toparlanmaya başlaması ile tesislerdeki bakım ve onarım çalışmalarının azalmasıyla küresel petrol arzındaki yükseliş trendi yeniden başladı. Buna göre, OPEC+ grubunun üretim artışına gitmesiyle küresel petrol arzında eylül ayından yıl sonuna kadar günlük yaklaşık 2 milyon 700 bin varil artış bekleniyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

136 ülkeden küresel kurumlar vergisi anlaşmasına onay

2021-10-09 00:41 - Ekonomi

Bakan Dönmez: Ülkemizin uzun dönemli doğal gaz anlaşmalarının olması elimizi rahatlatan bir unsur

2021-10-13 15:11 - Ekonomi

ABD Hazine Bakanı Yellen: Tarihi bir vergi anlaşmasının eşiğindeyiz

2021-10-08 20:21 - Ekonomi

BM'den 'temiz ve sağlıklı çevre insan hakkıdır' kararı

2021-10-09 01:46 - Dünya

Trabzonspor, Abdullah Avcı ile ilk peşinde

2021-10-11 13:11 - Spor

A Milli Futbol Takımı, Norveç maçı hazırlıklarını tamamladı

2021-10-07 22:36 - Spor

Atıcılıkta hedefi 12'den vuran kadın sporcular yeni rekorlar peşinde

2021-10-09 17:51 - Gündem

IEA küresel petrol talebindeki artış öngörüsünü yukarı yönlü revize etti

2021-10-14 14:56 - Ekonomi

İznik çini fırınları kazısında 'kırmızı hamurlu' seramikler bulundu

2021-10-11 16:49 - Kültür Sanat

Türkiye'de yılda yaklaşık 19 bin kadın meme kanserine yakalanıyor

2021-10-08 15:36 - Genel

İlgili Haberler

Borsa güne yatay seyirle başladı

10:13 - Ekonomi

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara yönelik 7 ayda 8,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza

09:27 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolüne tabi bazı ürünlerin ülkeye girişine ilişkin düzenleme yapıldı

09:07 - Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerine çevrildi

09:03 - Ekonomi

ABD, Hürmüz Boğazı'ndaki aksaklıkların sürmesi nedeniyle petrol fiyatı tahminini yükseltti

08:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail ordusu Beytüllahim'de Filistinlilere ait üç katlı binayı yıktı

10:22 - Dünya

Çin'in başkenti Pekin'de şiddetli yağışlar nedeniyle turistik alanlar kapatıldı

10:18 - Dünya

Borsa güne yatay seyirle başladı

10:13 - Ekonomi

Pentagon'un raporunda, Yemen'deki hava saldırılarında 153 sivilin öldürüldüğü bildirildi

09:43 - Dünya

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara yönelik 7 ayda 8,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza

09:27 - Ekonomi