?>

İdrar yolu enfeksiyonu her 2 kadından 1'inin sorunu

Toplumda her 2 kadından birini etkileyen ve erkeklere oranla 8 kat fazla görülen idrar yolu enfeksiyonu gündelik yaşam kalitesini ciddi oranlarda düşürüyor. Ağrı, yanma hissi gibi belirtileri olan idrar yolu enfeksiyonu, müdahalede geç kalındığı takdirde böbreklere zarar vererek te

Sağlık - 9 yıl önce

Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, kadınların kabusu olan idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili bilgiler vererek kolaylıkla uygulanan tedavi yöntemlerini anlattı.

Enfeksiyona yanlış temizlik neden oluyor Kadının dış idrar yolunun anatomik olarak erkek dış idrar yoluna göre daha kısa olması, bakterilerin mesaneye ulaşmasını kolaylaştırarak mesane iltihabına neden oluyor. Bu nedenle hastalık en çok kadınlarda rastlanıyor. Özellikle üreme çağındaki kadınları tehdit eden idrar yolu enfeksiyonuna yol açan etkenler arasında tuvalet alışkanlıkları ilk sıralarda yer alıyor. Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, “Tuvalet sonrası, arkadan öne doğru yapılan temizlik, anüs çevresindeki organizmaları vajinaya taşıyarak sistite neden oluyor. Bu yüzden temizliğin önden arkaya doğru yapılması gerekiyor. Bunun yanı sıra cinsel ilişki sırasında meydana gelen mekanik travmalar ve ilişki ile genital bölgedeki yuvalanan bakterilerin mekanik olarak dış idrar yoluna taşınması da enfeksiyona olan eğilimi arttırıcı etkiye neden oluyor” diyor.

Gereken önlemler alınmazsa kronikleşebiliyor İdrar yolu enfeksiyonu olan hastalarda; sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve sızı, idrarın bitmeme hissi, kanlı gelmesi, idrar renginde koyulaşma ve bulanıklık, cinsel ilişki esnasında ağrı gibi şikayetler baş gösteriyor. Hastalığa müdahalede geç kalındığı takdirde bakteriler böbreklere ulaşıyor. Bunun da kişide, ateşle birlikte daha ağır seyreden ve hastane yatışı gerektiren enfeksiyonların gelişmesine neden olabildiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, tedavi şekli ile ilgili şu bilgileri aktarıyor: “Tedavide genellikle antibiyotikler ve idrar yolu temizleyicileri kullanılıyor. Uygun tedavi planlaması sonucunda şikayetler 24 saat içinde ortadan kalkıyor. Tedaviye geç kalınması ya da bilinçsiz uygulamalar yapılması sonucunda hastalık ilerleyebiliyor ve böbreklere yayılarak kronikleşebiliyor. Gerekli önlemlerin alınmadığı kişilerde 1 yıl içerisinde üç veya daha fazla sayıda tekrarlayan kronik idrar yolu enfeksiyonu görülebiliyor. Bu durum hayat kalitesini oldukça olumsuz etkiliyor.”

Yakınların tavsiyesiyle ilaç kullanılmamalı İdrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden herhangi birinin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, kişilerde başka bir hastalık olasılığının da değerlendirilerek gereken tüm tetkikler yapıldığını ifade ediyor. Çıkan sonuçlara göre belirlenen tedavi doğru şekilde uygulandığında kişinin tüm şikayetleri ortadan kalkıyor. Ancak kişinin, yakınların tavsiyesi ile ilaç kullanmaması önem taşıyor. İdrar yolu enfeksiyonu yaşamamak için bol su içmek ve hijyen kurallarına dikkat etmek öneriliyor.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kırıkkale'deki FETÖ davasında sanıklar hakim karşısına çıktı

2016-10-25 23:27 - Gündem

İETT otobüsü şoförüne dayak kamerada

2016-10-21 19:22 - Asayiş

Bitlis’te trafik kazası: 2 ölü, 5 yaralı

2016-10-25 21:37 - Asayiş

DEAŞ'tan 8 köy alındı, Başika kasabası kuşatıldı

2016-10-23 22:32 - Dünya

Fransa'da sığınmacıların tahliyesinde 'hijyen' skandalı

2016-10-26 01:22 - Dünya

Şahika Ercümen'den yeni dünya rekoru

2016-10-22 16:32 - Spor

İsrail mahkemesinden 'tecride devam' kararı

2016-10-25 21:22 - Dünya

Denizde mahsur kalan 57 kişiyi sahil güvenlik kurtardı

2016-10-23 16:37 - Gündem

Suriye'de mezarlıklar yetersiz kaldı

2016-10-23 18:02 - Dünya

Türk Kızılayından Musul'a 500 ton insani yardım

2016-10-21 16:52 - Gündem

İlgili Haberler

Yeşilaydan aldığı destekle kumardan uzak yaşam sürüyor

12:12 - Sağlık

Kan bağışında, kadın ve gençlerin payı 2025'te arttı

11:52 - Sağlık

Elektronik sigaranın akciğerde yol açtığı hasar yoğun bakımla sonuçlanıyor

13:12 - Sağlık

Muş'ta yolu kardan kapanan köydeki hasta ekiplerce hastaneye ulaştırıldı

16:27 - Sağlık

Yapay zekaya güvenilerek ihmal edilen göz sağlığı tedaviyi zorlaştırıyor

11:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kamunun alım yapacağı şirketlere derecelendirme geliyor

09:43 - Ekonomi

İsrail gazetesi, İran'ın Suriye Cumhurbaşkanı Şara'ya suikast düzenlemeyi planladığını iddia etti

09:37 - Medya

FETÖ’ye yönelik operasyonlarda 20 günde 223 şüpheli yakalandı

09:07 - Asayiş

Japonya'nın batısında 6,2 büyüklüğünde deprem

07:52 - Dünya

Venezuela'da başkanlık sarayı çevresinde silah sesleri duyuldu

06:02 - Dünya