?>

Suriye'de mezarlıklar yetersiz kaldı

Suriye'de Esed rejiminin muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelere 6 yıldan beri süren saldırılarında yüz binlerce sivil hayatını kaybetti, mezarlıklar talebi karşılamaz hale geldi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 9 yıl önce

ŞAM - MOHAMAD MİSTO 

Suriye'de Esed rejiminin muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelere 6 yıldan beri süren saldırılarında yüz binlerce sivil hayatını kaybetti.

Yaşamını yitirenlerin sayısının gün geçtikçe artmasıyla var olan mezarlıklar ölülerin defnedilmesinde yetersiz kaldı.

Özellikle rejimin yoğun bombardımanına maruz kalan bölgelerde yaşayan Suriyeliler, ölülerini defnetmek için alternatif yöntemler bulmak zorunda kaldı. Bu yöntemlerden biri de katlı mezarlıklar oldu.

Havadan ve karadan yoğun bir şekilde bombalanan başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesindeki Duma'nın ilçe merkezindeki mezarlığın dolmasının ardından ölüler ilçe dışına yapılan mezarlığa defnedilmeye başlandı. Bu mezarlıklar da dolunca muhaliflerin elinde bulunan yerel mecliste mühendis asıllı bir üyenin teklifi üzerine katlı mezarlıkların yapılması kararlaştırıldı.

Belediye çalışanları, Esed ve Rusya'nın bombardımanlarında hayatlarını kaybedenler için 40 metre genişliğinde, 5 metre uzunluğunda ve 5 metre derinliğinde bir alanı kazıyor. Çalışanlar, mezar katlarını ve duvarlarını kendi hazırladıkları kerpiçlerle oluşturuyor.

"Ölülerimizi kazdığımız katlı mezarlıklara defnetmeye başladık"

Mezarlık sorumlusu Adnan Mudvir, AA muhabirine, ölülerini nasıl defnettiklerini anlattı.

"Ölü sayıları artınca ilçenin etrafında yeni bir mezarlık oluşturduk. Sonra sayı daha da artınca ölülerimizi kazdığımız katlı mezarlıklara defnetmeye başladık." diyen Mudvir, yapı malzemesi kıtlığından mezarların duvarlarını kerpiçten yaptıklarını söyledi.

Mezarların üstünü kamış, saman ve çamurdan ürettikleri mezar taşıyla kapattıklarını belirten Mudvir, kerpiç ve mezar taşı hazırlamanın hem emek hem de zaman istediğini, defin işlemini ise kısa sürede bitirdiklerini ifade etti.

Çalışanlardan Halid Bellah da, "Daha önce mezarlıkları sıkıştırarak yan yana kazıyorduk, her gün onlarca ölü gelince katlı mezarları kazmak zorunda kaldık." ifadelerini kullandı.

Bellah, çalıştıkları mezarlıkta 3 katlı mezarlık bulunduğunu, her birine bin ölünün defnedilebileceğini aktardı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başakşehir ile Konyaspor berabere kaldı

2016-10-16 18:52 - Spor

Irak'tan Türkiye açıklaması

2016-10-19 00:22 - Dünya

Jungle sığınmacı kampında sona doğru

2016-10-22 15:37 - Dünya

Araç değil sanki cephanelik!

2016-10-21 23:52 - Asayiş

Kalbi bir saatte 40 kez durdu

2016-10-17 18:03 - Genel

Fındık, maliyetini kurtarmanın peşinde

2016-10-17 19:33 - Ekonomi

Huzurevi sakini 'Mehmet Amca'nın gözleri yolda

2016-10-17 14:44 - Genel

'Türkiye'de en çok kaybedenler kadınlardır'

2016-10-16 22:22 - Siyaset

Beşiktaş, Napoli'ye konuk olacak

2016-10-18 13:17 - Spor

Polise ateş açan zanlı vurularak etkisiz hale getirildi!

2016-10-16 22:27 - Asayiş

İlgili Haberler

Eski KKTC Başbakanı Atun: Türkiyesiz bu dava düşünülemez

17:58 - Dünya

Bangladeş'in başkenti Dakka'daki uluslararası havalimanında yangın çıktı

17:48 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 48 saatte 29 artarak 68 bin 116’ya çıktı

16:28 - Dünya

İran: 2231 sayılı BMGK kararının süresi sona erdi, nükleer dosya BMGK gündeminden çıkarılmalıdır

16:12 - Dünya

UNRWA: Gazze'de yaklaşık 300 bin öğrenci iki yıl aradan sonra eğitime yeniden başlıyor

15:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü'nü kutladı

18:47 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vefatının 4'üncü yılında Özdemir Bayraktar'ı andı

18:37 - Gündem

TASAV, Ankara'da "Tarım, Gıda ve Hayvancılık Sempozyumu" düzenledi

18:18 - Gündem

Eski KKTC'li Bakan Bozkurt, Türk askerinin Kıbrıs'taki varlığının önemini vurguladı

18:13 - Gündem

Büyükelçi Aybet, İsrail'in BM kararıyla kurulan UNRWA'yı yasaklamaya hakkı olmadığını beli

18:07 - Gündem