?>

İdlib'deki kamplara sığınan siviller bir Kurban Bayramı'na daha buruk girdi

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarından kaçarak Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilindeki kamplara sığınan milyonlarca sivil, bir Kurban Bayramı'nı daha evlerinden uzakta, zorlu yaşam şartları altında karşıladı.

Dünya - 4 yıl önce

İdlib

Rejiminin saldırılardan kaçarak İdlib'in Türkiye sınırı hattındaki zorla yerinden edilenlerin sığındığı kamplarda yaşayan yüz binlerce sivil, bir bayrama daha iç savaş ortamında girdi.

2 yıl önce İdlib'in güney kırsalından göç etmek zorunda kalan Mustafa Emin, yaptığı açıklamada, evinde akrabalarının arasında eski bayramları özlediğini söyledi. 37 yaşındaki Emin, "Göç etmeden önce her Kurban Bayramı'nda kurban keserdik. Şimdi ise dağın başındaki çadırda hisse et bekler olduk." dedi

En son ramazan ayında bir hayırsever sayesinde et yediklerini anlatan Emin, her şeyini geride bıraktığını, işinin olmadığını ve durumunun kötü olduğunu ifade etti.

Esed rejiminin saldırılarıyla yerinden ettiği İmad Davut, şimdiki bayramların köydeki bayramlara benzemediğini, ailelerin dağıldığını söyledi.

Ailelerin fertlerinin farklı farklı kamplara yerleştiğini belirten Davut, "Ne mutluluk ne de neşe kaldı. Hayırseverler kurban eti dağıttığında et yeriz çünkü kimsenin satın alacak parası yok. Her şey çok pahalı." diye konuştu.

Davut, bayramın normal bir gün gibi geçtiğini, her evde hüzün ve acı olduğunu, herkesin rejim saldırılarında bir yakınını kaybettiği sözlerine ekledi.

Bir başka yerinden edilen Abdulkerim Said de en büyük isteğinin iki yıl önce saldırılar nedeniyle terk ettiği evine dönmek olduğunu söyledi.

Said, "Daha önce kurban keserdik. Ölen yakınlarımızın mezarını ziyaret ederdik. Köyümüzü özledik. En kısa zamanda dönmek istiyoruz." dedi

En son geçen yıl Kurban Bayramı'nda et yediğini söyleyen Said, imkansızlıklar nedeniyle kurban kesmediğini dile getirdi.

İdlib'deki durum

Türkiye, Rusya ve İran arasında 4-5 Mayıs 2017'de gerçekleşen Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu. Ancak rejim ve İran destekli teröristler, Rusya'nın hava desteğiyle 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip İdlib'e yöneldi.

Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı.

Rusya ve rejim güçleri, Mayıs 2019'da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara başladı ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki birçok yerleşimi ele geçirdi. Son olarak 5 Mart 2020'de Rusya'nın başkenti Moskova'da, Türkiye ve Rusya arasında yeni bir mutabakat sağlandı.

Rejim güçlerinin zaman zaman ihlal ettiği ateşkes büyük ölçüde korunuyor. 2017-2020 döneminde yaklaşık 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldırılarında Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Fatih Terim: Hakan Çalhanoğlu'nun Inter'e transferi, hem kulüp hem oyuncu için iyi tercih

2021-07-15 19:31 - Spor

Rıza Çalımbay yeni sezonun geçen yıla göre çok daha zor olacağını söyledi

2021-07-13 18:26 - Spor

Darbecilere kahramanca karşı çıkan şehidin hiç görmediği kızı babası gibi cesur

2021-07-14 15:11 - Çevre-Hayat

Güney Afrika'daki yağma olayları akaryakıt kıtlığına neden oldu

2021-07-15 21:11 - Dünya

Kendi evini elleriyle yıkmak zorunda kalan Filistinli ailenin küçük kızı: Odam çok güzeldi

2021-07-17 15:11 - Dünya

Peru'da devlet başkanlığı seçimini resmi olarak solcu Pedro Castillo'nun kazandığı duyurul

2021-07-20 08:31 - Dünya

İdlib'deki kamplara sığınan siviller bir Kurban Bayramı'na daha buruk girdi

2021-07-20 15:56 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Ali'yi kabul etti

2021-07-14 19:11 - Siyaset

Özel sporcular Tokyo Paralimpik Oyunları'ndan ilk madalyalarını hedefliyor

2021-07-15 19:46 - Spor

'Filenin Sultanları' olimpiyatlarda kürsüye çıkmanın hayalini kuruyor

2021-07-16 17:46 - Spor

İlgili Haberler

BM yaptırımlarının yeniden devreye girmesiyle İran’da ekonomik kaygılar derinleşiyor

17:58 - Dünya

Gazze’de yetersiz beslenme sonucu 12 kiloya düşen 7 yaşındaki May yürüme yetisini kaybetti

17:02 - Dünya

Trump: ABD dışında yapılan tüm filmlere yüzde 100 tarife uygulayacağım

16:37 - Dünya

İspanya'nın doğusunda şiddetli yağış etkili oldu

14:22 - Dünya

Alman iş gücü piyasasında giderek daha fazla yaşlı insan çalışıyor

14:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Ankara'da 6 Ekim'e kadar dönüşümlü su kesintileri yapılacak

18:42 - Gündem

Samsunspor, UEFA Konferans Ligi grubundan çıkmak istiyor

18:32 - Spor

Bakan Ersoy, Google Küresel İlişkiler Başkanı Kent Walker ile görüştü

18:27 - Gündem

BM yaptırımlarının yeniden devreye girmesiyle İran’da ekonomik kaygılar derinleşiyor

17:58 - Dünya

İstanbul'da trafikte bir sürücüye taşla saldıran kişi yakalandı

17:37 - Gündem