?>

İçişleri Bakanı Soylu’dan 'okul güvenliği' genelgesi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, okulların çevresinde alınacak güvenlik tedbirleri ve uyuşturucuyla mücadele konusunu 81 il valisi, İl Emniyet Müdürleri, İl Jandarma Komutanları, Bölge Jandarma Komutanları ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları ile video konferans sistemi ile gerçekle

Eğitim - 8 yıl önce

İçişleri Bakanlığı, okulların açılışına az bir süre kala 81 il valiliğini okullarda alınacak güvenlik önlemleri konusunda uyardı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla valiliklere gönderilen “2017-2018 Eğitim-Öğretim Döneminde Okulların Çevresinde Alınacak Güvenlik Tedbirleri” genelgesinde çocuk ve gençlerin güvenli ve huzurlu bir ortamda eğitim dönemi geçirmeleri için okullarda alınan güvenlik tedbirlerine bu yıl da devam edileceği belirtildi.

İçişleri Bakanlığı, okullarda suç ve suçluyla mücadele kapsamında eğitim kurumlarını mercek altına alacak. Güvenlik tedbirleri yönünden öncelikli okulların giriş, çıkış ve açık olduğu saatlerde ekipler görev yapacak. Okullarda çocuk, asayiş, narkotik ve trafik birimlerinden ekipler bulunurken, kolluk kuvvetleri personelinden “Güvenli Eğitim Koordinasyon Görevlisi” ise tüm okullar için görevlendirilecek.

Genelgede okulların çevresinde alınacak güvenlik önlemlerinin planlaması yapılırken önceki yıllarda yaşanan aksaklıkların tekrarlanmaması uyarısında bulunuldu. Okulların bulunduğu çevrelerde meydana gelen suç türleri, sayıları ve çevresel faktörler göz önünde alınarak risk analizine dayalı planlama yapılması istendi. Genelgede 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde okul çevresinde alınacak tedbirler şu şekilde sıralandı: "Tüm okullarda bugüne kadar meydana gelen suç sayıları, suç türleri, okulların fiziksel güvenliği ve mevkileri ile çevresel etkenler göz önünde bulundurularak güvenlik değerlendirmesi yapılacak ve okullar güvenlik yönünde öncelikli gruplarda değerlendirilecek. Öncelikli okullarda çocuk, asayiş, narkotik ve trafik birimlerinden ekipler bulunurken, kolluk kuvvetleri personelinden 'Güvenli Eğitim Koordinasyon Görevlisi' ise tüm okullar için görevlendirilecek.

Koordinasyon görevlisi, okul yöneticileri ile irtibatlı olacak

Birinci derecede öncelikli okullarda güvenli eğitim koordinasyon görevlisi, sorumlu olduğu okul yöneticileri ile en az haftada bir, ikinci derece öncelikli okullarda güvenli eğitim koordinasyon görevlisi en az 15 günde bir, üçüncü derece öncelikli okullarda ise güvenli eğitim koordinasyon görevlisi en az ayda bir görüşme yapacak. Görüşmede dile getirilen sorunlar ve güvenli eğitim koordinasyon görevlisince tespit edilen aksaklıklara ilişkin tutanaklar tutulacak, bu tutanaklar Çocuk Şube Müdürlükleri/Büro Amirliklerine gönderilecek. Güvenli eğitim koordinasyon görevlilerince yapılan değerlendirmeler sonucunda okul ve çevresindeki risk faktörlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirler diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde gerekli önlemler Çocuk Şube Müdürlükleri koordinesinde alınacak

Okulla ilişiği bulunmayan şahıslara idari yaptırım uygulanacak

Okulla ilişkisi bulunmayan şahıslar uzaklaştırılacak, gerekiyorsa cezai işlem tabi tutulacak. Çocuklara sigara, alkol, bali, tiner vb. insan sağlığını tehlikeye sokan maddelerin satışı sıkı denetlenecek ve aykırı hareket eden kişilere kesinlikle müsaade edilmeyecek. Gerekiyorsa cezai işlem uygulanacak. Eğitim-öğretimi olumsuz etkileyen metruk bina ve yapılar denetlenecek.

Narkotik timleri okul önlerinde olacak

Genelge ile okul ve çevrelerinde çocukların bedensel ve cinsel gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek müstehcen ve diğer olumsuz unsurların yanı sıra, yasa dışı örgütlerin ve ideolojik faaliyetlerin etkilerinden uzak tutulması ve korunması sağlanacak. İnternet ve elektronik oyun salonlarının ders saatlerinde öğrenci bulundurmaması ve ders saatleri dışında yaş sınırlamasına uymaları sağlanacak. Çocukların girmesinin yasak olduğu kafe, bar, kıraathane, kahvene ve umuma açık yerlere öğrenciler alınmayacak. Park, bahçe vb. kamuya açık alanlarda öğrencilerin madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklara karşı korunması amacı ile diğer kurumlarla koordineli Çocuk, Narkotim ve Asayiş ekiplerince denetimler arttırılacak. Ayrıca çocukların korunmasına yönelik çalışmalara ek olarak caydırıcılık oluşturması amacıyla Motosiklet Polis Timleri ile Narkotik Suçlarla Mücadele birimleri tarafından okul önleri ve çevresinde Narkotimler, NTP logolu kıyafet/magnetler ile görevlendirilecek.

Narkotimler tarafından uyuşturucu, uyarıcı, uçucu ve sağlığa zararlı diğer maddelerin kullanımı ve satışı yapılan bölgelerde mahalle sakinleri, muhtarlar, okul yöneticileri ve güvenli eğitim koordinasyon görevlileri ile düzenli iletişim kurulacak, sorunların ilgili kurumlarla işbirliği halinde çözümüne çalışılacak.

Öncelikli okullara güvenlik kamerası kurulacak

Genelgede yeni eğitim- öğretim döneminde İl Emniyet Müdürlüklerince belirlenmiş okullara Milli Eğitim Bakanlığınca güvenlik kamera sistemleri kurulacak. Kamera sistemleri okulların kolluk birimleri bünyesinde bulunan Kent Güvenlik Yönetim Sistemlerine (KGYS) entegre edilecek. Yerel imkanlarla 1000 öncelikli okulda kamera sistemi kurulması hızlandırılacak.

Polis Şube Müdürlerince çocukların kişisel güvenlik ve suçtan korunması hususunda eğitim programları hazırlanacak ve okul yöneticileri ile koordineli olarak öğrencilerin bu programlara katılmaları sağlanacak.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

210 kiloluk hasta özgürce yürüyeceği günün hayalini kuruyor

2017-09-02 14:27 - Çevre-Hayat

Tır sürücüsü şoför koltuğunda ölü bulundu

2017-09-06 00:52 - Asayiş

'Mersin Şehir Hastanesinde 1 milyon 250 bin hasta tedavi gördü'

2017-09-02 23:17 - Sağlık

Londra’da tutukevi protestosu

2017-09-06 23:42 - Dünya

Sinop'ta yayaya çarpan araç kaçtı

2017-09-04 18:22 - Asayiş

Tatil yolunda kaza: 1 ölü, 4 yaralı

2017-09-04 20:37 - Asayiş

Havalimanında leylek sürüsü önlemi

2017-09-05 18:45 - Genel

Doğan Yurdakul son yolculuğuna uğurlandı

2017-09-06 19:02 - Genel

Spor camiasından ‘Kurban Bayramı’ mesajı

2017-09-02 00:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Myanmar girişimleri sonuç verdi

2017-09-06 01:32 - Siyaset

İlgili Haberler

Bursa'daki imam hatip lisesinde bilim, sanat ve teknoloji eğitimi bir arada sunuluyor

21:55 - Eğitim

Dicle Üniversitesi'nde yeni akademik yılda ilk dersin konusu 'Gazze' oldu

14:03 - Eğitim

YÖK Başkanı Özvar: Türk üniversiteleri, savunma sanayisine çok kaliteli gençler yetiştirmektedir

16:31 - Eğitim

STK'lerden üniversitelere yeni akademik yılda 'ilk ders Filistin olsun' çağrısı

16:43 - Eğitim

YÖK'ten 'üniversitelerden kaydı silinen öğrenciler'e ilişkin açıklama

18:56 - Eğitim

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kudüs'ün fethinin 838'inci yıl dönümüne ilişkin paylaşım

20:17 - Siyaset

Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinde Ukrayna'nın deneyiminden yararlanma vurgusu öne çıktı

20:12 - Dünya

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Rümeysa Öztürk'ün gözaltına alınmasında özel bir birim kullanmış

19:57 - Dünya

IMF küresel enflasyonda 'karışık bir tablo'ya işaret etti

19:23 - Ekonomi

TürkŞeker'in şeker pancarı alım fiyatı ton başına 3 bin 100 lira olarak güncellendi

19:08 - Ekonomi