?>

İbnülemin Mahmud Kemal İnal kabri başında anıldı

Ömrünü öğrenmeye, öğretmeye, ilme adayan yazar ve koleksiyoner İbnülemin Mahmud Kemal İnal vefatının 65. yılında kabri başında yad edildi.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

İstanbul

Merkezefendi Mezarlığı'nda gerçekleştirilen anma programına İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ile akademisyenler, yazarlar ve sevenleri katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda dualar edildi ve Mahmud Kemal İnal'ın kabrine su döküldü.

Kültür tarihçisi ve yazar Dursun Gürlek, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Büyük tarihçi, edebiyatçı, sohbet şeyhi, üstadımız Mahmud Kemal İnal'ın bugün Hakk'a yürüyüşünün 65. yılı." dedi.

İnal'ın "Semere-i hayat hayırla anılmaktır" ifadesini çokça tekrarladığını anımsatan Gürlek, "Kendisi hayırlı bir insan olduğu, hayırlı eserleri yazdığı için, mal varlığını da hayırlı kurumlara bıraktığı için hayırla anılan önemli şahsiyetlerden biridir." değerlendirmesini yaptı.

"Eserleri kaynak olarak kullanılmaya devam ediyor"

Gürlek, "Yeni nesillere en kıymetli eserlerini bırakan Mahmud Kemal İnal, Osmanlı sadrazamlarını, son asrın Türk şairlerini son hattatları, son mu****inasları anlatan çok güzel eserler yazdı. Bu eserler kaynak olarak hala kullanılmaya devam ediyor." diye konuştu.

İnal hayattayken babasından kalan Mercan'daki konakta tarih ve edebiyat sohbetleri ile musiki fasılları yapıldığını aktaran Gürlek, "O devrin alimleri, şairleri, mutasavvıfları, yazarları bu sohbetlere, bu fasıllara katılıyorlardı. 24 Mayıs 1957'de vefat edene kadar bu sohbetler ve fasıllar devam etmiştir. Ayrıca zengin kütüphanesini de 1953'te İstanbul Üniversitesine bağışlamıştı." ifadesini kullandı.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, "Vefa hayattır, unutmak felakettir diye söylüyoruz. Hatırlayanların, hatırlayanları olur. Bir milleti millet yapan geçmişi ve geleceğiyle bir bütünlük arz etmesidir." dedi.

Yılmaz, İbnülemin Mahmud Kemal İnal'ın kendine has kimliği ve kişiliğiyle son devrin yetiştirmiş olduğu büyük bir İstanbul münevveri olduğu; mu****inaslara, hattatlara, devlet adamlarına ve yakın tarihe dair yazdıklarının bugün de bütün araştırmalarda temel kaynaklar olarak kullanıldığı bilgisini verdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Muğla'daki orman yangını söndürüldü

2022-05-21 17:45 - Asayiş

Ekonomik güven endeksi verileri açıklandı

2022-05-23 10:58 - Ekonomi

'Bu çocukları birlikte dağdan indireceğiz'

2022-05-22 17:53 - Gündem

'Sanayinin Liderleri' TOBB'da açıklandı

2022-05-24 15:28 - Ekonomi

Emine Erdoğan, Türk mutfağı atölyesine katıldı

2022-05-21 18:35 - Çevre-Hayat

Jandarmaya güvenli sürüş eğitimi Bursa'da veriliyor

2022-05-18 12:55 - Gündem

Trabzon'un yüksek kesimlerine kar yağdı

2022-05-20 19:20 - Gündem

Sivasspor'da tek hedef Türkiye Kupası'nı kazanmak

2022-05-23 15:55 - Spor

Edirne'de sağanak etkili oluyor

2022-05-18 18:41 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayra

2022-05-19 11:04 - Gündem

İlgili Haberler

'Buğday Tanesi'ne New York Uluslararası Film Festivali'nden ödül

22:16 - Kültür Sanat

Dünyada bu hafta bir dizi etkinlik sanatseverlerle buluşacak

09:32 - Kültür Sanat

Dededen toruna geçen para koleksiyonu Gümüşhaneli berberin dükkanında sergileniyor

11:33 - Kültür Sanat

5 asırlık Uşak halısı yuvaya döndü

11:01 - Kültür Sanat

Ressam Ömer Onay'ın eserleri 'Bilinç Akışı Söyleşileri'nde ele alındı

23:37 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanlığına Fahrettin Altun atandı

01:02 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 7 yılda stratejik iletişim ve kriz yönetiminin merkezi oldu

00:57 - Gündem

Bursa'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

00:37 - Gündem

UEFA Konferans Ligi'nde 1. eleme turu ilk maçları tamamlanacak

00:32 - Spor

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda PSG, Real Madrid'i farklı yenerek finale yükseldi

00:28 - Spor