Hz. Muhammed'e hakaret ettiği öne sürülen öğretim görevlisine suç duyurusu

Bir grup avukat, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Uğur Kutay'ın, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Gündem - 4 yıl önce

Ankara
Ankara'da bir grup avukat, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesinde öğretim görevlisi Uğur Kutay'ın müfredat dışına çıkarak Hz. Muhammed'e hakaret içeren ifadeler kullandığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusu dilekçesinde Kutay'ın, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan cezalandırılması talep edildi.
Daha sonra Ankara Adliyesinin önünde toplanan grup adına açıklama yapan avukat Mikail Yılmaz, Kutay'ın ifadelerini "çukur" olarak nitelendirdiklerini belirterek, "Bahsettiği şahıs, öyle mübarek bir peygamberdir ki Uhut'ta bir damla kanı yere düşseydi, Allah dünyayı helak edecekti." dedi.
Kutay'ın açıklamalarının fikir ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğine dikkati çeken Yılmaz, inanç ve kültür değerlerine yönelik hakaret içeren söylemlerin suç olduğuna ilişkin Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatlarının bulunduğunu vurguladı.
Yükseköğretim Kanununa göre Kutay'ın, "öğretim elemanı sıfatıyla bağdaşmayacak nitelikte yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunduğunu" aktaran Yılmaz, bu durumun kamu görevinden uzaklaştırılma sebebi olduğunu ifade etti.
Bu kapsamda Kutay'ın ihraç edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Şahsın söylediği küstahça sözlerin, kanunda ifadesini bulan yüz kızartıcı ve utanç verici bir hareket olduğu açıktır. Halkımız Uğur Kutay isimli şahsın kamu görevinden çıkarılıp çıkarılmayacağını takip edecektir. Bu konuda devlet erkanının, milletin vicdanına ses vermesi ve gereğini yapması gerekmektedir. Adaletin tecelli etmesi yetmez, bunun halka da gösterilmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.
Son zamanlarda sistematik olarak İslam'a ve onun değerlerine saldırıların arttığını belirten Yılmaz, yasalarda caydırıcı cezaların olmaması nedeniyle bunların yaşandığını savundu.

Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu saldırılara verilen ceza, hakarete nispetle az kalıyor. Bu konudaki yasal düzenlemelerin eksikliğini her seferinde hissediyoruz. Bir kişiye hakaret etseniz 2 yıla kadar hapis cezası alırsınız. Bir peygambere hakaret etseniz 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası alırsınız. Bu ne kadar adildir? Bizi biz yapan, asli unsurumuz olan değerler bir şahıstan daha mı az değerlidir? Bu konunun acilen TBMM'nin gündeme alınması ve bizi biz yapan değerlerin koruma altına alınması gerekmektedir."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Arjantin halkı Milli Takımlarının Dünya Kupası şampiyonluğunu kutluyor

2022-12-19 13:03 - Spor

Çin'in yenilenebilir enerji kapasitesi yılın 11 ayında arttı

2022-12-18 17:09 - Dünya

Irak'ın kuzeyinden kaçan PKK'lı 2 terörist hudut karakoluna teslim oldu

2022-12-15 15:22 - Asayiş

Türkiye'den Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki sel nedeniyle ölenler için taziye mesajı

2022-12-15 00:33 - Gündem

İstanbul'da barajların doluluk oranı azalıyor

2022-12-18 12:32 - Gündem

2023 yılı bütçe görüşmelerinde son gün

2022-12-16 15:02 - Gündem

İngiltere'de hemşireler greve hazırlanıyor

2022-12-13 20:08 - Dünya

Karadeniz'deki 2. Dünya Savaşı'ndan kalma batık Alman denizaltıları görüntülendi

2022-12-13 20:11 - Gündem

Fransa'da hükümetin hazırladığı yeni göç yasa tasarısı protesto edildi

2022-12-18 19:08 - Dünya

Bakan Nebati: 7,1 milyon mükellef e-Tebligat uygulamasından ücretsiz olarak faydalanıyor

2022-12-18 19:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

Balıkesir'de arazide başlayıp ormana sıçrayan yangına müdahale ediliyor

16:57 - Gündem

Yükseköğretim Kurulu "öğrenci affı"nın usul ve esaslarını belirledi

16:48 - Gündem

Adalet Bakanı Gürlek, yorgun mermi isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Emir Yuşa'nın ailesiy

16:37 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Irak Federal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanı Lami'yi ka

16:28 - Gündem

Yalova'da Marmara Depremi'nin 27. yılında hayatını kaybedenler için anma programları düzen

16:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Balıkesir'de arazide başlayıp ormana sıçrayan yangına müdahale ediliyor

16:57 - Gündem

AB Komisyonu: Uganda'daki "geri dönüş merkezi" görüşmelerine dahil değiliz

16:53 - Dünya

Yükseköğretim Kurulu "öğrenci affı"nın usul ve esaslarını belirledi

16:48 - Gündem

Somalili Profesör Elmi, Türkiye'nin ülkesindeki siyasi krizin çözümünde olumlu rol oynayabilece

16:42 - Dünya

Adalet Bakanı Gürlek, yorgun mermi isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Emir Yuşa'nın ailesiy

16:37 - Gündem