?>

Hristiyan Suriyeli Mehe, ülkesinin yeniden ayağa kalkmak istediğini vurguladı

Hristiyan Suriyeli anne Mehe, Beşşar Esed rejiminin yıkılmasının ardından Suriye halkının tek vücut olarak ayağa kalkmak istediğini söyledi.

Dünya - 4 ay önce

Ankara

Oğullarından birini rejimin suçlamalarından korumak için Irak'a gönderen Mehe ile eşi, Halep'teki evlerinde 13 yıldır yalnız yaşıyor. Acılı annenin evinde, onu evlatlarına bir nebze kavuşturan fotoğraflardan başka bir şey kalmadı.

Ülkede 61 yıl süren Baas rejiminin devrilmesi, aileye oğullarına tekrar kavuşma yolunda umut oldu. Mehe ile eşi, çocuklarının ana vatanlarına dönmesini dört gözle bekliyor.

Hristiyan aile, Noel ve yeni yılı kutlamak için evlerinin köşesinde küçük bir çam ağacını süslerken bu, onlar için yeni bir başlangıcı simgeliyor.

Son 13 yılın tüm Suriyeliler için zor geçtiğini vurgulayarak savaş, bombalar, terör, korku, hizmetlerin yokluğu gibi olayların halkın dayanma gücünü son derece zorladığını dile getiren Mehe, evlatlarını beklerken duygularını ve umutlarını AA muhabirine anlattı.

Bu dönemin Suriyelilerin dağılmasına ve göç etmesine neden olduğunu hatırlatan Mehe, ikisi de üniversite mezunu olan oğullarının farklı gerekçelerle Esed rejiminin zulmüne uğramamak için yurt dışına çıkmak zorunda kaldığını belirtti.

"Halep'in kurtuluşu hepimiz için büyük bir sürprizdi"

"Halep'in kurtuluş günü hepimiz için büyük bir sürprizdi. Başta korku ve endişe hissettik. Yeni bir savaşın, bombalamaların ve göçün başlangıcı olacağını düşündük." diyen Mehe, gerçeğin ise çok farklı olduğunu ve tüm Suriye'nin "kurtulduğunu" vurguladı.

Başlangıçtaki endişeleri için "hayatta her değişimin beraberinde bir miktar korkuyu" getirdiğini dile getirdiği yorumunu yapan Mehe, "Hayat her anlamda iyileşti. Artık önemli olan, Suriyeliler olarak birbirimize destek olmamız ve birlik içinde hareket etmemiz." ifadelerini kullandı.

"Eski korkularımız geride kaldı"

Mehe, halkın artık daha iyisini beklediğini belirterek "Bölünmelerin, silahlı grupların olmadığı bir gelecek umuyoruz. Tek vücut tek millet olarak ayağa kalkmak ve yeniden inşa olmak istiyoruz. Korkumuz yalnızca bölünmelere yöneliktir, yoksa eski korkularımız geride kaldı." diye konuştu.

Durumlarının diğer Suriyelilere kıyasla daha iyi olduğunu söyleyen Mehe, Esed rejimi ve iç savaş döneminde çocuklarını kaybedenler, evlerinden sürülenler ve çocukları eğitim alamayan aileler için çok üzüldüğünü vurguladı.

Ameliyat gerektiren bir sağlık sorunu olduğunu anlatan Mehe, eşinin de hastalandığını ancak başkalarının, onlardan çok daha büyük acılar yaşadığını dile getirdi.

"Suriyeli vatandaşların da başı dik bir şekilde yaşamalarını temenni ediyoruz"

Mehe, Hz. İsa'nın doğum günü kabul edilen Noel'e işaret ederek şunları kaydetti:

"Çünkü o (Hz.İsa) tüm insanlığa barış mesajı gönderen bir elçiydi. Onun mesajı sadakati, gerçeği öğrenmeyi ve herkes için barışı içeriyordu. Özellikle çocuklar için barışı severdi. Biz onun doğum gününü en öncelikli şekilde kutlayacağız. Dekorasyonlarımız onun onuruna yapılan bir kutlamayı temsil edecek. Yeni yıl kutlamaları ise ikinci sırada gelir çünkü bu, sadece miladi yılın başıdır. En önemli kutlama, Hz. İsa'nın barış ve huzur çağrısı yaptığı doğum günüdür. O, ne kan dökülmesini ne de hapisleri ya da çocukların üzülmesini kabul ederdi."

Gelecek günlerin tüm Suriyelilere mutluluk getirmesini umduğunu aktaran Mehe, gelecek yıllarda halkın çocuklarıyla kutlamalar yapmasını diledi.

Mehe, herkesin dileklerinin ve hayallerinin gerçekleşmesini istediğini vurgulayarak "Suriyeli vatandaşların da başı dik bir şekilde yaşamalarını temenni ediyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

NBA'de Alperen Şengün 16 sayı attı, Rockets üst üste 3. kez kazandı

2024-12-24 12:02 - Spor

Mersin'deki 'Zincir' operasyonunda 91 şüpheli tutuklandı

2024-12-23 08:48 - Asayiş

"Ceylan" ve "hızlı büyüyen" girişim sayısı 5 yılda yüzde 40'tan fazla arttı

2024-12-25 12:23 - Ekonomi

Palandöken Kayak Merkezi'nde hafta sonu yoğunluğu yaşanıyor

2024-12-22 16:33 - Çevre-Hayat

Hırvatistan'da okulda düzenlenen bıçaklı saldırıda 1 öğrenci öldü, 6 kişi yaralandı

2024-12-20 15:07 - Dünya

İsrail askerlerinin Nablus'ta açtığı ateş sonucu 80 yaşındaki Filistinli kadın öldü

2024-12-19 15:12 - Dünya

Küresel piyasalar Noel haftasına karışık başladı

2024-12-23 09:42 - Ekonomi

Bakan Fidan ve Suriye'nin yeni lideri Şera, Kasyun Dağı'nda Şam manzarası izledi

2024-12-22 20:58 - Siyaset

Çin, iletişim test uydusu fırlattı

2024-12-21 16:42 - Teknoloji

Orman yangınına sebep olma suçuna 10 yıla kadar hapis istemi

2024-12-25 13:28 - Gündem

İlgili Haberler

El Salvador Devlet Başkanı Bukele'nin çetelerle gizli anlaşmalar yaptığı iddiası

00:37 - Dünya

Japonya, ABD'nin gümrük tarifelerini gözden geçirmesini istiyor

00:32 - Dünya

Almanya'da "3. Avrupa Hafızlık Yarışması" düzenlendi

22:53 - Dünya

Bakü'de düzenlenen panelde Türk dünyasının KKTC'ye desteği ele alındı

21:47 - Dünya

Trump'ın Waltz'ı görevden alma kararının Signal krizi öncesine dayandığı iddia edildi

21:08 - Dünya

Günün Manşetleri

El Salvador Devlet Başkanı Bukele'nin çetelerle gizli anlaşmalar yaptığı iddiası

00:37 - Dünya

Japonya, ABD'nin gümrük tarifelerini gözden geçirmesini istiyor

00:32 - Dünya

İstanbul'da Gazze'ye destek yürüyüşü düzenlendi

00:02 - Gündem

Almanya'da "3. Avrupa Hafızlık Yarışması" düzenlendi

22:53 - Dünya

Merih Demiral'ın formasını giydiği Al Ahli, Asya Şampiyonlar Ligi'ni kazandı

22:22 - Spor