?>

Yasa dışı alkol satışını önlemek amacıyla düzenlemeye gidildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, yasal olarak piyasaya arz edilen etil alkolün, yasa dışı alkol ve içki ticaretine konu edilmesini önlemek amacıyla düzenleme yaptı.

Gündem - 4 ay önce

Ankara

Bakanlık tarafından hazırlanan "Tıbbi Kullanım Amaçlı Etil Alkolün Piyasaya Arzının, Kullanım Amacının ve Miktarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün iç piyasaya arzına, kullanım amacına, alanına, miktarına ve tebliğe aykırı davrananlara uygulanacak idari yaptırımlara ilişkin usul ve esaslar düzenlendi, yasal olarak piyasaya arz edilen etil alkolün yasa dışı ticarete konu edilmesinin engellenmesi amaçlandı.

Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan sağlık hizmet sunucuları faaliyetleriyle uyumlu olacak miktarda tıbbi kullanım amaçlı etil alkol alabilecek.

Sağlık hizmet sunucuları, hayvan sağlığı kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarına ait hayvan barınağı bakım, rehabilitasyon ve tedavi merkezleri ile Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığınca (TADAB) uygun bulunan diğer sağlık kuruluşları satın aldıkları tıbbi kullanım amaçlı etil alkolü, bedelli veya bedelsiz olarak piyasaya arz edemeyecek ve tebliğle belirlenen kullanım alanları dışında kullanamayacak.

Toptan satıcılar için limit 50 bin litre

Etil alkol toptan satıcıları stoklarında hiçbir şekilde 50 bin litreden fazla tıbbi kullanım amaçlı etil alkol bulunduramayacak. Bugün itibarıyla stoklarında 50 bin litreden fazla tıbbi kullanım amaçlı etil alkol bulunduran toptan satıcılar, bu miktar 50 bin litrenin altına düşmediği sürece yeni ürün alamayacak.

Tıbbi kullanım amaçlı etil alkol kullanıcılarından kamu kurum ve kuruluşlarına ait olanlar hariç, eczaneler, veteriner hekim muayenehaneleri ile poliklinikleri aylık 5 litre, birinci basamak sağlık hizmet sunucuları 10 litre, hayvan hastaneleri 40 litre tıbbi amaçlı etil alkol sağlayabilecek.

İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sunucuları ise söz konusu üründen yıllık 1000 ve 2 bin litre alabilecek.

Tıbbi kullanım amaçlı etil alkol kullanımının zorunlu olduğu diğer sağlık kuruluşlarının başvuruları ve uygun bulunanların kullanım miktarları TADAB tarafından değerlendirilecek.

İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sunucularının daha fazla etil alkol talebi durumunda, Sağlık Bakanlığından uygunluk yazısı alarak TADAB'a ibraz etmeleri gerekiyor.

Düzenlemeyle tıbbi amaçlı etil alkol alarak kullanan sağlık hizmet sunucularına, hayvan sağlığı kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait hayvan barınağı, bakım, rehabilitasyon ve tedavi merkezlerine kullanım miktarları ve alanlarına ilişkin kayıt tutma zorunluluğu da getirildi.

Tebliğ hükümlerine aykırı davrananlara idari yaptırımlar uygulanacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Biyonik kulak' işitme kaybı yaşayan hastalara umut oluyor

2024-12-23 10:13 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Hazreti Mevlana'nın 751. Vuslat Yıl Dönümü' mesajı

2024-12-17 20:47 - Siyaset

Aile ortamı sağlanan camide çocuklar hem eğleniyor hem öğreniyor

2024-12-17 12:02 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Pasifik ülkesi Vanuatu'daki 7,3 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 14'e yükseldi

2024-12-18 10:18 - Dünya

Suriye'nin Hama kentinde binlerce kişi Esed rejiminin devrilmesini kutladı

2024-12-19 19:52 - Dünya

Uzmanlara göre piyasaların yönü ve Fed'in yol haritasında kilit nokta Trump olacak

2024-12-19 16:17 - Ekonomi

Mersin'deki 'Zincir' operasyonunda 91 şüpheli tutuklandı

2024-12-23 08:48 - Asayiş

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye olarak büyük bir momentum yakaladık

2024-12-22 18:12 - Siyaset

Karate tutkunu bankacı, veteranlarda kazandığı madalyalarla spor kariyerini sürdürüyor

2024-12-22 12:57 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, D-8 Zirvesi'ne katılmak üzere Mısır'da

2024-12-19 12:39 - Siyaset

İlgili Haberler

Ege Denizi'nde 4,4 büyüklüğünde deprem

09:07 - Gündem

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 18 şüpheli tutuklandı

05:12 - Gündem

DMM, İsrail'in propaganda hesaplarının paylaşımlarını yalanladı

23:58 - Gündem

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 30 şüpheliye tutuklama talebi

21:18 - Gündem

Bakan Kurum: İstanbul'da 2 bin 928 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik

19:37 - Gündem

Günün Manşetleri

UEFA Konferans Ligi'nde yarı final heyecanı başlıyor

09:23 - Spor

UEFA Avrupa Ligi yarı final ilk maçları yarın oynanacak

09:18 - Spor

Küresel piyasalar, tarifelerin gölgesinde büyüme verilerine odaklandı

09:13 - Ekonomi

Ege Denizi'nde 4,4 büyüklüğünde deprem

09:07 - Gündem

FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 169 şüpheli yakalandı

08:47 - Asayiş