?>

Hong Kong'daki protestolarda 420 gösterici gözaltına alındı

Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde, zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı devam eden gösterilerde 9 Haziran'dan bu yana 420 gösterici gözaltına alındı.

Genel - 6 yıl önce

HONG KONG (AA) - Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi'nde, zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı devam eden gösterilerde 9 Haziran'dan bu yana 420 gösterici gözaltına alındı.

Polis sözcüsü Yolanda Yu Hoi-kwan, basına yaptığı açıklamada, protestolar sırasında ayaklanma, yasa dışı toplanma, silah bulundurma ve polise saldırı gibi suçlardan 9 Haziran'dan bu yana 420 göstericinin gözaltına alındığını kaydetti.

Polis ve göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 139 polisin yaralandığını ifade eden Yu, bunlardan ikisinin hala hastanede tedavi gördüğünü söyledi.

Yu, gösteriler sırasında bin kadar göz yaşartıcı gaz fişeği atıldığını ve 300 kadar plastik mermi kullanıldığını belirtti.

Gösterilerde bugün alınan genel grev kararı nedeniyle Hong Kong Havalimanı'nda 200'den fazla uçuş iptal edilmiş, bölgedeki metro seferlerinde aksamalar yaşanmıştı.

Çin'e iade tasarısı

Hong Kong'da hüküm giyen veya hakkında suçlama bulunan kişilerin Çin'e, Makao Özel İdare Bölgesi'ne ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. 


Tasarı politik suçları kapsam dışında tutuyor ancak 7,4 milyon nüfuslu Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılara, adil olmayan yargı süreçlerine ve hatta işkenceye maruz kalacağı kaygısı taşıyor.

Muhalifler yasanın çıkması halinde, bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endişe ediyor.

Tasarı askıya alınmıştı

Baş Yönetici Lam, 15 Haziran'da düzenlediği basın toplantısında, tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını, bu nedenle askıya alındığını açıklamıştı.

Protestolara yol açan yasal düzenleme süreciyle ilgili özür dileyen Lam, tasarının bu yasama döneminde gündeme gelmeyeceğini belirtmişti.

Gösterilerine devam eden protestocuların liderleri ise yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade etmişti.

Muhabir: Emel Öz Gözellik

Haftanın Öne Çıkanları

'Kenesavar' tavuklar Yozgat'ta üretiliyor

2019-07-31 20:22 - Gündem

'Ejder Yalçın' zırhlıları Özbekistan ordusunda

2019-08-03 14:52 - Genel

'Onlara ensarlığımızı göstereceğiz'

2019-07-30 15:07 - Gündem

Turkcell'den tüm zamanların en iyi ilk 6 ay performansı

2019-08-01 13:18 - Ekonomi

Ankara-Sivas YHT Projesi'nde ray serimi sürüyor

2019-08-01 19:28 - Ekonomi

'Bosna Hersek Savunması - İgman 201' başladı

2019-08-01 19:47 - Dünya

Fındığın yara iyileşmesini hızlandırdığı belirlendi

2019-08-04 15:57 - Teknoloji

Ustalarının ismini markalarında yaşatıyorlar

2019-07-31 15:02 - Çevre-Hayat

Çin'in sanat labirenti 'Tienzıfang'

2019-08-03 14:47 - Dünya

Ümit milliler, İngiltere ile Sakarya'da karşılaşacak

2019-08-02 15:27 - Spor

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Trump, serbest bırakılan İsrailli esirler ve aileleriyle Beyaz Saray'da bir araya geldi

01:02 - Dünya

İBB'nin 2026 mali yılı bütçesi kabul edildi

00:48 - Gündem

Fransa'da Lafarge'ın yargılandığı davada mahkeme sanıkların ifadelerini dinledi

00:18 - Dünya

ABD'li telekomünikasyon şirketi Verizon 13 bini aşkın çalışanını işten çıkaracak

23:58 - Ekonomi

Türkiye'de trafiğe kayıtlı elektrikli otomobil sayısı 330 bini geçti

23:52 - Ekonomi