?>

Ustalarının ismini markalarında yaşatıyorlar

Gaziantep'in tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda bıçak üretimi yapan iki kardeş, 49 yıl önce kendilerine mesleği öğreten ustalarının ismini markalarında yaşatıyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Gaziantep

Gaziantep'in tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda bıçakçılık yapan Cuma ve Mustafa Alacalı kardeşler, mesleği öğrendikleri ustalarının ismini ürettikleri bıçaklarda yaşatıyor.

Bıçakçılığa 49 yıl önce ustaları Ahmet Başardı'nın yanında başlayan Cuma (65) ve kardeşi Mustafa Alacalı (55), yıllarca ustalarının yanında zorlu mesleklerinin bütün inceliklerini öğrendi.

Ahmet Başardı'nın 6 yıl önce hayatını kaybetmesinin ardından mesleklerini, işe başladıkları yer olan Bakırcılar Çarşısı'ndaki 10 metrekarelik aynı dükkanda sürdüren kardeşler, nasırlı elleriyle binbir emek vererek ürettikleri "Ahmet" markalı bıçaklarla, ustalarına olan minnet borçlarını ödemeye çalışıyor.

Bıçak ustası Cuma Alacalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1970 yılında Ahmet Başardı'nın yanında çıraklığa başladığını, kendisini ve kardeşini zanaat sahibi yapan ustalarının emeklerini asla ödeyemeyeceklerini söyledi.

Kardeşiyle birlikte yıllardır bıçak üreterek Gaziantep ve çevre illerin yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanına sattıklarını anlatan Alacalı, insanın geçmişini, nereden geldiğini hiçbir zaman unutmaması gerektiğini vurguladı.

Alacalı, ustalarına her zaman dua ettiklerini dile getirerek, "Kendisinden Allah razı olsun ve mekanı cennet olsun. Bizleri yetiştirdi ve bir zanaat sahibi yaptı. Bizler de onun yetiştirdiği öğrencileri olarak mesleğimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Nereden nasıl geldiğimizi ve ustamızı unutmama adına ürettiğimiz bıçaklarda Ahmet ustamızın ismi yaşatıyoruz. Meslekte hiç para kazanmadığımız zamanlar da oldu ama mesleğimizi sürdürüyoruz." dedi.

Mustafa Alacalı da 10 yaşında başladığı mesleğini ilk günkü heyecanla sürdüğünü vurguladı.

Yaptıkları işin güce dayalı olduğunu ve ustalarından öğrendikleri şekilde mesleği sürdürmek için gayret ettiklerini ifade eden Alaca, "Ellerimde halen geçmişteki yaraların izlerini taşıyorum. O bizim büyük ustamız. Çocukluğumdan beri elimde emeğimin izleri var. Elinde bu izler olmazsa bu mesleği öğrenemezsin. Her ürettiğimiz bıçağı titizlikle hazırlıyoruz ve müşterilerimize sunuyoruz. Ustamızın ismi Gaziantep'te ün salmıştır ve hem ona vefamızı göstermek hem de ismini yaşatmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beden eğitimi öğretmeninin Katar'a uzanan başarısı

2019-07-30 15:27 - Çevre-Hayat

Merkez bankalarının rezervlerinde 'altının' yükselişi sürüyor

2019-07-30 17:56 - Ekonomi

61 yıllık lezzet turist çekiyor

2019-07-25 14:32 - Gündem

Olimpija Ljubljana sürpriz peşinde

2019-07-25 00:52 - Spor

Venezuela’da muhalif meclis Rio Paktı’nı onayladı

2019-07-25 01:47 - Dünya

Jandarma personel alımları yarın sona eriyor

2019-07-25 13:43 - Asayiş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: 3 bin kadın personel alacağız

2019-07-28 02:57 - Genel

Turkcell çalışanları finans alanındaki uzmanlıklarını yeniliyor

2019-07-30 14:30 - Genel

Köyde tatil yapıp, havuzda serinliyorlar

2019-07-26 15:02 - Çevre-Hayat

Otomotiv sektörü 'mega trendlerle' dönüşecek

2019-07-28 16:26 - Ekonomi

İlgili Haberler

"Yılın çırağı" seçilen genç, kendi fabrikasını kurup istihdam oluşturmayı hedefliyor

18:33 - Çevre-Hayat

İzmir Körfezi'nde balık ölümleri sürüyor

15:47 - Çevre-Hayat

Tutaklı çocuklar kortlarda tenis öğrenerek büyüyor

13:58 - Çevre-Hayat

İzmir'de "altın damlayan ağaç" sayısı 15 yılda 100 kat arttı

13:52 - Çevre-Hayat

Depremde bacağını kaybetti, voleybolla hayata tutundu

12:58 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 21'i Gazze kentinden 40 kişi yaşam

00:07 - Dünya

Can Holding'e yönelik soruşturmada 9 şirkete daha kayyum atandı

23:58 - Gündem

Fransa Filistin Devleti'ni 22 Eylül'de tanımaya hazırlanıyor

23:33 - Dünya

Mehmet Topal: Mourinho'nun talihsiz ve yanlış bir açıklama yaptığını düşünüyorum

23:27 - Spor

Üsküdar'da yolcu teknesi ile yük gemisinin çarpışması sonucu 12 kişi yaralandı

22:52 - Gündem