?>

Hollandalı araştırmacı, terör örgütü PKK/YPG'nin tehditlerine rağmen araştırmalarına devam edecek

Terör örgütü PKK/YPG'nin karanlık yüzünü "After the Rain: Families Seeking Justice" belgeseliyle ortaya koyan Hollandalı araştırmacı Rena Netjes, örgütün Suriye'deki baskısını ifşa ettiği için hedef alınmasına rağmen araştırmalarını sürdürecek

Medya - 2 yıl önce

Ankara

İstanbul'da 2 Aralık'ta evinden ayrılmak üzereyken e-postayla iki ölüm tehdidi aldığını ifade eden Netjes, açıklamalarda bulundu.

Netjes, PKK/YPG'nin Suriye'deki varlığının yanı sıra işgal ettiği bölgelerde yaşananlara yönelik baskıcı politikalar üzerine, insanların kaçırılması ve muhaliflerin evden zorla alınması üzerine araştırmalar yürüttüğünü aktardı.

56 yaşındaki gazeteci, "PKK tarafından sınır dışı edilen ve Suriye sınırından Türkiye'ye geçen insanlarla görüştüm. Neden kaçtıklarını Arapça sordum. Bunun sebebinin Rus güçleri veya Esed rejimi olduğunu söyleyeceklerini düşündüm. Ama sürpriz bir şekilde, kadınlar YPG'nin evlerini ele geçirdiğini söylüyorlardı, bu benim için bir başlangıç noktası oldu." dedi.

E-posta mesajları

"Bir süredir Twitter hesabını takip ediyorum. Sen resmi olarak bu sitenin başındasın. Adımlarının her yerde takip edildiği konusunda seni uyarıyorum. İstanbul, Amsterdam ya da Hollanda, nerede olursan ol seni buluruz." ifadeleri kullanılan e-postada, Netjes "Müslüman Kardeşleri desteklemekle" suçlandı.

Bunun yanı sıra e-postada, "Bunu ispatlamak için de kapınızın önüne bir şey bırakacağız." ifadesine yer verildi.

Bir ay içerisinde, benzer şekilde toplam 12 e-posta aldığını aktaran Netjes, Twitter'dan, PKK terör örgütü üyelerinin sosyal medya hesaplarından da ölüm tehdidi aldığını ifade etti.

Netjes, kendisine e-postalardan birinin de "RojavaKurd" hesabından geldiğini belirterek mesajda, "Facebook hesabına saldırı başlattık ve Instagram ve Twitter hesaplarına da saldıracağız." ifadelerinin kullanıldığını aktardı.

Bir diğer e-postanın başlığının ise "Yakında öleceksin" olduğunu belirten Netjes, "Hayatının sadece 9 bin dolar değerinde olduğunu biliyor musun? Hayatını sonlandırmak çok kolay, bizsiz kirli işler yapmak. Dark Web (Karanlık Site) servisi var ve seni ve sefil hayatını sonlandırmak için bir tetikçi arayabiliriz." şeklinde tehdit edildiğini söyledi.

Öte yandan, terör gruplarıyla bağlantılı hesapların, kendi fotoğraflarını kullanarak arkadaşlık sitelerinde ve LGBT ile ilişkili sitelerde onun adına hesap açtığını belirten Netjes, bu mecralardan gelen mesajlarda ise "Endişelenme. Bizim ağımız Fransa, Yunanistan ve Türkiye. Seni bulmak için elimizden geleni yapacağız. Senin için geliyoruz." ifadelerinin kullanıldığını kaydetti.

Tüm tehditlere rağmen Netjes, bölgedeki araştırmalarını sürdüreceğini ve çalışmalarını yakında yayımlayacağını belirtti.

İki yıl önce düşünce kuruluşu Atlantic Council of United States'te, bazı Kürtlerin PKK/YPG tarafından öldürüldüğüne ilişkin yazılar okuduğunu ve yazdığını, öldürülen kişilerin yakınları ile de iletişim kurduğunu belirten Netjes, kendini böyle tehditlerin içinde bulacağını hiç düşünmediğini söyledi.

Netjes, "Bunun bir şaka olmadığını biliyorum, bu gerçek olabilir bu yüzden bunu ciddiye alıp kamuoyu ile paylaştım. Bu olay benimle ilgili değil, bu olay Suriye'de acı çeken insanlar hakkında. O yüzden PKK/YPG'nin kurbanları için acı çeken insanların sesi olmama izin verin." dedi.

Netjes, PKK/YPG'nin Suriye'deki faaliyetlerini görmezden gelmediği için hedef alındığına inanıyor

Netjes, terör örgütü PKK/YPG'nin halka yönelik saldırılarını görmezden gelen Batılı meslektaşlarına kıyasla terör örgütünün bölgedeki faaliyetlerini "Batılı" bir araştırmacı olarak eleştirmesi nedeniyle hedef alındığını ifade etti.

Netjes şunları kaydetti:

"Ben Arapça bilen ve düzenli olarak Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere giden sayılı Batılılardan biriyim. Kürtlerin çoğunluğu acı çektiren PKK/YPG'ye karşı. Çok sayıda Kürt genç Suriyelilerle savaşmamak için askere gitmek istemiyor. Kürtler, DEAŞ tehdidi nedeniyle Suriye'den ayrıldıktan sonra geri dönmek istemiyor, aynı zamanda YPG tehdidi yüzünden de geri dönmek istemiyor. Geri dönmek istemiyorlar ve onların çoğuyla tanıştım.

Diğer yandan Netjes, "ABD ordusu DEAŞ'a karşı kullanacağı bir grup arıyordu. Ancak bağlamı gözden kaçırıyorlar ve grubun ne yaptığını da gözden kaçırıyorlar. Örneğin ABD, (Beşşar) Esed rejimine çok karşı. Ancak PKK'nın, Esed rejimi ile çok yakın bağlantıları var ve onlara petrol sağlıyorlar." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rize'de tulum imalat ustası 30 yıldır mesleğini gelecek nesillere aktarıyor

2023-01-02 13:03 - Kültür Sanat

Gazprom: Türkiye'de kurulacak gaz merkezi, piyasada şeffaf ve adil fiyatlandırma sağlayacak

2022-12-28 17:18 - Dünya

Halkbank'ın Hollandalı pasör çaprazı Abdelaziz, Ankara'da yaşamaktan memnun

2022-12-29 10:39 - Spor

Trabzonspor 2022'de şampiyonluk hasretini sonlandırdı

2022-12-31 11:22 - Spor

Muğla'da vatandaşlar ve turistler yeni yılın ilk gününde denize girdi

2023-01-01 15:23 - Çevre-Hayat

Firari Can Dündar "Terör Arananlar" listesinde gri kategoriye eklendi

2022-12-30 17:55 - Gündem

Gümüşhacıköy Cumhuriyet Savcısı Cihad Atabaş, evinde ölü bulundu

2023-01-01 11:09 - Gündem

ABD'nin Indiana eyaleti, resmi hizmette kullanılan cihazlarda TikTok'u yasakladı

2022-12-30 11:49 - Dünya

Fatih Karagümrük, Süper Lig'de Trabzonspor'u ağırlayacak

2022-12-27 23:45 - Spor

Brent petrolün varil fiyatı 84,03 dolar

2022-12-30 10:33 - Ekonomi

İlgili Haberler

RTÜK'ten 'dolandırıcılık' uyarısı

19:52 - Medya

BBC'ye, yayınlarında İsrail'in Gazze soykırımını gizlediği gerekçesiyle protesto

02:02 - Medya

İsrail basınına göre, Trump'ın Netanyahu'ya karşı sabrı tükendi

00:48 - Medya

İletişim Başkanlığının 'Ayın Tarihi' dergisinde şehir hastaneleri ele alındı

18:38 - Medya

ABD'deki Google davası küresel dijital platformlarda dönüştürücü etki yapabilir

11:33 - Medya

Günün Manşetleri

Haydar Aliyev, doğumunun 102. yılında anıldı

16:48 - Gündem

Fransa'da Müslüman genci camide bıçaklayarak öldüren saldırgan tutuklandı

16:48 - Dünya

Madrid sokaklarını dolduran İspanyollar, İsrail'in Gazze'deki soykırımına tepki gösterdi

16:43 - Dünya

Gazze’de ailelerini ayakta tutmaya çalışan Filistinli annelerden dünyaya çağrı: Bize destek olun

16:27 - Dünya

Hakkari'de ekipler karla kaplı üs bölgesi yolunu açmaya çalışıyor

16:23 - Gündem