?>

Türkiye ile Cezayir, adalet alanında işbirliği mutabakat zaptı imzaladı

Başkent Cezayir’deki imza törenine katılan Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, mutabakat zaptının yargısal alandaki işbirliğinin yanı sıra hakim, savcı ve hakim eğitmenlerinin eğitimini kapsadığını söyledi.

Siyaset - 3 yıl önce

Cezayir

Türkiye Adalet Akademisi ile Cezayir Hakimlik Yüksek Okulu arasında hakim, savcı ve hakim eğitmenlerinin eğitimi ile yargısal alandaki işbirliğine yönelik mutabakat zaptı imzalandı.

Başkent Cezayir’deki Adalet Bakanlığı’nda düzenlenen imza törenine Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, Cezayir Adalet Bakanı Abdurreşid Tıbbi, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Cezayir Hakimlik Yüksek Okulu Genel Müdürü Abdülkerim Cadi, Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş ile yetkililer katıldı.

Adalet Bakan Yardımcısı Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugünün Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkilerin 506’ncı yıldönümü olduğunu hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018’de Cezayir’e gerçekleştirdiği ziyaretle iki ülke arasındaki ilişkilerin büyük bir ivme kazanarak sürdüğünü vurguladı.

Yılmaz, Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkilerin ticari ve kültürel alanda artarak devam ettiğini belirterek, “Bu kapsamda biz de bugün Türkiye Adalet Akademisi ile Cezayir Hakimlik Yüksek Okulu arasında hakim ve savcıların eğitimi ve hakim eğitmenlerinin eğitimi, bilgi alışverişi, yargısal alandaki işbirliği üzerinde mutabakat zaptı imzaladık.” dedi.

"Cezayir’de çok faydalı bir diyalog ve görüşme gerçekleştirdik"

İki ülke arasında bakanlıklar arası heyet ziyaretlerinin gerçekleşeceğini kaydeden Yılmaz, “Bu kapsamda diğer alanlarda, ticari, siyasi ve ekonomik alandaki işbirliğini yargı alanına da taşımış olacağız.” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Göktaş’a da çabalarından dolayı teşekkür ederek, “Cezayir’de çok faydalı bir diyalog ve görüşme gerçekleştirdik. Sayın Cezayir Adalet Bakanı Tıbbi tarafından da yüksek bir ilgiyle karşılandık. Buradaki temaslarımız devam ediyor. Umarım bundan sonra mutabakat zaptında imzaladığımız hususları bir bir gerçekleştirmiş oluruz.” şeklinde konuştu.

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Özdemir ile Cezayir Hakimlik Yüksek Okulu Genel Müdürü Cadi de törende birer konuşma yaptı.

Özdemir, “Bugün burada, iki ülke arasında tarihe dayanan dostluğunun devamına ilişkin hakimler ve savcılar arasındaki kardeşlik hukukunu artırmaya yönelik bir işbirliği mutabakat zaptını imzalamış bulunmaktayız.” dedi.

Türkiye ile Cezayir’in adalet temelinde kurulan iki ülke olduğuna dikkati çeken Özdemir, her iki ülkenin temelinde İslam medeniyeti bağlamında adalet kavramının yattığını vurguladı.

Özdemir, büyük devletlerin adaletle kaim olabileceğini ve Türkiye ile Cezayir’in de bu çerçevede adalet kurumlarını daha güçlü kıldıkları sürece daha güçlü, daha müreffeh topluma ve devlete sahip olabileceklerini kaydetti.

Cezayir’in güçlü bir adalet sistemi olduğunu ifade eden Özdemir, Türkiye’nin de yargı alanında Cezayir dahil, dost ve kardeş ülkelerle işbirliğini güçlendirmeye devam ettiğini aktardı.

Özdemir, iki ülke kurumları arasında imzalanan işbirliği anlaşmasının gereğini yerine getireceklerini vurgulayarak, çok kısa süre içerisinde bu anlaşmanın hayata geçirileceğini kaydetti.

İşbirliği çerçevesinde çalıştaylar yapılacak

Öte yandan Cezayir Hakimlik Yüksek Okulu Genel Müdürü Cadi ise, iki ülke kurumları arasında varılan işbirliği anlaşmasından dolayı memnuniyetini dile getirerek, bu bağlamda iki ülke hakim ve öğrenci hakimleri arasında bilgi ve tecrübe paylaşımının yapılabileceğini söyledi.

Cadi, işbirliği çerçevesinde, iki kurum arasında ortak sempozyumlar, konferanslar, çalıştaylar, kurslar, araştırmalar ve derslerin düzenleneceğini belirterek, iki ülke arasında karşılıklı ziyaretlerin gerçekleşeceğini ifade etti.

Hakimler ve öğrenci hukukçuların bu imkanlardan istifade edeceğini söyleyen Cadi, bu işbirliğinden dolayı Türkiye’ye teşekkürlerini sundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kocaeli'deki hayvanat bahçesinde bu yıl 23 türde 93 yavru doğdu

2022-12-25 12:40 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı 19-25 Aralık Dezenformasyon Bülteni'ni yayımladı

2022-12-27 10:39 - Gündem

TKDK'ye 34 sözleşmeli personel alınacak

2022-12-25 10:51 - Gündem

Milli tekvandocular 2022 yılında 323 kez kürsüye çıktı

2022-12-23 14:18 - Spor

Sultangazi'de fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

2022-12-22 14:39 - Gündem

Brent petrolün varil fiyatı 82,06 dolar

2022-12-23 10:19 - Ekonomi

Biden: Ukrayna orada durduğu sürece Ukrayna'nın yanında olacağız

2022-12-22 03:09 - Dünya

Zelenskiy: Rusya'nın niyetini görüyoruz ve karşılık vereceğiz

2022-12-23 23:13 - Dünya

ABD'de kar fırtınasında hayatını kaybedenlerin sayısı 17'ye yükseldi

2022-12-25 02:02 - Dünya

Sinop'ta kuru yük gemisinde çıkan yangından yaralı kurtulanlar yaşadıklarını anlattı

2022-12-21 16:48 - Gündem

İlgili Haberler

Sudan Devlet Bakanı Abdurrahim yeniden inşa sürecinde Türkiye'nin önemine işaret etti

12:17 - Siyaset

ABD'nin yeni İstanbul Başkonsolosu Michael Lally göreve başladı

11:42 - Siyaset

AK Parti Sözcüsü Çelik, KKTC'nin kuruluşunun 42. yılını kutladı

11:08 - Siyaset

Bakan Kurum: Yüzyılın Konut Projesi'ne 2 milyon 879 bin geçerli başvuru yapıldı

00:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgemizdeki 350 bininci konutumuzu hak sahiplerine teslim edeceğiz

23:37 - Siyaset

Günün Manşetleri

Galatasaray, Gençlerbirliği maçının hazırlıklarını sürdürdü

16:17 - Spor

Şehit Hava Pilot Yarbay Gökhan Korkmaz için İstanbul'da cenaze töreni düzenlendi

15:57 - Gündem

Adana'da depremde yıkılan apartmanın donatıları yönetmeliğe uygun bulunmadı

15:47 - Gündem

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria'da 15 Filistinliyi gözaltına aldı

15:22 - Dünya

ABD Başkanı Trump, kendisini eleştiren Cumhuriyetçi Kongre üyesi Greene'e desteğini sonlandırdı

15:18 - Dünya