?>

Hollanda hükümetinden Srebrenitsa'da görev yapmış askerlere jest

Hollanda hükümeti, Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da, 1995 yılının Temmuz ayında yaşanan soykırımda görev yapan Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere değer verildiğini göstermek adına 5 biner avro verecek.

Gündem - 5 yıl önce

Hollanda Savunma Bakanı Ank Bijleveld, yaptığı yazılı açıklamada, Borstlap olarak adlandırılan komisyonun Srebrenitsa’da BM bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlerle ilgili raporundaki tavsiyelerin uygulanacağını ifade etti.

Hollandalı askerlere 5 biner avro verileceğini ve Srebrenitsa’ya gidebilmeleri için onlara özel seferler düzenleneceğini belirten Bijleveld, halen psikolojik sorunlar yaşayan 850 asker için profesyonel yardım sunulacağını kaydetti.

Srebrenitsa'da ne oldu?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar ise toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Hollanda Yargıtayı 19 Temmuz 2019'da, Bosna'daki savaşta Srebrenitsalı 350 sivilin Sırplar tarafından öldürülmesinde bölgede askerleri bulunan Hollanda'yı kısmen suçlu bulsa da Hollanda'nın sorumluluk payını yüzde 30'dan yüzde 10'a düşürmüştü.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türk Silahlı Kuvvetlerinden Pençe Kartal-2 Harekatı

2021-02-10 16:52 - Gündem

Ruhani, Trump'a karşı sergiledikleri duruş nedeniyle dünyanın İran'a borçlu olduğunu belirtti

2021-02-10 20:41 - Dünya

Astronot Alan Shepard’ın Ay’da kaybettiği golf topları 50 yıl sonra bulundu

2021-02-06 22:46 - Teknoloji

CANLI: Tohma Köprüsü açılıyor

2021-02-06 17:31 - Gündem

Organik etiketliler dahil birçok bebek mamasında kimyasal maddelere rastlandı

2021-02-05 14:41 - Dünya

Milliyetçi Hareket Partisi 52 yaşında

2021-02-07 15:11 - Siyaset

Sağanakla debisi ardan Üzümdere Irmağı görsel şölen sunuyor

2021-02-06 13:51 - Çevre-Hayat

Almanya'nın ihracatı Kovid-19 etkisiyle 2020’de düştü

2021-02-09 18:16 - Ekonomi

HÜDAPAR Genel Başkan Vekili Yapıcıoğlu'ndan yeni anayasa çalışmalarına destek

2021-02-10 19:46 - Siyaset

Hollanda hükümetinden Srebrenitsa'da görev yapmış askerlere jest

2021-02-12 00:21 - Gündem

İlgili Haberler

ALTAY tankının ilk teslimatı 28 Ekim'de yapılacak

20:12 - Gündem

Erzurum polisi atalarının izinde tabyalarda nöbette

20:08 - Gündem

Hacıbektaş Horasan Erenleri Dergahı Cemevi Külliyesi açıldı

19:38 - Gündem

Nevşehir'de Horasan Erenleri Dergahı Cemevi Külliyesi açıldı

19:33 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutladı

19:22 - Gündem

Günün Manşetleri

Hizbullah Siyasi Büro Üyesi Ebu Zeyneb: Lübnan’da iç savaşa da mal olsa silah bırakmayacağız

21:02 - Dünya

Yatırım Danışma Komitesi toplantısının sonuç bildirisi açıklandı

20:37 - Ekonomi

Hamas'ın Gazze'deki İsrailli esirleri pazar günü bırakabileceği iddia edildi

20:23 - Dünya

ALTAY tankının ilk teslimatı 28 Ekim'de yapılacak

20:12 - Gündem

Erzurum polisi atalarının izinde tabyalarda nöbette

20:08 - Gündem