Hindistan Twitter'ı yeni internet düzenlemelerine 'kasten uymamakla' itham etti

Hindistan hükümeti, sosyal paylaşım sitesi Twitter'ı, mayıs sonunda uygulanmaya başlanan ve sosyal medya platformlarına yeni kurallar getiren internet düzenlemesine uymamakla suçladı.

Medya - 5 yıl önce

Ankara
Hindistan hükümeti, sosyal paylaşım sitesi Twitter'ı, mayıs sonunda uygulanmaya başlanan ve sosyal medya platformlarına yeni kurallar getiren internet düzenlemesine uymamakla suçladı.
Hindistan Teknoloji Bakanı Ravi Shankar Prasad, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, sosyal medya platformunun, 26 Mayıs'tan itibaren yürürlüğe giren internet düzenlemesine, verilen birden fazla fırsata rağmen "kasıtlı olarak uymama yolunu seçtiğini" belirtti.
Hindistan'daki internet düzenlemeleri söz konusu olduğunda "ifade özgürlüğünün bayrak taşıyıcısı" olarak nitelendirilen Twitter'ın "kasıtlı karşı koyma yoluna" gitmesinin şaşırtıcı olduğunu kaydeden Prasad, "Ayrıca, şaşırtıcı olan şey, Twitter'ın ülke yasalarının gerektirdiği şekilde süreç oluşturmayı reddederek, kullanıcıların şikayetlerini ele almamasıdır." ifadesini kullandı.
Bakan Prasad, Twitter'ı, bazı içerikleri "sadece beğendiklerine ya da beğenmediklerine uygun olduğunda", manipüle edilmiş medya" olarak etiketlediğini kaydetti.
Hukukun üstünlüğünün Hint toplumunun temeli olduğunu ve Hindistan'da ifade özgürlüğünün anayasal güvence altında bulunduğunun G7 zirvesinde bir kez daha teyit edildiğini belirten Prasad, "herhangi bir yabancı kuruluşun, ülke kanunlarından muaf tutulmak için kendisini Hindistan'da ifade özgürlüğünün bayrak taşıyıcısı olarak göstermesi gibi girişimlerin yersiz olduğunu söyledi.
Twitter, kullanıcı sözleşmesi ve topluluk kuralları uyarınca, yanıltma amacıyla imal edilmiş veya değiştirilmiş medya (video, ses ve görüntü) içeriklerine "manipüle edilmiş medya" ibaresi ekliyor.

Twitter, Hindistan'da yeni internet düzenlemeleri için geçici bir baş uyum görevlisi atadı

Diğer yandan, Twitter'dan dün yapılan açıklamada, Hindistan'daki yeni düzenlemelere riayet etmek için şirketin her türlü çabayı gösterdiği belirtildi.
Şirket, Hindistan'da, yeni düzenlemeler kapsamında zaruri olan geçici baş uyum görevlisini atadığını, yakında Hindistan Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığının konuyla ilgili bilgilendirileceğini kaydetti.
Twitter, geçen ay sonunda uygulamaya girmesiyle yeni kuralları "ifade özgürlüğüne yönelik potansiyel tehdit" olarak nitelendirmişti.
Hindistan'da yeni sosyal medya düzenlemesi şubat ayında kabul edilirken bu kapsamda, sosyal medya şirketlerinin ülkede temsilci bulundurmaları, talep edildiğinde "zararlı içeriklerin" kaynağını bildirmesi ve kaldırması gerekiyor.

Sosyal medya şirketlerinin, talep edildiğinde "zararlı içeriklerin" kaynağını bildirmesi gerekecek

Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Ravi Shankar Prasad ile Bilgi ve Yayın Bakanı Prakash Javadekar, 26 Şubat'ta başkent Yeni Delhi'de düzenledikleri ortak basın toplantısında, "Enformasyon Teknolojisi Kuralları 2021" adlı taslak düzenlemeyi açıklamıştı.
Prasad, bu kapsamda, sosyal medya şirketlerinin talep edildiğinde "zararlı içeriklerin" kaynağını bildirmesi gerekeceğini belirtmişti.
"Zararlı içeriklerin" kapsamında devlet güvenliği, kamu düzeni, taciz ve zararlı cinsel içerik gibi konuların yer alacağını belirten Prasad, "Hükümet eleştiriyi ve muhalefet hakkını memnuniyetle karşılıyor, ancak sosyal medya kullanıcılarının, sosyal medyanın kötüye kullanımına karşı şikayetlerini dile getireceği bir yapıya sahip olmaları çok önemli." demişti.
Yasal düzenlemenin üzerinden geçen 3 aylık geçici muafiyet süresinin ardından 26 Mayıs'ta uygulanmaya konulan tedbirler, kamuoyunda düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlanacağına dair kaygılara sebep olmuştu.
Ülkedeki söz konusu internet düzenlemesiyle Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine suç niteliği taşıyan paylaşımları kaldırma, kötü niyetli enformasyon yayma girişimlerine karşı kullanıcı trafiğini ve bilgilerini paylaşma ve tüm paylaşımları adli takibe olanak sağlamak üzere üçüncü taraflar için erişilebilir kılacak şekilde düzenleme zorunluluğu getirilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Medipol Başakşehir, Nacer Chadli ile olan sözleşmeyi 2 yıllığına uzattı

2021-06-12 22:06 - Spor

Dünya genelinde 2 milyar 300 milyon dozdan fazla Kovid-19 aşısı yapıldı

2021-06-11 18:21 - Dünya

Musul'da DEAŞ'ın katlettiği 500 kişilik iki toplu mezar bulundu

2021-06-14 01:46 - Dünya

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Yüksek Seçim Kurulu personel alacak

2021-06-14 11:41 - Gündem

Ankara'nın bazı bölgelerine sağanak ve dolu etkili oldu

2021-06-12 18:41 - Gündem

Kadıköy'de Cadde 10K Koşusu dolayısıyla yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak

2021-06-12 18:51 - Gündem

Ağrı'da bir terörist çıkan çatışmada etkisiz hale getirildi

2021-06-12 19:17 - Gündem

UEFA Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turu kuraları çekildi

2021-06-16 17:51 - Spor

Özel tiyatroların projelerine yapılacak yardımlar için başvurular başladı

2021-06-16 17:55 - Gündem

Pandemi Türk imalatçısının yıldızını parlattı

2021-06-10 16:46 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

"11.⁠ ⁠Anadolu Medya Ödülleri" sahiplerini buldu

21:48 - Medya

Spotify, yapay zekayla oluşturulan sanatçı profillerini etiketlemeye başlayacak

19:23 - Medya

Yunan Kathimerini gazetesi: Mekke Anlaşması Yunanistan'ın bölgesel planlarına zarar veriyor

18:02 - Medya

İsrail basını: 'Bölgesel savunma birimleri', ordu içinde bağımsız bir güç gibi hareket ediyor

23:57 - Medya

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset