?>

"Helikopter" ebeveyni olan çocuklar büyümek istemiyor

Hayatlarının tek odağına çocuklarını yerleştiren "helikopter" ebeveynlerin, davranış tarzlarıyla evlatlarının öz güvenlerinin düşük olmasına, karşılaştıkları sorunlarla tek başa çıkamamalarına ve sorumluluk almamalarına neden olabileceği belirtildi.

Gündem - 2 yıl önce

İstanbul

Anne ve babaların çocuk yetiştirirken sergiledikleri tutum ve davranışlar nedeniyle nitelendirilen "otoriter", "demokratik", "izin verici", "ihmalkar" ve "içgüdüsel" gibi çeşitli modellere son yıllarda "helikopter ebeveyn" de eklendi.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Neriman Kilit, helikopter ebeveynlerin taşıdığı özellikleri, bu tip anne ve babalarla büyüyen çocukların gelecekte karşılaşacağı sorunları AA muhabirine değerlendirdi.

Helikopter ebeveynlerin sürekli çocuklarından bahsettiklerini, onlarla aynı hayatı yaşıyor gibi davrandıklarını dile getiren Kilit, "Bu ebeveynler çocuğuna aşırı odaklıdır, çocuğu dışında hayatında neredeyse başka bir şey yoktur, aşırı koruyucu ve kontrolcüdürler. Sürekli olarak çocuklarını düşünürler ve kaygılıdırlar. Çocukların yapmaları gereken sorumlulukları kendileri yerine getirirler. Onların kendilerinden ayrı bir varlık olduğunu kabullenmek konusunda sıkıntı yaşarlar. Sanki kendi uzantılarıymış gibi görürler." dedi.

Kilit, helikopter ebeveynle büyüyen çocukların öz güveninin düşük olduğunu, kendilerini ifadede sıkıntı yaşadığını anlattı.

Anne ve babanın çocuğun ifade etmesi gereken şeylerin birçoğunu kendilerinin yaptığına dikkati çeken Kilit, "Örneğin çocuğun karnı ağrıyorsa 'Karnımız ağrıyor', çocuğun sınavı varsa 'Sınavımız var' derler." diye konuştu.

Aileden görme ile genetik yatkınlık gibi hususların helikopter ebeveyne dönüşmede etkili olduğunu vurgulayan Kilit, bu durumun aynı zamanda daha girici, çabuk kaygılanıcı ve histerik olabilen kişilerde sıklıkla görüldüğünün altını çizdi.

Dr. Öğretim Üyesi Kilit, helikopter ebeveynlere daha çok annelerde rastlandığı, babaların çocuğun bakım sorumluluğunu daha çok eşlerine bıraktığı için annelerin girici tavırlarını arttırma eğiliminde olduğunu kaydetti.

"Değerli bebek" sahibi aileler daha sahiplenici

Tek çocuk sahibi ailelerin çocuklarını daha sahiplenici tutum sergilediğine işaret eden Kilit, "Tüp bebek gibi çok aranıp sonradan kavuşulmuş bir bebekse, çocuk bebekliğinde çok hastalık yaşamışsa, anne hamileliğinde çocuğunu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmışsa yani 'değerli bebek' durumu varsa bu durum daha çok ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Kilit, helikopter ebeveynlerin, çocukları okulda arkadaşlarıyla tartıştığında aşırı müdahale ettiklerini, neredeyse karşı taraftaki çocukla bire bir tartışmaya girdiklerini, "Çocuğuma hiç kimse dokunamaz' şeklinde davrandıklarını dile getirerek, böyle durumlarda her zaman ebeveynlerin ebeveynlerle, çocukların çocuklarla konuşması gerektiğini bildirdi.

"Psikiyatrik rahatsızlıklar ve kişilikte kaymalara yol açıyor"

Helikopter ebeveynlerin, çocuklarının gelecek yaşamlarında neden oldukları sorunları aktaran Kilit, şöyle devam etti:

"Çocuklarda kaygı bozuklukları, sıkıntı verici olaylarla başa çıkamama, hayatı daha depresif ve kaygılı algılama, tek başına birey olma konusunda problemler yaşama, öz güven düşüklüğü, ego bütünleşmesiyle ilgili sıkıntılar, bunlardan kaynaklı takıntı bozuklukları ve depresif bozukluklar gibi psikiyatrik rahatsızlıklar ve kişilikte kaymalara yol açıyor. İş ve üniversite yaşamında, ilişkilerinde, sosyal problem çözmelerinde, karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmalarında, bir değişim yaşadığında tekrar ayağa kalkabilme potansiyelerinde, travma algılarında sorunlara neden oluyor."

Kilit, bu konuda en iyi modelin "demokrat ebeveynlik" olduğunu söyledi.

Helikopter ebeveyn olmamak için dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Kilit, "Şunu bilmek lazım: Bu çocuk bizim parçamız değil, ayrı bir birey. Tabii ki bu çocuğun kurallara ve sınırlara ihtiyacı var çünkü bu çocuklar bizim yaşadığımız hayatlara çıkacaklar. Biz kurallarla yaşamıyor muyuz, her istediğimiz oluyor mu? Öncelikle bunları bilerek işin içine gireceğiz. Kurallar koyacağız ama kuralları ve sınırları yaşı doğrultusunda çocuğumuza açıklayacağız. Neden bu kurallara uyması gerektiğini ve ileride ona nasıl faydaları olacağı söyleyeceğiz." bilgisini aktardı.

"Bir köşede dur, ben giderim çözerim" denmemeli

"Sıcak kestane" örneğiyle ebeveyn modelleri arasındaki farkı açıklayan Kilit, şu ifadeleri kullandı:

"Mesela çocuk arkadaşıyla kavga etti, öğretmeni ona sesi yükseltti ve daha önce görmediği kaygı oluşturabilecek bir durumla karşılaştı. Bunu çocuğun eline bir sıcak kestane koymak olarak görelim. Çocuk bu sıcak kestaneyi anneye atıyor çünkü eli yandı. Burada beklediğimiz doğru anne ve baba tutumu kestaneyi elinde soğutması. Nasıl soğutacak? 'Olabilir, insanlar tartışma, yanlış anlamalar yaşayabilir.' diyecek ama çocuğunu gidip bu sorunu çözmesi yönünde cesaretlendirecek. 'Evladım, sen şöyle bir köşede dur, ben giderim çözerim.' demeyecek. 'Gider arkadaşlarınla konuşursun, arkadaşın çok üstüne gidiyorsa öğretmeninle iletişimle geçersin, her sorunun bir çözümü vardır.' deyip kestaneyi soğutup çocuğa geri atacak."

Helikopter ebeveynlerin çocuklarının çok büyük bir kısmının büyümek bile istemediğini vurgulayan Kilit, "Bir yandan öz güven düşüklükleri yüzünden anne ve babaya hırçın tavırları oluyor, bir yandan de aynı rahatlıkların devam etmesini istedikleri için sorumluluk almama tavırlarıyla karşı karşıya kalıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Scudetto'nun Parıltısı: Serie A Şampiyonlarını Tanıyalım

2024-06-05 11:12 - İnsan&Hayat

6. Etnospor Kültür Festivali İstanbul'da başladı

2024-06-06 14:03 - Spor

Kuantum Bilgisayarları ve Finansal Risk Yönetimi: Yatırım Stratejilerinde Devrim

2024-06-04 14:24 - İnsan&Hayat

Interpol'ün kırmızı bültenle aradığı yabancı uyruklu kişi, Alanya'da yakalandı

2024-05-31 17:13 - Asayiş

Dışişleri Bakanı Fidan, 3-5 Haziran'da Çin'i ziyaret edecek

2024-06-01 18:18 - Siyaset

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki Kıbrıs'taki deprem riskine dikkati çekti

2024-06-06 16:11 - Gündem

OPEC, küresel petrol talebinde bu yıl günlük 2,2 milyon varil artış bekliyor

2024-06-06 16:11 - Ekonomi

10 soruda hac ile ilgili merak edilenler

2024-06-07 11:23 - İslam-Hayat - Şaban 1447

Adıyaman'da 4,2 büyüklüğünde deprem

2024-06-06 14:14 - Gündem

Vezneciler şehitleri, terör saldırısının 8. yılında anıldı

2024-06-07 13:38 - Gündem

İlgili Haberler

Akdeniz'de 5 büyüklüğünde deprem

02:08 - Gündem

"Yüzyılın Konut Projesi" kapsamında Kırıkkale'de yapılacak konutların kurası çekildi

14:09 - Gündem

Ekrem İmamoğlu'nun koruması gözaltına alındı

14:05 - Gündem

Meteorolojiden Doğu Karadeniz ve Batı Akdeniz'in batısı için fırtına uyarısı

14:04 - Gündem

Yargıtay, İzmir depreminde yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı davasında bazı sanıkların cezasını bozdu

11:37 - Gündem

Günün Manşetleri

Washington Post'un yayıncısı Will Lewis, toplu işten çıkarmaların ardından istifa etti

06:09 - Medya

Japonya, erken genel seçim için sandık başına gitti

04:38 - Dünya

Akdeniz'de 5 büyüklüğünde deprem

02:08 - Gündem

Şiddetli yağışlar nedeniyle İdlib kırsalında 10 mülteci kampı sular altında kaldı

00:39 - Dünya

İsrail yanlısı lobi AIPAC, ABD ara seçimleri öncesi 95 milyon dolarlık fon topladı

23:36 - Dünya