?>

HDP'li 'kaçak' vekile müebbet istemi

HDP Van Milletvekili Öztürk hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak", "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" gibi suçlardan ağırlaştırılmış müebbet ve 48 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Gündem - 9 yıl önce

Ankara Merasim Sokak'ta aralarında asker ve sivillerin bulunduğu 29 kişinin şehit düştüğü bombalı saldırıyı gerçekleştiren teröristin taziyesi ve Tunceli'de etkisiz hale getirilen bir teröristin cenazesine katılan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak", "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" gibi suçlardan ağırlaştırılmış müebbet ve 48 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Anayasa'da yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, milletvekilleri hakkındaki dosyaların gönderildiği adliyelerde davaların açılmasına devam ediliyor.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, dokunulmazlığı kaldırılan HDP Milletvekili Öztürk hakkında 1 Eylül 2015'te Tunceli'de etkisiz hale getirilen terörist Sıdıka Yıldız'ın cenazesine katılarak tabutunu taşıması, 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesinin ardından gerçekleştirilen eylem ve terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesine tepki amaçlı 15 Şubat'ta düzenlenen gösteride sarf ettiği sözler, 21 Şubat'ta Ankara'da 29 kişinin şehit olduğu bombalı saldırıyı gerçekleştiren PKK'lı terörist Sömer'in taziyesine katılmasıyla ilgili başlattığı soruşturmaları tamamladı.

Hazırlanan iddianame, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede Öztürk'ün, "terör örgütü propagandası yapmak", "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenlemek, yönetmek ve bunların hareketlerine katılma", "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıldan 48 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Terör örgütü PKK'nın "cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemleriyle, Anayasa'da belirtilen cumhuriyetin niteliklerini, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak" amacıyla kurulduğu ifade edilen iddianamede, bu amaç için birçok silahlı eylem gerçekleştirdiği vurgulandı.

"Teröristin tabutunu taşımıştı"

İddianamede, Öztürk'ün Tunceli'de güvenlik güçleriyle PKK'lı teröristler arasında çıkan çatışmada etkisiz hale getirilen Sıdıka Yıldız'ın Başkale ilçesinde defni sırasında tabutunu taşıdığına işaret edilerek, tabutun üzerinde PKK'yı simgeleyen bez parçasının bulunduğu ve yürüyüşe katılanlardan bazılarının Öcalan'ın posterini taşıdığı aktarıldı.

"Şüphelinin bu şekilde güvenlik güçleriyle çıkan çatışmada ölen terör örgütü mensubunun eylemini öven harekette bulunduğu" kaydedilen iddianamede, Diyarbakır Barosu Başkanı Elçi'nin öldürülmesinin ardından kent merkezindeki gösteride konuşma yapan Öztürk'ün, "Bizler bugüne kadar direniş savaşçılarını da unutmayacağız" sözüyle ölen PKK'lı teröristleri övüp, eylemlerini "direniş" olarak göstererek "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçunu işlediği anlatıldı.

Öztürk'ün 15 Şubat'ta terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilmesini protesto etmek bahanesiyle toplanan kalabalığa hitaben konuşma yaptığı bildirilen iddianamede, zanlının Cizre, Silopi, Sur ve İdil'de çukur kazıp barikat kuran teröristlere yönelik güvenlik güçlerince yürütülen operasyonları "faşist eylem" olarak gördüğüne dikkati çekildi.

İddianamede, "Şüpheli, konuşmasında, güvenlik güçleriyle çatışan terör örgütü PKK mensuplarının terör eylemlerini övdüğü ayrıca 'özgürlük bayrağını göklere yükselteceğiz' sözüyle Türkiye Cumhuriyeti devletinin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmayı hedeflediğini ikrar etmiştir." ifadesi kullanıldı.

Bombalı saldırı gerçekleştiren teröristin taziyesine katıldı

İddianamede, Öztürk'ün, 17 Şubat'ta Ankara'da Merasim sokakta aralarında asker ve sivillerin de bulunduğu 29 kişinin şehit olduğu bombalı saldırıyı gerçekleştiren PKK'lı terörist Abdulbaki Sömer'in taziyesine katıldığına işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Şüpheli, bombalı saldırı olayını PKK/KCK terör örgütünün Suriye kolu PYD/YPG adına gerçekleştiren Abdulbaki Sömer için organize edilen sözde taziyeye katılmak amacıyla Hacıbekir Mahallesine gitmiştir. Yaklaşık 150 kişilik grubun sloganlar ve bölücü terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterleri ile bölücü terör örgütünü simgeleyen flama ve bayraklar eşliğinde yürüyüşe geçmiş, böylece 2911 sayılı kanuna aykırı hareket ettikleri belirlenmiştir. Taziye evinde Abdulbaki Sömer'in yanı sıra bölücü terör örgütü ile terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ın da resim, flama ve posterlerinin yer aldığı, şüphelinin, Abdulbaki Sömer'in gerçekleştirdiği terör eylemine olan desteğini göstermek, saldırıyı kutsamak amaçlı milletvekilli sıfatı ve sorumluluğu ile bağdaşmayacak şekilde bilerek ve isteyerek hareket etmek suretiyle terör örgütü propagandası yapmak suçunu işlemiştir."

İddianamede, şüphelinin "terör örgütü propagandası yapmak" suçu kapsamındaki eylemlerinin yoğunluğu ve çeşitli tarihlerde yaptığı konuşmalarının birlikte değerlendirilmesiyle, terör örgütü PKK'nın Türkiye Cumhuriyeti sınırlarındaki birliği bozma amacını kabul ettiği, bu suretle "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçunu işlediği neticesine varıldığı belirtildi.

Hakkında yakalama kararı bulunuyor

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, bir süre önce Öztürk'ün dokunulmazlığının kaldırıldığı eylemleriyle ilgili "terör örgütü PKK üyesi olmak", "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından yürüttüğü ayrı bir soruşturma kapsamında gözaltına alınmasına karar vermişti. Başsavcılıkça, yurt dışına çıktığı belirlenen Öztürk hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.

Terör soruşturmalarında ifade vermeye gitmedikleri için haklarında yakalama kararı bulunan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, terör örgütü PKK yandaşlarınca Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen gösterilerde görüntülenmişti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tunceli Belediyesinde arama başlatıldı

2016-11-17 20:02 - Gündem

25 günde domates yetiştirdiler

2016-11-21 13:47 - Gündem

Konya merkezli FETÖ/PDY operasyonunda 6 tutuklama

2016-11-18 12:08 - Gündem

DEAŞ'a ait 93 hedef ateş altına alındı

2016-11-22 12:32 - Gündem

HDP'li 'kaçak' vekile müebbet istemi

2016-11-23 13:47 - Gündem

Burhaniye’de yangın

2016-11-17 14:57 - Asayiş

FETÖ'nün telekom yapılanmasına 2. dalga operasyon

2016-11-22 11:57 - Gündem

Vatandaşlar, caddeyi trafiğe kapattı!

2016-11-22 22:17 - Asayiş

Musul'da sivil yerleşim yerine saldırı: 6 ölü, 13 yaralı

2016-11-16 23:08 - Dünya

Akademisyenlere FETÖ/PDY operasyonu: 16 gözaltı

2016-11-22 12:47 - Gündem

İlgili Haberler

UAEA 69. Genel Konferansı'nda Türkiye'nin nükleer enerji yol haritası tanıtıldı

18:22 - Gündem

Somali Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanı Nur, İletişim Başkanı Duran'ı ziyaret etti

17:18 - Gündem

Dışişleri Bakanlığının yeni yerleşkesinin temel atma töreni yarın yapılacak

16:03 - Gündem

Yurt genelinde sıcaklıklar hissedilir derecede düşecek

15:58 - Gündem

Uluslararası Büyük Güç Sistemleri Konseyi toplantısı İstanbul'da başladı

15:33 - Gündem

Günün Manşetleri

F1 pilotu Lewis Hamilton, Gazze'de yaşananlara tepki göstererek yardım çağrısında bulundu

19:03 - Dünya

UAEA 69. Genel Konferansı'nda Türkiye'nin nükleer enerji yol haritası tanıtıldı

18:22 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Avrupa'nın Rusya'dan petrol almaması çağrısını yineledi

18:17 - Dünya

Japonya Prensesi Akiko "Türkiye Dostluğu"nu anlattı

18:12 - Dünya

ABD Başkanı Trump, TikTok'un satın alınması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı

17:52 - Dünya