?>

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten "asgari ücret" değerlendirmesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucu belirlendiğini ve şu aşamada yorum yapmasının uygun olmadığını belirtti.

Ekonomi - 8 ay önce

Washington

Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen toplantıda Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Asgari ücrete ilişkin bir soru üzerine Şimşek, "Asgari ücret sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucu belli oluyor, şu aşamada benim yorum yapmam uygun olmaz. Sendikaların, işverenlerin ve hükümetin rekabet gücünü belirli bir düzeyde koruma konusunda duyarlı olacaklarına eminim. Bu nedenle herhangi bir rakam hakkında konuşarak süreci önceden yorumlamak doğru olmaz." diye konuştu.

"Bir numaralı öncelik fiyat istikrarını sağlamak"

Türkiye ekonomisinde bu zamana kadar kaydedilen ilerlemeye de işaret eden Şimşek, son 12 ayda bazı alanlarda büyük ilerlemeler kaydettiklerini, bazı alanlarda hedeflerin çok ilerisinde olduklarını belirtti.

Şimşek, bir numaralı önceliğin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu ve bunun da zaman aldığını söyledi.

İkinci önceliklerinin mali disiplini yeniden tesis etmek olduğunu vurgulayan Şimşek, bir diğer önceliklerinin de cari açığı daraltarak daha sürdürülebilir bir dış denge sağlamak ve en önemlisi yapısal reformları hayata geçirmek olduğunu anlattı.

Şimşek, cari açıktaki daralmanın Türkiye'nin içinde bulunduğu zorlu coğrafyaya rağmen başarıldığını belirterek, amaçlarının bunu sürdürülebilir kılmak olduğunu, bunun da yapısal dönüşümü gerektirdiğini ifade etti.

Türkiye'nin rezervlerini de yeniden inşa ettiğine dikkati çeken Şimşek, bunun bir kısmının Türk şirketlerinin ve hane halkının Türk lirasına olan artan güveniyle ilgili olduğunu aktardı.

"Reformlar için mali alan yaratmak istiyoruz"

Şimşek, vergi tabanını genişlettiklerini ve deprem dışı harcamalara güçlü bir kontrol sağladıklarını belirterek, gelecek yıl cari açığın GSYH'ye oranını yüzde 3 civarına düşürmek istediklerini anlattı.

Enflasyonu düşürmek istediklerini vurgulayan Şimşek, "Merkez Bankasının enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmesine yardımcı olmak istiyoruz. Reformlar için mali alan yaratmak istiyoruz." dedi.

Şimşek, reformların maliyetine işaret ederek, dijital, yeşil ve sanayide dönüşüm gibi reformların kaynak gerektirdiğine dikkati çekti.

Dış ve iç şoklara karşı da tamponlar yaratmak istediklerini aktaran Şimşek, "Gelecek yıl dönüm noktası olacak. Enflasyonu düşürme konusunda maliye politikası daha güçlü devreye girecek, önemli bir negatif mali itki olacak." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başarılı spor bahisleri için 5 strateji

2024-10-24 10:56 - İnsan&Hayat

Rize ve Giresun'da kar etkili oldu

2024-10-23 13:32 - Çevre-Hayat

İTO Başkanı Avdagiç'ten AB'ye "vize" tepkisi

2024-10-23 10:37 - Ekonomi

MİT, terör örgütü PKK/KCK'nın sözde sorumlularından Serkan Nazlier'i etkisiz hale getirdi

2024-10-24 15:38 - Gündem

FETÖ kaynakları, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in öldüğünü iddia etti

2024-10-21 10:03 - Gündem

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Günü ve ödül töreni düzenlendi

2024-10-23 22:23 - Ekonomi

McDonald's'ın hisseleri ürünlerinde koli basili bakterisinin tespit edilmesinin ardından s

2024-10-23 17:08 - Ekonomi

Karadeniz'de karla mücadele çalışmaları devam ediyor

2024-10-22 13:53 - Çevre-Hayat

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırılarında 5 kişi öldü

2024-10-23 13:53 - Dünya

ABD Başkanı Biden: (İsrail-Filistin) Bu savaşın sona erme zamanı geldi

2024-10-18 00:32 - Dünya

İlgili Haberler

Gümüş fiyatları 13 yılın en yüksek seviyesini test etti

16:48 - Ekonomi

Rekabet Kurulu üç özel gıda kontrol laboratuvarına yaklaşık 2,4 milyon lira ceza verdi

16:38 - Ekonomi

ABD'de perakende satışlar mayısta beklenenden fazla düştü

16:07 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyon beklentilerindeki iyileşme devam ediyor

15:37 - Ekonomi

Tarım ÜFE mayısta aylık bazda yüzde 0,23 arttı

15:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Huckabee'den Trump'a "Tanrı seni seçti" mesajı

17:12 - Dünya

Rapor: Almanya'da Müslüman karşıtı olayların sayısı "alarm verici" seviyeye ulaştı

17:03 - Dünya

Endonezya'daki Lewotobi Laki-Laki Yanardağı'nda patlama meydana geldi

16:58 - Dünya

UEFA Avrupa Ligi 1. eleme turunda eşleşmeler belli oldu

16:52 - Spor

Gümüş fiyatları 13 yılın en yüksek seviyesini test etti

16:48 - Ekonomi