?>

Hat ve sedef kakma sanatına ahşaptan 'can suyu'

Bursa'da, 7 yıl bir fabrikada çalıştıktan sonra baba mesleği marangozluğa başlayan 37 yaşındaki Özgür Ulus, kaybolmaya yüz tutan bazı meslek ve sanat dalları için ahşap malzeme sağlıyor. - Anadolu Ajansı

Kültür Sanat - 8 yıl önce

BURSA - BÜŞRA NUR ÖZCAN

Bursa'da, 7 yıl bir fabrikada çalıştıktan sonra baba mesleği marangozluğa dönen 37 yaşındaki Özgür Ulus, ahşap malzeme temin ettiği kaybolmaya yüz tutan bazı meslek ve sanat dallarına adeta can veriyor.

Babası Mehmet Ulus'un 1965'ten beri sadece kapı ve pencere yaparak ayakta tuttuğu atölyeyi kapatmak üzereyken devralan ve çocuğuna uçurtma yapmak için çıta arayan bir müşteriden yola çıkan Ulus, çeşitli ülkelerden getirttiği ağaçları işleyerek, çıta, kontrplak, papel gibi hobi kiti ve maket malzemeleri şekline getiriyor.

Bu yarı mamul ürünleri gelen siparişler üzerine müşterilere yapım kılavuzuyla "kit" şeklinde gönderen Ulus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010'da fabrikadaki işini bırakarak, çocukluk ve gençlik yıllarında babasının yanında çıraklık yaptığı atölyeye geri döndüğünü söyledi.

İlk iş olarak bir internet sitesi kurduğunu belirten Ulus, "Yaptığımız işlerin dünyanın her yerine ulaşabilmesi için internet kozunu kullandık. Buradan ağaç satmaya başladık. Gördük ki insanların ağaçlara ve bu hobiye karşı çok büyük ilgisi var. Fakat tek bir sorun var, o da malzeme bulamamak." dedi.

Bu sorunla ilgili Ar-Ge çalışmaları yaptığını anlatan Ulus, şöyle devam etti:

"Hangi sektörlerde, hangi malzemelerin kullanıldığını araştırdım. 'Bir Usta, Bin Usta Projesi' de bize çok ilham verdi. 'Ustalar yetişsin biz de onlara malzeme tedariki yapalım' dedik. Kaybolmaya yüz tutan meslekleri tespit ettik ve bunlara göre malzeme geliştirdik. Zaten en önemli sorunları, istedikleri malzemeye ulaşamamaları. Verdiğimiz malzemelerle bu meslekler, canlandı diyebilirim. Bunların içinde tespih, hat, sedef kakma, yay, bıçak, naht sanatçılığı ve sayamayacağım birçok meslek dalı var. Bu mesleklerin, sanat dallarının hepsinde de ahşap var. Biz uygun bir ağacı, sedef kakma yapılacak ölçülerde ve boyuta işleyip, yarı mamul olarak bu sanat dalıyla ilgilenen kişiye gönderiyoruz. Ya da naht sanatçılığı ile ilgilenen kişiye uygun olan ahşap malzemeyi ulaştırıyoruz. Onlar da bu malzemeyle sanatını icra ediyor."

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin ana malzemelerinin üretimlerini yapmaya devam edeceklerini dile getiren Ulus, "Biz, verdiğimiz malzemeler sayesinde yaşayan meslekleri gördükçe yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu anlıyoruz." dedi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sharapova Wimbledon'ı kaçıracak

2017-06-11 14:27 - Spor

Polisi şehit eden teröriste 2 kez ağırlaştırılmış müebbet istemi

2017-06-13 14:37 - Gündem

Gökçeada'nın kekiği, balı ve kahvesi şampiyonluk getirdi

2017-06-14 15:17 - Çevre-Hayat

Zorlu Holding Toshiba için teklif verdi

2017-06-13 15:57 - Ekonomi

Hat ve sedef kakma sanatına ahşaptan 'can suyu'

2017-06-17 17:02 - Kültür Sanat

Semercilik mesleğini 85 yaşında sürdürüyor

2017-06-11 14:42 - Çevre-Hayat

Hidrosefali hastası minik Zeynep yaşama tutunmaya çalışıyor

2017-06-13 16:47 - Çevre-Hayat

Sakarya’da Suriyeli gerginliği

2017-06-16 11:57 - Asayiş

CHP darbe komisyonu raporuna muhalefet şerhini açıkladı

2017-06-12 18:32 - Siyaset

'Cenevre'ye Kıbrıs'ta barış için gideceğiz'

2017-06-10 18:27 - Dünya

İlgili Haberler

Isparta'da 3 kuşak aynı mehter takımında tarihi geleneği yaşatıyor

12:32 - Kültür Sanat

Hatay'da coğrafi işaret tescili alan 7 ürün tanıtıldı

20:50 - Kültür Sanat

Terkos Gölü'ndeki su seviyesinin düşmesiyle tarihi yapıların kalıntıları ortaya çıktı

19:33 - Kültür Sanat

Türkiye, Bakü Cinema Breeze 2025 Film Festivali'ne konuk ülke olarak katılacak

15:55 - Kültür Sanat

Datça'nın İsa ustası kütüphaneye çevirdiği tamirhanesinde kitap sevgisi aşılıyor

17:22 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

TFF Tahkim Kurulu, bahis soruşturmasında 71 futbolcunun aldığı cezayı onadı

21:42 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile görüştü

20:55 - Siyaset

Katar ve Mısır dışişleri bakanları, Doha Forumu kapsamında Gazze'yi görüştü

20:22 - Dünya

Bodrum'da yağmur suyuyla denize sürüklenen atıklar kıyıya vurdu

19:27 - Gündem

Konyaspor ile Çaykur Rizespor 1-1 berabere kaldı

19:22 - Spor