?>

'Haşdi Şabi Musul'a girerse siviller tehlikede'

Irak Kalkınma ve Demokrasi Enstitüsü Başkanı Atiye, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna ilişkin "Haşdi Şabi'nin Musul'un merkezine girmesi halinde Irak güçlerinin sivilleri koruyamayacağından endişe ediliyor." dedi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 9 yıl önce

İSTANBUL - İMAN NASSAR

Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu sürerken, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin kent merkezine girmesi halinde "sivillere yönelik ihlalleri ve intikam duygusuyla hareket etmesi" gibi endişeler de tartışılmaya devam ediyor.

Operasyona ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, Haşdi Şabi'nin daha önce Sünni bölgelerde DEAŞ'la mücadele adı altında sivillere karşı işlediği suçlara işaret ederek, söz konusu milislerin Musul'a girmesi halinde benzer durumların yaşanacağını belirtti.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Irak Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Fatih Abdulcebbar, Haşdi Şabi'nin Musul'a girmesi halinde yapabileceği olası ihlallerden endişe duyduğunu belirterek, "Musul'da istikrar sağlanana kadar göçmenler için geçici mekanlar temin edilmesi lazım." dedi.

Hava saldırılarında şu ana kadar sivillere yönelik bir ihlal gerçekleşmediğini savunan Abdulcebbar, sokak çatışmalarının ise mezhep savaşına dönüşme ihtimali bulunduğunu aktardı.

Abdulcebbar, "Haşdi Şabi, Telafer'e girmesi halinde DEAŞ nedeniyle bölgeden ayrılan Şiilerin intikamını almak isteyecektir." dedi.

Musul'da katliam endişesi

Irak Kalkınma ve Demokrasi Enstitüsü Başkanı Gassan Atiye de Musul operasyonları sırasında katliam yaşanmasından endişe duyduğunu dile getirdi.

Salahaddin ilinin merkezi Tikrit ve Enbar iline bağlı Felluce'yi kurtarma operasyonlarında Haşdi Şabi tarafından yapılan ihlallere işaret eden Atiye şunları kaydetti:

"Sivillere güvence verilmesi çağrıları tek başına yeterli değil. Haşdi Şabi'nin Musul'un merkezine girmesi halinde Irak güçlerinin sivilleri koruyamayacağından endişe ediliyor. DEAŞ nedeniyle Şiilerin terk etmek zorunda kaldığı Telafer'i, mezhepsel bir intikam bekliyor."

"DEAŞ'la mücadele, yönetimdeki sorunlardan kaçmak için kullanılıyordu"

Beyrut'taki Carnegie Ortadoğu Merkezi araştırmacılarından Yezid Sayig, Musul operasyonunda sivillere yönelik tehlikeler olduğunu belirterek, "Şu an bölgedeki siviller, kıskaçta. Operasyon sırasında toplu göçler de büyük sorun teşkil ediyor. Operasyon başlamadan önce sonucuna yönelik planlar yapılması gerekiyordu." dedi.

Sayig, "Musul ve diğer kentlerin kurtarıldıktan sonraki planların yapılmamasının ana sebebi, Irak'ta 2014'te DEAŞ'ın ortaya çıkmasına ve ordunun parçalanmasına neden olan büyük sorunların ele alınmamasıdır." diye konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'İtalya Türk fındığını itibarsızlaştırmak istiyor'

2016-10-19 19:27 - Gündem

Başika yakınlarında yoğun çatışma yaşanıyor

2016-10-20 18:57 - Dünya

Sahte 'FBI' kimliğiyle yakalanan zanlı adliyede

2016-10-17 15:22 - Gündem

'Haşdi Şabi Musul'a girerse siviller tehlikede'

2016-10-22 17:27 - Dünya

Eminönü'ndeki Yeni Cami baştan aşağı yenilenecek

2016-10-21 16:22 - Kültür Sanat

Türkiye 'Cerablus'un acil meleği'yle gurur duydu

2016-10-22 15:47 - Gündem

Kerkük kent merkezinde çatışmalar devam ediyor

2016-10-21 22:37 - Dünya

İzmir merkezli FETÖ/PDY operasyonu: 20 gözaltı

2016-10-20 12:17 - Gündem

Pazar yerinde dayısına kurşun yağdırdı

2016-10-21 17:02 - Asayiş

Tazmanya canavarının sütü 'süper bakterilere' karşı silah olabilir

2016-10-18 21:08 - Teknoloji

İlgili Haberler

İngiltere Başbakanı Starmer, Putin'in üzerindeki baskıyı artırmaya devam edeceklerini söyledi

16:42 - Dünya

Fransa'da eylemler devam ederken yeni Başbakan Lecornu göreve başladı

16:07 - Dünya

Pakistan'da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde tahliye çalışmaları zorlu şartlarda sürüyor

15:57 - Dünya

ABD'de mortgage faizi Ekim 2024'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi

15:43 - Dünya

AB, doğu kanadının güvenliğini güçlendirmeyi planlıyor

15:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek İzmir'de iş insanlarıyla buluştu

16:47 - Ekonomi

İngiltere Başbakanı Starmer, Putin'in üzerindeki baskıyı artırmaya devam edeceklerini söyledi

16:42 - Dünya

ABD'de üretici fiyatları ağustosta aylık bazda düştü

16:27 - Ekonomi

Perakende Zirvesi 2025 Haliç Kongre ve Fuar Merkezi'nde başladı

16:22 - Ekonomi

Muş'ta büyükbaş hayvan sayısı devlet desteğiyle artıyor

16:17 - Ekonomi