?>

Hapiste görüntülü konuşma dönemi başlıyor!

Yargıda teknolojiden daha fazla yararlanılacak, hükümlü ve tutuklular; yakınları ile görüntülü görüşebilecek ve elektronik dilekçe gibi yenilikler uygulamaya girecek.

Gündem - 6 yıl önce

Adalet Bakanlığının uzun süredir hazırlığını sürdürdüğü 2019 Yargı Reformu Strateji Belgesi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.

Belgede, yargı alanında birçok yeni uygulama yer alıyor.

Özellikle, hâkim ve savcıların ihtisaslaşması, atandıkları yerde ne kadar kalacaklarına yönelik teminat verilmesi, yeni uzlaşma modelleri, hükümlü veya tutukluların aileleri ile görüntülü görüşebilmesi ve ağır hasta hükümlülerin infaz süreçlerine ilişkin yeni adımlar atılıyor.

Türkiye'nin yargı alanındaki yeni yol haritası anlamına gelen belge, dokuz ana başlıktan oluşuyor ve önümüzdeki sürece ilişkin yargı alanında yaklaşık 70 hedef sıralanıyor.

Yargı reformu paketinde yer yeni adımlardan bazıları şöyle sıralanıyor:

HÂKİM-SAVCILARA TEMİNAT...

Hâkim ve savcılara ihtisaslaşma gelecek. Savcılar ve hâkimler ihtisaslaştıkları alanın dışında görev yapamayacak. Hâkim ve savcıların atama veya tayinlerinde coğrafik teminat verilecek.

Yani bir hâkim veya savcı, atandığı yerde ne kadar kalacağını bilecek. Hukuk eğitimi ve hukuk mesleğine girişte yeni modeller belirlenecek.

Adli kollukta da (Polis-jandarma) hukuk fakültesi mezunlarının istihdamı sağlanacak. Noterlerin görev alanı, yargının iş yükünü azaltacak şekilde, yeniden tanımlanacak.

Kamunun taraf olduğu uyuşmazlıklarda sulh yöntemi yaygınlaştırılacak. İdarenin vatandaşla yıllar süren uyuşmazlıklarını çözecek adımlar atılacak.

Yeni uzlaşma modelleri kapsamında, bazı suçlara yönelik soruşturmalar, failin suçu kabul etmesine bağlı olarak, fail ile savcı arasında anlaşmayla sonlandırılabilecek.

YAPANIN YANINA KÂR KALMAYACAK...

Adli para cezası gerektiren suçların kapsamı genişletilecek. Ancak bazı suçlarda ‘cezasızlık’ algısının ortadan kaldırılması ve suçla etkin mücadele için cezalar yeniden belirlenecek.

Mesela hırsızlık yapan, bir gün bile olsa hapiste yatacak.

Yargı alanında teknolojiden daha fazla yararlanılacak. Hükümlü ve tutukluların; yakınları ile görüntülü görüşmesi ve elektronik dilekçe gibi yenilikler uygulamaya girecek.

Denetimli serbestlik hizmetlerindeki elektronik izleme kapasitesinin artırılması ve yükümlülüklerin takibinde biometrik imza gibi yeni yöntemler gündeme gelecek.

ÇOCUK SUÇLULAR...

On beş yaşından küçük çocuk suçlularla ilgili mağduriyetler giderilecek. Cinayet gibi bazı ağır suçlar hariç olmak üzere 15 yaşından küçük çocukların ilk defa işledikleri suçlar, ceza yargılaması kapsamından çıkarılacak.

Ağır hasta hükümlü ve tutuklulara ilişkin infaz süreçleri de mağduriyetleri giderecek şekilde yeniden belirlenecek.

Kaynak: Türkiye Gazetesi - IHA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

BES'te devlet katkılarına düzenleme

2019-05-29 13:18 - Ekonomi

Ekonomik güven endeksi azaldı

2019-05-28 13:17 - Ekonomi

Hapiste görüntülü konuşma dönemi başlıyor!

2019-05-30 09:37 - Gündem

Askerlik düzenlemesi bayramdan sonra görüşülecek

2019-05-29 13:42 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 27 Mayıs tweeti

2019-05-27 21:07 - Gündem

Dereye uçan kamyondan kendi imkanlarıyla kurtuldu

2019-05-29 22:33 - Asayiş

İSO 500'ün yüzde 11'i yenilendi

2019-05-28 17:37 - Ekonomi

Yassıada’nın geçmişten günümüze tanıtım videosu

2019-05-26 21:49 - Genel

Göztepe'nin vazgeçilmezi Beto, en golcüsü Yasin Öztekin

2019-05-28 14:15 - Spor

İstanbul’da şafak vakti dev narkotik operasyonu: 80 gözaltı

2019-05-28 12:37 - Asayiş

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memleketi Rize'nin Güneysu ilçesinde vatandaşlara hitap etti

22:38 - Gündem

Denizkurdu-I/2025 Tatbikatı devam ediyor

21:32 - Gündem

Manavgat Belediyesine yönelik "rüşvet" soruşturmasına ilişkin iddianame kabul edildi

21:23 - Gündem

Adana'da fırtına nedeniyle okulun çatısının uçması güvenlik kamerasında

17:13 - Gündem

AGİT PA Terörle Mücadele Komisyonu Başkanı Aydın: Türkiye'nin terörle mücadeledeki haklılığını anlatıyoruz

16:34 - Gündem

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memleketi Rize'nin Güneysu ilçesinde vatandaşlara hitap etti

22:38 - Gündem

AB Refah sınırındaki yardım misyonunu yeniden görevlendirmeye hazır

22:07 - Dünya

BM: 170 bin tonluk gıda, ilaç ve diğer malzemeler Gazze için hazır bekliyor

22:03 - Dünya

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Türkiye ile en iyi ilişkileri istiyoruz

21:43 - Dünya

Denizkurdu-I/2025 Tatbikatı devam ediyor

21:32 - Gündem