?>

Hans-Georg Maassen: NSU cinayetleriyle ilgili birçok şey hala karanlıkta

Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen, "Maalesef birçok soru cevapsız kaldı. NSU cinayetleriyle ilgili birçok şey hala karanlıkta." dedi.

Genel - 7 yıl önce

BERLİN (AA) - Almanya'da iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen, ırkçı saldırılarda bulunan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün işlediği cinayetlerle ilgili birçok noktanın hala aydınlatılamadığını söyledi.

Maassen, Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, NSU'nun aydınlatılması konusunda Anayasayı Koruma Teşkilatının, polisin, meclis araştırma komisyonlarının ve Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinin büyük çaba gösterdiğini ve zaman ayırdığını ileri sürdü.

Tüm çabalara rağmen özellikle örgütün işlediği cinayetlere ilişkin hiçbir noktanın tam olarak bilinmediğini belirten Maassen, "Maalesef birçok soru cevapsız kaldı. NSU cinayetleriyle ilgili birçok şey hala karanlıkta." değerlendirmesinde bulundu.

NSU ile ilgili dosyaların imha edildiği kurumun başında bulunan Maassen, "Elbette mahkemeye yönelik beklentiler çok yüksekti. Komplo teorilerini gidermek için davada daha fazla cevap bulmayı umuyordum. Ceza davasında bir suçun tüm arka planları çoğu zaman bulunamıyor." ifadelerin kullandı.

Maassen, neonazilerin ve diğer ırkçıların cinayet ve bombalarla saldırı düzenleme tehlikesinin ne kadar yüksek olduğuna ilişkin bir soruya, aşırı sağcıların işlediği suçlarda 2017'de bir gerileme olmasına rağmen şiddete başvurma eğiliminin yüksek olduğu cevabını verdi.

Federal Anayasayı Koruma Dairesi NSU konusunda en fazla eleştirilen güvenlik kurumlarının başında geliyor.

NSU'nun varlığı Kasım 2011'de gün yüzüne çıkmasının ardından Federal Anayasayı Koruma Dairesinde terör örgütüne ilişkin birçok dosyanın imha edildiği ortaya çıkmıştı.

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırlar yapmak ve banka soygunları gerçekleştirmek suçlamalarıyla görülen NSU terör örgütü davasında geçen hafta açıklanan kararda, baş sanık Beate Zschaepe ömür boyu hapse çarptırılmış, örgüte yardım ve yataklık yapan 4 sanık da 2,5 ile 10 yıl arasında hapis cezası almıştı.

Muhabir: Erbil Başay

Haftanın Öne Çıkanları

Göbeklitepe ABD'de 'Dr. Öz' ile tanıtılacak

2018-07-10 15:30 - Kültür Sanat

Otomobiller çarpıştı, 3'ü çocuk 7 kişi yaralandı

2018-07-07 22:32 - Asayiş

NSU davasında karar 11 Temmuz'da

2018-07-09 14:32 - Dünya

Renkli ve 3 boyutlu röntgen ilk kez insan üzerinde denendi

2018-07-12 23:02 - Teknoloji

'Vatanımızı asker kılığına girmiş teröristlere vermedik vermeyeceğiz'

2018-07-10 17:02 - Çevre-Hayat

3 büyükler, transferin ilk ayında sessiz

2018-07-09 17:42 - Spor

Srebrenitsa kurbanları gözyaşlarıyla uğurlandı

2018-07-09 17:55 - Genel

Berivanların at sırtında zorlu yolculuğu

2018-07-08 17:20 - Genel

8. kattan atlarken akrabaları son anda kurtardı

2018-07-12 01:02 - Asayiş

Türk Telekom’dan 15 Temmuz’a özel iletişim desteği

2018-07-13 18:53 - Genel

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump ile görüşmesine ilişkin

02:22 - Gündem

Avrupa Ligi'nde ilk hafta tamamlandı

02:12 - Spor

İletişim Başkanı Duran'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'deki temaslarına ilişkin payl

02:08 - Gündem

Trump, TikTok'un ABD’deki operasyonlarının satılmasının önünü açan kararnameyi imzaladı

02:02 - Dünya

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack'tan Erdoğan-Trump görüşmesi için 'destansı' y

01:58 - Dünya