?>

Hamas'tan Arap ülkelerine 'İsrail'in ilhak planına karşı fiili tutum sergileyin'

Hamas, Arap ülkelerini, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Filistin toprağı olan Ürdün Vadisi'ni "ilhak" planına karşı fiili tutum sergilemeye çağırdı.

Dünya - 5 yıl önce

Gazze

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, yaptığı yazılı açıklamada, "Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın, İsrail'in ilhak kararını reddeden açıklamasını takdir ediyoruz. Arap ülkelerini de İsrail'in kararına karşı koymak için fiili tutum sergilemeye çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kasım, Arap ülkelerinin ortak tutum sergilemesi ve sahada yeni adımlar atmasının, ilhak kararına karşı koymasında Filistin halkına destek oluşturacağını kaydetti.

Hamas Sözcüsü ayrıca Filistin davasının, İsrail'in ilhak politikasını reddeden bölgesel ve uluslararası tutumdan faydalanabilmesi için Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Filistin toplumunun talep ettiği kararları almaya davet etti.

Ürdün Kralı'ndan "ilhak" planına tepki

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Alman Der Spiegel dergisine verdiği röportajda, "İsrail, temmuz ayında Ürdün Vadisi'ni gerçekten ilhak ederse bu Ürdün Haşimi Krallığı ile büyük bir ihtilafa yol açar." ifadesini kullanmıştı.

Kral Abdullah, "İsrail ile barış sözleşmesini mi iptal edersiniz?" şeklindeki soruya da "Tehdit etmek veya kavga ortamı yaratmak istemiyorum, ancak tüm seçenekleri hesaba katıyoruz. Avrupa’daki pek çok ülkeyle ve uluslararası toplumla, güçlünün haklı olmaması gerektiği konusunda hemfikiriz." cevabını vermişti.

İsrail'in "ilhak" planı

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyor.

Netanyahu da İsrail'de 2 Mart'ta yapılan erken seçim öncesi Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ile Ürdün Vadisi'ni "ilhak" vaadinde bulunmuştu.

ABD'li ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.

Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz'dan itibaren Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin "ilhakını" kabine veya Meclisin onayına sunabilecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Atatürk, Cihanşümul Kadim Türk Derin Devlet Teşkilatı ile görüştü mü? 

2020-05-09 09:30 - En Son Yazılar

Günün Sesi: Beklenen -Burhan Albayrak-

2020-05-10 03:39 - Günün Sesi

AVM'ler kapılarını yeniden açtı

2020-05-11 15:02 - Gündem

Leylekler 30 yıldır aynı reklam panosunda konaklıyor

2020-05-15 15:22 - Çevre-Hayat

Kasımpaşa Kulübü'nde iki kişide Kovid-19 tespit edildi

2020-05-14 18:53 - Spor

İstanbul'da 'kontrollü sosyal hayat'ın ilk günü

2020-05-11 15:12 - Gündem

Evdeki sporculara 'besin tüketimi' uyarısı

2020-05-10 15:07 - Spor

Keçiören Belediyesi çiftçilere tohum desteği sağlıyor

2020-05-10 15:33 - Ekonomi

Burundi Dünya Sağlık Örgütü çalışanlarını ülkeden kovdu

2020-05-14 01:52 - Dünya

'Türk sanayisinin çarkları şimdi gelecek için dönüyor'

2020-05-15 19:37 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistin Devleti'ni tanıyan Batılı ülkeleri hedef aldı

01:07 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' sözü, Times Meydanı'ndaki ekranlarda

23:39 - Dünya

ABD ile Türkiye dahil 8 İİT üyesi ülkenin katıldığı Gazze konulu zirvenin ortak bildirisi yayımlandı

23:23 - Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres'e göre, küresel ısınmaya karşı yeni temiz enerji planlarına ihtiyaç var

22:58 - Dünya

Almanya: Rus jetleri Baltık Denizi'nde Alman fırkateyninin üstünden uçtu

21:32 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistin Devleti'ni tanıyan Batılı ülkeleri hedef aldı

01:07 - Dünya

UEFA Avrupa Ligi'nin ilk haftası 9 maçla başladı

00:23 - Spor

Fenerbahçe'den UEFA Avrupa Ligi'ne tatsız başlangıç

00:17 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' sözü, Times Meydanı'ndaki ekranlarda

23:39 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vietnam Devlet Başkanı Luong Cuong ile görüştü

23:33 - Siyaset