?>

Pandemi döneminde 5 milyon kart 'internet' ile tanıştı

Nisan ayında 2 milyon adet kart ilk kez internetten ödemelerde kullanılırken, mart ayı ile birlikte pandemi döneminde toplam 5 milyon kart internetten ödeme ile tanıştı.

Gündem - 6 yıl önce

İstanbul

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) açıkladığı verilere göre, nisanda internetten kartlı ödeme tutarının toplam içindeki payı yüzde 24 ile rekor seviyeye ulaştı. Her 4 TL’lik ödemenin 1 TL’si internetten gerçekleşirken, internetten kartlarla yapılan market-gıda ödemeleri ise geçen yılın 3 katına çıktı.

Nisan ayı sonunda Türkiye’de toplam 241 milyon kart bulunurken, bunların 71 milyon adedi kredi kartı, 170 milyon adedi ise banka kartından oluşuyor. Nisan 2019 ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında yüzde 6’lık, banka kartı sayısında ise yüzde 11’lik artış görülüyor.

BKM verilerine göre, banka kartları ve kredi kartları ile nisan ayında toplam 67,8 milyar TL’lik ödeme yapıldı. Bu tutarın 56,8 milyar TL’si kredi kartları ile ödenirken, 11 milyar TL’sinde banka kartları kullanıldı. Büyüme oranları özelinde incelendiğinde banka kartı ile ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 büyüme görülürken, kredi kartı ile ödemelerde ise yüzde 14 azalış gerçekleşti.

Her 4 TL kartlı ödemenin 1 TL’si internetten gerçekleşti

Olağanüstü günler yaşanılan pandemi döneminde internetten kartlı ödemeler hızlı yükselişini sürdürdü. İnternetten kartlı ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 16 milyar TL’ye ulaştı. İnternetten kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemelerdeki payı da yüzde 24 ile rekor seviyeye ulaştı. Yani nisan ayında her 4 TL kartlı ödemenin 1 TL’si internetten gerçekleşti.

Ödemelerini internetten yapmayı tercih eden kart kullanıcı sayısı da artışını sürdürdü. Nisan ayında 18 milyon farklı kart ile internetten ödeme yapılırken 2 milyon kartın ise ilk kez internetten ödemelerde kullanıldığı görüldü. Bir önceki ay da 3 milyon adet kartın ilk kez internetten kartlı ödemelerde kullanıldığı düşünüldüğünde, pandemi döneminde 5 milyon kartın internetten ödemeler ile tanıştığı görüldü.

İnternetten kartlarla yapılan market-gıda ödemeleri geçen yılın 3 katına çıkarak 2,4 milyar TL’ye ulaşırken nisanda internetten yapılan kartlı ödemelerin sektör detayında dağılımı incelendiğinde geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artışın yüzde 220 ile market-gıda sektöründe olduğu görülüyor.

Market-gıda sektörünü yüzde 122 artışla elektronik eşya, yüzde 87 artışla mobilya ve dekorasyon, yüzde 62 artışla giyim ve yüzde 20 artışla sağlık/kozmetik sektörleri takip etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kovid-19/ koronavirüs nedeniyle işini kaybeden Filistinliler, Osmanlının Kudüs'teki 'hayır kapısını

2020-05-11 18:52 - Dünya

Jeotermal enerjiden tarıma 'ısıtma' desteği

2020-05-08 17:47 - Ekonomi

BDDK üç yabancı bankaya işlem yasağını kaldırdı

2020-05-11 14:02 - Ekonomi

Lübnan'da çöp krizi yeniden gündemde

2020-05-09 14:47 - Dünya

Rusya'da Kovid-19/ koronavirüs vaka sayısı 242 bini geçti

2020-05-13 14:57 - Dünya

Fenerbahçe genç futbolcu İsmail Yüksek'i kadrosuna kattı

2020-05-08 16:57 - Spor

Garry Rodrigues: Fenerbahçe'den ayrılmak gibi bir düşüncem olmadı

2020-05-10 21:52 - Spor

ABD'de Kovid-19/ koronavirüsten ölenlerin sayısı 77 bini geçti

2020-05-08 20:37 - Dünya

Türkiye sevgisi isimlerde yaşatılıyor

2020-05-06 17:27 - Çevre-Hayat

Türkiye'de yaşayan Sovyet savaş gazisi Kravtsov: Türkler bana çok saygılı davranıyor

2020-05-10 00:23 - Özel Haber

İlgili Haberler

İletişim Başkanı Duran'dan '2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na ilişkin paylaşım

00:27 - Gündem

İstanbul'da uyuşturucu soruşturmasında gözaltına alınan 6 şüpheli tutuklandı

22:32 - Gündem

Türk Hava Kuvvetleri, Karadeniz'in uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu icra etti

18:17 - Gündem

Palandöken'de yılbaşı dolu dolu geçecek

14:12 - Gündem

YEE, 2026'da yapay zeka ile dünyaya Türkçeyi öğretecek

13:48 - Gündem

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na ilişkin paylaşım

00:52 - Siyaset

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş 2026 yılı bütçesinin hayırlı olmasını diledi

00:37 - Siyaset

Fas, Afrika Uluslar Kupası açılış maçında Komorlar'ı mağlup etti

00:33 - Spor

2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

00:18 - Siyaset

Venezuela, 2025 için hedeflenen günlük 1,2 milyon varil petrol üretimine ulaştı

23:48 - Dünya