?>

"II. Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka" sempozyumunda ülkelerin tecrübeleri konuşuldu

"II. Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka" sempozyumunda, haberin telifine ilişkin ülkelerin tecrübeleri ele alındı

Medya - 10 ay önce

İstanbul

Anadolu Ajansı (AA) ve Boğaziçi Üniversitesi işbirliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla üniversitenin güney kampüsündeki Albert Long Hall Binası'nda devam ediyor.

İstanbul'da "II. Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu" başladıİletişim Başkanı Altun: Küresel adalet krizini derinleştiren dinamiklerden biri de medya emperyalizmidirAA Genel Müdürü Karagöz: Türkiye'de medyanın kaliteli hale gelmesi için en önemli konu medya finansmanının özgürleşmesi"II. Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka" sempozyumunda telif hukuku konuşuldu

Türk-Alman Üniversitesinden Prof. Dr. Mesut Serdar Çekin'in moderatörlüğünde "Haberin Telifine İlişkin Ülke Tecrübeleri" başlıklı oturumda, Max Planck Enstitüsünden Dr. Valentina Moscon ve İtalyan haber ajansı ANSA Hukuk Direktörü Avukat Giulia Li Greci konuşma yaptı.

"Avrupa Birliği (AB) Dijital Tek Pazar Yönergesinin İç Hukuka Aktarılması-Almanya Tecrübesi" konusunda görüşlerini paylaşan Dr. Moscon, Avrupa yasal çerçevesi ve basın ile medya ve yayıncı hakları konusundaki gelişmelere değinerek, İtalya ve Almanya'da telif hakları yaklaşımını ele aldı.

İtalya'nın telif haklarına orijinal bir yaklaşım sergilediğini dile getiren Moscon, Almanya'nın ise AB yönergesine "kelimesi kelimesine" bağlı olduğunu kaydetti.

Moscon, AB Telif Hakları Direktifi Madde-15 ile üye ülkelere bir çerçeve sunduğuna dikkati çekerek, bu direktifin üye ülkelerin yönetmeliklerine konulması için hazırlandığını aktardı.

Basın yayın ve telif haklarının sınırları konusunda çatışmalar yaşandığını dile getiren Moscon, "Örneğin, fotoğraf gibi objelerin telif hakları nasıl tanımlanacak? Buna dair sorular soruluyor." dedi.

Moscon, Google'ın Almanya'daki piyasa payının 12,4 milyar avro olduğunu belirterek, basın yayın kuruluşlarının da buradan yüzde 25'lik pay istediğini anımsattı.

Gelinen noktada, Google'ın 10 milyon avronun üzerinde bir miktarı ödeyeceğini dile getiren Moscon, "Facebook, bu sebeple 'haber' hizmetini iptal etti." ifadesini kullandı.

Moscon, yapay zeka içerikleriyle ilgili de yasal çerçevenin bir takım boşluklar içerdiğini vurgulayarak, "Yapay zekanın çıktıları telif hakkı olan işleri etkiliyor mu? Yoksa ihlal mi ediyor? Olası ihlallerde kim sorumlu? Yapay zeka geliştiricisi mi yapay zeka sunucusu mu sorumlu? Bunlar hala tartışılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"AB Dijital Tek Pazar Yönergesinin İç Hukuka Aktarılması-İtalya Tecrübesi" konusunda konuşan İtalyan haber ajansı ANSA Hukuk Direktörü Avukat Greci de, dijital platformlarda geleneksel yayıncılığın istismarına yol açabilecek bazı alanlar oluştuğunu söyledi.

Greci, dijital ortamlarda basın yayın organlarının çıktılarının istismar edildiğine işaret ederek, İtalya'da bunun önüne geçmek için "AGCOM" isimli kamu kuruluşunun kurulduğunu ve bu kurumun, dijital platformlar ile yayıncılar arasında uzlaştırıcı bir rol üstlendiğine dikkati çekti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş son 4 sezonun en kötü dönemini yaşıyor

2024-11-26 11:22 - Spor

2027 Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası'nın ev sahipleri kesinleşti

2024-11-28 17:22 - Spor

İsrail, Gazze'nin farklı yerlerine düzenlediği saldırılarda 12 Filistinliyi öldürdü

2024-11-26 08:17 - Dünya

İsrail'in Gazze'nin batısında bir evi bombalaması sonucu 3 Filistinli öldü

2024-11-29 10:03 - Dünya

Basketbol Avrupa kupalarında Türk takımları, haftayı 6 galibiyetle kapattı

2024-11-30 11:27 - Spor

Beşiktaş'ta Giovanni van Bronckhorst dönemi 178 gün sürdü

2024-12-01 11:23 - Spor

Türkiye ve Libya'nın egemenlik haklarını koruyan deniz yetki anlaşması 5'inci yılını doldu

2024-11-27 17:40 - Gündem

Atina'da avukatlar Netanyahu hakkındaki tutuklama emrinin uygulanması için inisiyatif alacak

2024-11-26 16:22 - Dünya

Alman İstihbarat Başkanı Kahl, Rusya'nın Batı ile savaşa hazırlandığını savundu

2024-11-28 16:33 - Dünya

Samsunspor, sıralamada altında bulunan rakipleriyle puan farkını açmak istiyor

2024-11-29 15:47 - Spor

İlgili Haberler

Yunan basınına göre Türkiye, uluslararası diplomasi masasında önemli bir yere sahip

15:32 - Medya

Reuters ve AP, Gazze'de öldürülen muhabirleri için 'açıklama' çağrısını yineledi

14:08 - Medya

AB, Apple, Google ve Microsoft'a finansal dolandırıcılığa karşı aldıkları önlemlerini sordu

16:02 - Medya

Kanada, TikTok'un ülkedeki çok sayıda çocuğun hassas verilerini topladığını bildirdi

11:53 - Medya

Sosyal medya platformlarında yayımlanan 'Soğuk Savaş' programına soruşturma

22:32 - Medya

Günün Manşetleri

Yerli koltuk ve sandalyeler üç kıtada boy gösteriyor

12:38 - Ekonomi

Doç. Dr. Yiğit'e göre Afrika'da sömürgecilik bitmedi, sadece şekil değiştirdi

12:22 - Dünya

İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı yüzde 30,32'ye kadar düştü

12:13 - Ekonomi

Kışlık sebze üssü İzmir, üretim gücünü yerli çeşitlerle artıracak

12:07 - Ekonomi

Somali'nin ticaret kapısı Mogadişu Limanı, Türk şirketi tarafından işletiliyor

12:03 - Ekonomi