?>

Haaretz: İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki hastaneleri yıkması etnik temizliğin bir parçası

Haaretz gazetesi, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki hastaneleri yıkmasını Filistinliler aleyhindeki "etnik temizliğin bir parçası" olarak değerlendirdi

Medya - 8 ay önce

Kudüs

Gazetenin başyazısında, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki hastaneleri yıkma eylemleri ele alındı.

Yazıda, Gazze'deki hastanelerin kasıtlı olarak yıkılmasının farklı bir amacı olduğunu düşünmenin yerinde olduğu ve hastanelerin yıkılmasının "Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki etnik temizliğin bir parçası gibi göründüğü" kaydedildi.

Ordunun, göçe zorlanan yüzbinlerce insanın geri dönmesini önlemek için bölgede neredeyse tüm konutları ve altyapıyı yok ettiği, ayrıca hastanelerin yıkılmasına karar verildiğine dikkati çekildi.

Sağlık merkezleri yok edildiğinde hasta ve yaralıların tedavi için güneye doğru gitmek zorunda kalacağına işaret edilen yazıda, böylece Gazze'nin kuzeyinin hızla boşalacağı değerlendirmesine yer verildi.

Böylesi geniş bir alanın özellikle savaş zamanında hastanesiz bırakılamayacağının altı çizildi ve Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin hastanelere savaş sırasında özel bir statü tanıdığı hatırlatıldı.

İsrail ordusunun saldırıları için sunduğu gerekçe ve iddiaların eleştirildiği yazıda, hastanede hafif silah ve mühimmat bulunmasının, hatta hastanede tedavi görenler arasında silahlı kişilerin bile bulunmasının böyle bir saldırıyı haklı çıkarmayacağı kaydedildi.

Gazze'nin kuzeyinin yıkıldığı şimdi de ordunun yıkımı tamamlamak için çalıştığına işaret edilen yazıda, bunun yasa dışı bir eylem olduğu ve hiçbir şekilde hastaneleri kapsamaması gerektiği vurgulandı.

Yazıda, İsrail ordusunun iki tabanca ve bir bıçak fotoğrafları yayımlayarak hastanelere saldırı iddialarını ispat çabası eleştirildi.

İki tabanca ve bir bıçağın ordunun iddialarını desteklemediğinin altı çizilen yazıda, böylesi bir bahanenin onlarca hasta ve doktoru küçük düşürmek amacıyla kayda alarak sadece iç kıyafetleriyle hastaneyi tahliye etmeye zorlanmasını haklı çıkarmayacağı belirtildi.

Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi hizmet dışı...

İsmini 1973'te suikasta uğrayan Fetih Merkezi Komite Üyesi Kemal Advan'dan alan Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki en büyük hastane, saldırılardan önce 400 binden fazla kişiye sağlık hizmeti veriyordu.

İsrail ordusu, 27 Aralık'ta Kemal Advan Hastanesini kuşatma altına alarak sağlık personelini ve yaralıları zorla dışarı çıkarmış, baskın düzenlediği hastanenin bazı bölümlerini ateşe vermişti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bingöl ve Tunceli'de kar yağışı nedeniyle taşımalı eğitime 1 gün ara verildi

2024-12-23 23:47 - Eğitim

Enerjide 2024 böyle geçti

2024-12-24 11:12 - Ekonomi

Muğla'nın Menteşe ilçesinde sağanak ve fırtına etkili oluyor

2024-12-24 19:18 - Asayiş

Emtia piyasası Noel haftasında karışık seyretti

2024-12-30 11:44 - Ekonomi

Sabiha Gökçen Havalimanı 2025'te 42 milyondan fazla yolcu ağırlamayı hedefliyor

2024-12-27 12:12 - Çevre & Seyahat

İsrail'in çekildiği Lübnan'ın güneyindeki beldeden 3 kişinin naaşı çıkarıldı

2024-12-24 21:29 - Dünya

Finansal Hizmetler Güven Endeksi aralıkta geriledi

2024-12-24 10:43 - Ekonomi

Türkiye'de 2024 böyle geçti

2024-12-26 15:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Sinop'ta palamutun tanesi 200 lira oldu

2024-12-26 15:43 - Ekonomi

Dijital dokunuşla hareketlendirdiği tarihi yapıları farklı perspektiflerden gösteriyor

2024-12-25 12:22 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

NYT: ABD'de, diplomatları korumakla sorumlu güvenlik servisi üyeleri Washington'da devriye geziyor

00:02 - Medya

Brüksel'de uluslararası gazetecilerden İsrail'in Gazze'de meslektaşlarını katletmesine protesto

15:17 - Medya

Reuters ve AP, Gazze'de gazetecilerin öldürülmesinden dolayı öfkeli olduklarını açıkladı

00:47 - Medya

Telegram'ın kurucusu Durov, 2024’te Fransız polisinin hatası nedeniyle gözaltına alındığını söyledi

21:57 - Medya

Boğaz geçişinden çektiği fotoğrafları #TeknofestMaviVatan etiketiyle NSosyal'den paylaşanlar hediye kazanacak

14:13 - Medya

Günün Manşetleri

Rusya'da Hazar Denizi bölgesinde 6 büyüklüğünde deprem

00:42 - Dünya

Bodo/Glimt ve Pafos, Şampiyonlar Ligi'nde ilk kez mücadele edecek

00:27 - Spor

NYT: ABD'de, diplomatları korumakla sorumlu güvenlik servisi üyeleri Washington'da devriye geziyor

00:02 - Medya

Kazakistan ekibi Kairat, tarihinde ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi'nde

23:02 - Spor

Karareis Barajı'nın devreye alınmasıyla Çeşme'deki su kesintileri sona erdi

22:52 - Gündem