?>

Gurbetçiler Edirne esnafının yüzünü güldürüyor

Yıllık izinlerini geçirmek için memleketlerine gelen gurbetçilerin Edirne'de verdikleri molada yaptıkları alışveriş, esnafı memnun ediyor.

Gündem - 6 yıl önce

Edirne

Yıllık izinlerini geçirmek için memleketlerine gelen gurbetçiler, Edirne'de yaptıkları alışverişle esnafın yüzünü güldürüyor.

Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda'da yaşayan gurbetçiler, yıllık izinlerini memleketlerinde geçirmek üzere Türkiye'ye giriş yapıyor.

Yaklaşık 2 günü yolculukla geçiren gurbetçiler, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan memleketlerine hareket etmeden önce Edirne'de mola veriyor.

Gurbetçiler, ciğercilerden şekerlemecilere, kapalı çarşılardan alışveriş merkezlerine kadar birçok yerde hareketliliği artırıyor.

Dönüş yolunda da kente özel lezzetleri yanlarında götüren gurbetçiler, yaptıkları alışverişle esnafın yüzünü güldürüyor.

dirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gurbetçilerin yıl boyunca memleket hasreti çektiğini söyledi.

Yıllık izinlerini Türkiye'de geçirmek isteyen gurbetçilerin ilk olarak Edirne'ye ayak bastığını belirten Zıpkınkurt, şöyle konuştu:

"Gurbetçilerimize hizmet etmek bizim için şeref. Yıllardır bu vatandaşlarımıza her türlü kolaylığı sağlamak adına önlemler alıyoruz. Kapıkule Sınır Kapısı'nda peronlardan Edirne'ye giriş tabelalarına kadar düzenlemeler yapılıyor. Günlük ya da saatli kalacaklara konaklama yerlerinin yanı sıra yöresel tatlar el broşürleriyle tanıtılıyor."

Haziranda başlayan gurbetçi gelişlerinin eylüle kadar sürdüğünü anlatan Zıpkınkurt, "15 Eylül'den sonra izinleri biten vatandaşlarımızın yurt dışına çıkışları başlıyor. Gurbetçilerimiz geliş ve gidişlerinde Edirne'nin hem tarihi çarşılarını hem de tarihi eserlerini görme fırsatı buluyor. Edirne'nin yöresel lezzetlerinden tadıyor, dönüşte de yaşadıkları ülkelere bu yöresel lezzetleri götürüyorlar." dedi.

"Tava ciğer yemeden geçmiyorlar"

Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış da yaklaşık 600 bin gurbetçinin tatil için Türkiye'ye giriş yaptığını belirtti.

Edirne'deki otellerin dolduğunu anlatan Sanış, "Edirne'de 1-2 gün kalıyorlar. Gurbetçilerimiz tarihi kapalı çarşılarımızı ve alışveriş merkezlerimizi gezip alışveriş yapıyor. Yaz tatili olması dolayısıyla kentin ekonomisini yurt dışından gelen vatandaşlarımız ayakta tutuyor ve hareketlendiriyor." ifadelerini kullandı.

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar ise gurbetçilerin kentte tava ciğer yemeden memleketine gitmediğini kaydederek, "Dönüşte de bizlere uğruyorlar. Yanlarında ciğer götürmek istiyorlar. Bunun mümkün olmayacağını söyleyerek, tava ciğer tarifi veriyoruz gurbetçilerimize. Esnafın yüzü gurbetçiler sayesinde gülüyor." diye konuştu.

"Yol yorgunluğunu atıp alışveriş yapıyorum"

Fransa'dan gelen Nezih Tali, her yıl sınır kapısından geçiş yaptıktan sonra Edirne'de tarihi mekanları ve çarşıları gezdiğini söyledi.

Alışverişin ardından baba ocağına hareket ettiğini belirten Tali, tava ciğer ve badem ezmesinin tadına bakmadan Edirne'den ayrılmadığını dile getirdi.

Almanya'dan gelen Erhan Turgut Alp de memleketi Gaziantep'e gitmeden önce Edirne'de bir gün konakladığını, yol yorgunluğunu atıp alışveriş yaptığını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

"Sihirli notaları" sinagogta seslendirdi

2019-07-19 14:12 - Çevre-Hayat

Rengarenk 'Antep kurutmalıklar' tezgahlara asıldı

2019-07-19 14:47 - Gündem

Gurbetçiler Edirne esnafının yüzünü güldürüyor

2019-07-22 15:47 - Gündem

Ardıç gövdesinin etrafına ev yaptı

2019-07-21 16:47 - Çevre-Hayat

Bakanlıktan 'gıda zehirlenmeleri' uyarısı

2019-07-20 13:57 - Sağlık

Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'na doğru

2019-07-19 18:09 - Spor

Şehit Binbaşı Zafer Akkuş son yolculuğuna uğurlandı

2019-07-20 17:47 - Gündem

Hindistan'ın ikinci Ay görevi ertelendi

2019-07-15 18:45 - Dünya

Honda'dan temmuz ayına özel fırsatlar

2019-07-19 13:30 - Genel

Çılgın Avustralyalı yer çekimine meydan okuyor

2019-07-17 18:03 - Spor

İlgili Haberler

Balıkesir'de 4,8 büyüklüğünde deprem

22:17 - Gündem

TCG Anadolu TEKNOFEST Mavi Vatan kapsamındaki İstanbul Boğazı geçişini tamamladı

19:58 - Gündem

TCG Anadolu liderliğinde İstanbul Boğazı'ndaki geçit töreni düzenlendi

17:53 - Gündem

Kocaeli'de ağaçlık ve makilik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

15:57 - Gündem

Muş'un Malazgirt ilçesinde şanlı zaferin 954. yıl dönümü coşkusu yaşanıyor

15:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Balıkesir Marmara Adası'nda çıkan yangına müdahale ediliyor

01:32 - Asayiş

Galatasaray, Kayserispor'u farklı geçti

00:28 - Spor

Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt yeni satış hedefini açıkladı, rakam şaşırttı

23:54 - Ekonomi

Atina'da Filistin'e destek eylemi düzenlendi

23:02 - Dünya

Balıkesir'de 4,8 büyüklüğünde deprem

22:17 - Gündem