Gurbetçi kadın 50 yıl sonra döndüğü memleketinde organik içecek üretecek

Kayseri'nin İncesu ilçesinde, Orta Anadolu Kalkınma Ajansından (ORAN) aldığı destekle atıl bir binada meyve suyu üretim tesisi kuran gurbetçi Fatma Geşgel, yörede yetiştirilen meyvelerden organik içecek üreterek ihraç edecek.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Kayseri
Ailesi ile 8 yaşında Almanya'ya giden ve üniversitedeki ekonomi eğitiminin ardından çeşitli işlerde çalışan Geşgel, bu süreçte içecek üretimi ile ilgili akademik eğitim de aldı.
Memleketi Kayseri'de yetişen gilaburu, üzüm ve kayısıdan deneme amaçlı ürettiği organik içeceklerden olumlu sonuç alan Geşgel, bu ürünleri Türkiye'de üretmeye karar verdi.
Geşgel, 50 yıl sonra döndüğü memleketi Kayseri'de ORAN'dan aldığı destekle İncesu Belediyesinin atıl durumdaki pekmez üretim tesisini kiraladı.
Tesisin tadilatını yapan Geşgel, Türkiye ve Almanya'dan aldığı makinelerle tesisi üretime hazır hale getirdi.
Geşgel, üretim için gerekli izinleri aldıktan sonra "Organik İşletme" sertifikası alarak, "ORLIM" markasını Türkiye ve Almanya'da tescil ettirdi.
Deneme üretimini 2022'de tamamlayan Geşgel, bu yıl fermente edilen meyvelerden üretilecek içecekleri Almanya'ya ihraç edecek.

"Gazlı bir içecek, şişede olacak ve malt bazlı"

Geşgel, AA muhabirine, tesise 120 bin avro yatırım yaptığını belirterek, "Burasının değeri, içindeki aletlerle beraber çok daha yüksek. Yani benim yaptığımdan, devletin bana verdiği destek kat kat fazla. Zannediyorum buranın 5-6 milyon lira değeri vardır. Tesiste organik içecekleri üreteceğim. Organik gilaburu, kayısı ve üzümden yapılmış gazlı bir içecek, şişede olacak ve malt bazlıdır. Bu Almanya'da son yıllarda çok beğenilen bir tat. Berlin'de piyasa araştırması yaptık ve beğenildi. Üretim için geçen yılın ürününü aldık, salamuraya koyduk." ifadelerini kullandı.
Almanya'dan da teknolojik destek aldığını anlatan Geşgel, yaz aylarında yeni hasat döneminde elde edilecek meyvelerle seri üretime geçeceklerini dile getirdi.

Geşgel, Türkiye'de eğitimin iyi olduğunu vurgulayarak, "Bizim genç nüfusumuz ve iyi eğitilmiş insanlarımız var. Elbette yurt dışına gidip görmek, bilgi edinmek açısından çok önemli. Ben herkese bunu tavsiye edebilirim ama yine de ülkemizdeki olanakları kullanmak için getirdikleri bilgi ve becerileri de üzerine koyarak burada iş yapmalarını tavsiye ederim. Çünkü herkes için kendi vatanına bir şey yapmak daha kolay. Daha başarılı olursunuz." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tarkan Şarkısına 2023 yorumu Batuhan ve Tunahan kardeşlerden

2023-01-30 09:54 - Magazin

Van'da çocuklar kar yağışını eğlenceye dönüştürdü

2023-01-30 16:04 - Magazin

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Yavuz Atar cumhurbaşkanı adaylık tartışmasını yorumladı

2023-02-02 13:15 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Yunan ordusuna bağış yapacak

2023-02-01 16:55 - Dünya

Merkez Hakem Kurulunun yeni başkanı Lale Orta oldu

2023-01-29 20:08 - Spor

MKE Ankaragücü'nün orta saha oyuncusu Tolga Ciğerci, Hertha Berlin'e transfer oldu

2023-01-31 14:59 - Spor

Bakan Karaismailoğlu, Honaz Tüneli'nde incelemelerde bulundu

2023-01-28 00:39 - Gündem

Gurbetçi kadın 50 yıl sonra döndüğü memleketinde organik içecek üretecek

2023-02-03 11:55 - Çevre-Hayat

Yaşı tutmadığı için doktor raporuyla katıldığı Türkiye Güreş Şampiyonası'nda üçüncü oldu

2023-01-30 09:54 - Spor

Jayden Quinn Oosterwolde: Fenerbahçe’nin büyüklüğünü buraya gelince gördüm

2023-01-31 17:04 - Spor

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD Savunma Bakanı Hegseth, Latin Amerika ülkelerine UCM'den ayrılmaları çağrısı yaptı

09:42 - Dünya

İran Dışişleri Bakanı'ndan ülkesi aleyhinde açıklama yayımlayan Fransa'ya tepki

09:28 - Dünya

Küresel elektrikli araç satışları temmuzda yıllık bazda yüzde 9 artışla 1,85 milyon oldu

08:43 - Ekonomi

Başkentte 37 ton sahte deterjan ve kozmetik ürünü ele geçirildi

08:27 - Asayiş

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 265'e çıktı

08:13 - Dünya