?>

Güney Kore ve ABD'den Kuzey Kore'ye 'barış taahhütlerine' uyma çağrısı

Güney Kore Savunma Bakanı Jeong Kyeong-doo ve ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Kuzey Kore'ye, Kore Yarımadası'nda barışın sağlanması için verdiği taahhütlere uyma çağrısında bulundu.

Dünya - 5 yıl önce

Ankara

Yonhap ajansının haberine göre, Jeong ve Esper tarafından 1950-1953 Kore Savaşı'nın başlamasının 70. yılı dolayısıyla yayınlanan ortak bildiride, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan tamamen arındırılması için diplomasinin desteklenmesinin sürdürüleceği ve sağlam bir müşterek savunma duruşunun devamı konusundaki kararlılık aktarıldı.

Bildiride iki bakanın Kuzey Kore'yi, Eylül 2018'de yapılan Koreler arası görüşmeler ile Haziran 2018'de Singapur'da gerçekleştirilen ABD-Kuzey Kore zirvesi görüşmelerinin ardından imzalanan ortak bildiriler gibi barışın sağlanmasına yönelik "anlaşmalara uygun olarak taahhütlerini yerine getirmeye" çağırdığı kaydedildi.

ABD ve Güney Kore'nin, bilgi paylaşımı, üst düzey siyasi müzakere ve ortak tatbikatlar yoluyla bölgede barışı teşvik etmek için müşterek çabalara devam edeceği belirtilen bildiride, iki ülkenin ayrıca, çok taraflı güvenlik iş birliği ile bölgede güvenliği sağlama ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele de dahil olmak üzere çeşitli konularda koordinasyonu artırma sözü verdiği bildirildi.

Kore Savaşı 1953'te tarafların silah bırakması ile durmuş olsa da barış antlaşması imzalanmadığı için iki ülke halen teknik olarak savaşta sayılıyor.

ABD ile Kuzey Kore arasındaki nükleer müzakereler

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ilk kez 12 Haziran 2018'de Singapur'da bir araya gelmiş, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barışın sağlanması konusunda mutabakata varmışlardı.

İki lider, 26-27 Şubat 2019'ta Vietnam'da bir kez daha görüşmüş ancak zirve beklenenden hızlı şekilde ve anlaşmasız sona ermişti. Son olarak 30 Haziran 2019'da Kuzey ve Güney Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgede görüşen iki lider, nükleer müzakere sürecini sürdürme kararı almıştı.

İki ülke arasında Ekim 2019'da İsveç'te yapılan çalışma düzeyindeki toplantılar, Kuzey Korelilere göre, Amerikalılar "eski tutum ve tavırlarını" devam ettirdiğinden dolayı kesilmişti.

Koreler arası yakınlaşma

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Nisan 2018'de iki ülke sınırındaki Panmunjom ateşkes köyünde bir araya gelmişti. Zirve sonunda yayımlanan ortak açıklamada, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı barış anlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Moon ve Kim, bu tarihi zirvenin ardından Mayıs 2018'te de bir araya gelmiş ve ülkeleri arasındaki barış sürecini ele almıştı.

Eylül 2018'de Pyongyang'da da bir araya gelen iki lider, gerilimi düşürme konusunda anlaşmaya varmıştı. Pyongyang'daki görüşmede iki ülke arasında barış için ortak çabalarını sürdürme sözü veren Moon ve Kim ortak bildiri yayımlamıştı.

Bildiride, ABD'nin gerekli adımları atması halinde Kuzey Kore'nin yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması konusunda daha fazla adım atacağı vurgulanmıştı.

Kuzey Kore Kaesong'daki irtibat bürosunu havaya uçurmuştu

Güney Kore'deki aktivistlerin Kuzey Kore'ye broşür göndermesiyle iki ülke arasında gerilim yaşanmıştı.

Kuzey Kore, 16 Haziran'da, Koreler arası bir irtibat bürosu binasını havaya uçurmuştu.

Kuzey Kore Genelkurmay Başkanlığı, 17 Haziran'da da Güney Kore sınırında turizm ve sanayi bölgelerine yeniden asker konuşlandıracağını ve 2018'de bölgede gerilimi düşüren anlaşmaları hükümsüz kılacak diğer adımları atacağını açıklamıştı.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) dünkü haberinde, Kuzey Kore lideri Kim'in video konferans yoluyla başkanlık ettiği Merkez Askeri Komisyonun hazırlık toplantısında, Güney Kore'ye askeri harekat planlarını durdurmaya karar verdiği belirtilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya'dan 'mevcut OPEC kesintilerini bir ay daha uzatmak mantıksız' açıklaması

2020-06-19 16:02 - Ekonomi

Sağlık Bakanı Koca: MSÜ sınavında 400 öğrenciye hastalık bulaştığı haberi gerçek dışıdır

2020-06-20 18:47 - Sağlık

Karadeniz'in göçer arıcıları kaliteli bal için Ağrı'nın dağlarını mesken tuttu

2020-06-22 15:37 - Çevre-Hayat

Çocuklar 'fast food'un oyuncağından da uzak tutulmalı

2020-06-24 14:52 - Sağlık

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'nun maske kullanması için mahkeme kararı çıkarıldı

2020-06-24 05:52 - Dünya

Beşiktaş ile Konyaspor 38. maça çıkıyor

2020-06-25 12:32 - Spor

Bilecik'in 'göçmen köyü' yeni sakinlerini bekliyor

2020-06-18 15:56 - Kültür Sanat

QNB Finansbank stajları online'a taşıdı

2020-06-18 18:04 - Genel

Elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı artıyor

2020-06-19 15:52 - Ekonomi

Güney Kore ve ABD'den Kuzey Kore'ye 'barış taahhütlerine' uyma çağrısı

2020-06-25 15:42 - Dünya

İlgili Haberler

Visa, küresel dijital ekonomiye entegrasyonunu desteklemek için Suriye'de faaliyetlere başlayac

23:02 - Dünya

Trump'ın ev sahipliğinde Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile Ruanda arasında barış anlaşması imzal

22:32 - Dünya

BM Güvenlik Konseyi Heyeti Başkanı'ndan Suriye'nin birlik ve toprak bütünlüğüne destek vur

22:28 - Dünya

İsrail ordusu, Suriye'nin Dera ve Kuneytra kırsalına topçu saldırısı düzenledi

22:23 - Dünya

ABD, Venezuela'daki vatandaşlarından ülkeyi "derhal" terk etmeleri çağrısında bulundu

22:07 - Dünya

Günün Manşetleri

PFDK'den Fenerbahçeli futbolcu Mert Hakan Yandaş'a 3 maç men cezası

23:27 - Spor

Visa, küresel dijital ekonomiye entegrasyonunu desteklemek için Suriye'de faaliyetlere başlayac

23:02 - Dünya

Galatasaray Kulübü, Ziraat Türkiye Kupası grup kura çekimine katılmayacak

22:47 - Spor

Kocaeli'deki fabrika yangınında ölen ve yaralanan 13 çalışandan yalnızca biri sigortalı çıktı

22:42 - Gündem

Milyarderlerin serveti 15,8 trilyon dolara ulaştı

22:37 - Ekonomi