?>

Güneş enerjisi, Türkiye'nin en ucuz elektrik üretim kaynağı haline geldi

Elektrik üretim maliyeti son yıllarda hızla düşen güneş enerjisi, Türkiye'nin en ucuz elektrik üretim kaynağı haline geldi.

Ekonomi - 21 saat önce

Londra

Uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember'in yeni analizine göre, rüzgar enerjisi santrallerinin kurulum maliyeti yüzde 40, güneş enerjisi santrallerinin ise yüzde 77 geriledi.

Kurulum maliyetlerindeki düşüş, santrallerin yaşam boyu elektrik üretim maliyetlerinin de azalmasını sağlıyor. Bu kapsamda, santral kurulum maliyetlerindeki bu düşüş güneşten elektrik üretim maliyetini yüzde 69 azaltarak, güneş enerjisini Türkiye'nin en ucuz elektrik üretim kaynağı haline getirdi.

????

Türkiye'de yeni kurulacak bir güneş enerjisi santralinde üretim maliyeti megavatsaat başına 43 dolar olarak hesaplandı.

Öte yandan Ember'in analizinde, Türkiye'de son alınan kararla yerli kömür santrallerine megavatsaat başı 75 dolar fiyat alım garantisi sağlandığı anımsatılarak, söz konusu fiyatın yerli kömür santrallerinin son bir yıldaki ortalama elektrik satış fiyatından yüzde 12 ve ortalama elektrik üretim maliyetlerinden yüzde 36 daha yüksek olduğu kaydedildi.

Yerli kömür santrallerine bu teşvikle dört yıllık dönemde 8,7 milyar doları bulan harcama yapılacağı belirtilen analizde, mevcut kaynakların kömür yerine şebekenin modernizasyonu ve güneş enerjisi santrallerinin önündeki bürokratik engellerin kaldırılmasına ayrılması durumunda, Türkiye'nin 2035'e kadar 120 gigavat yenilenebilir enerji hedefine ulaşabileceği aktarıldı.

Raporun yazarı Ember'in enerji analisti Çağlar Çeliköz, kömür teşviklerinin şebekenin modernizasyonuna aktarılmasının, rüzgar ve güneş santrallerinin bağlantı kapasitesini artırarak 2035 hedeflerine ulaşmayı hızlandıracağını belirterek, Türkiye'nin güneş enerjisinde önemli ilerleme kaydettiğini ancak potansiyelinin tamamını kullanmak için hala ciddi adımlar atılması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Rio Grande Nehri bölgesinde düzensiz göçe karşı operasyon başlattı

2025-10-21 08:23 - Dünya

Ermenistan, Sünik İli’nin büyük kısmını Azerbaycan’a teslim etmeye hazırlanıyor

2025-10-15 20:02 - Özel Haber

Özel gereksinimli bireylerin anneleri takı tasarımının inceliklerini öğreniyor

2025-10-15 13:13 - Magazin

Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Katırin, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Bilgiç ile görüştü

2025-10-14 18:34 - Özel Haber

Hacda hizmet verecek sağlık personeli başvuruları başladı

2025-10-16 12:48 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Türkiye'nin Gazze anlaşmasındaki rolünden İsrail muhalefeti de rahatsız

2025-10-20 20:17 - Dünya

Meteorolojiden Doğu Akdeniz için gök gürültülü sağanak uyarısı

2025-10-20 20:58 - Gündem

Moskova’da sahne alan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Rus devlet televizyonunda

2025-10-20 00:21 - Özel Haber

Türkiye'nin üçüncü 'melodili yol uygulaması' Trabzon'da hayata geçirildi

2025-10-18 12:47 - Magazin

Hollanda'da 29 Ekim'deki erken seçim öncesinde anketler aşırı sağın ilk sırayı alacağını g

2025-10-17 11:33 - Dünya

İlgili Haberler

AB, çiftçilerini gençleştirmek istiyor

20:28 - Ekonomi

Artvin'de lezzet ödüllü "Butko zeytini" hasadı başladı

19:27 - Ekonomi

İstanbul Orman İnovasyon Haftası'nda yangınları söndürmede kullanılan teknolojiler ele alındı

19:03 - Ekonomi

Bakan Bolat'tan Kuveyt'teki heyetler arası görüşmelere ilişkin paylaşım

18:33 - Ekonomi

Türkiye ile Kuveyt arasında 4 anlaşma imzalandı

15:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD medyası: ABD Başkanı Trump, NATO Genel Sekreteri Rutte ile bugün Beyaz Saray'da görüşecek

04:52 - Dünya

Dünya Bankası: Suriye'nin yeniden inşa maliyetinin 216 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor

00:53 - Dünya

Almanya'da "askerlik hizmetinin modernizasyonu" tartışılıyor

00:48 - Dünya

Türk askerinin Irak ve Suriye'deki görev süresi 3 yıl daha uzatıldı

00:33 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Putin ile görüşme konusunu değerlendirdi: Boşuna bir görüşme yapmak istemiyorum

00:28 - Dünya