?>

Gümüşhane'de üniversite öğrencilerinin engelliler için geliştirdiği mobil uygulamaya ödül

Gümüşhane Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan "Engelli Bireyler için Uygun Güzergahların Tespiti: Gümüşhane Şehri Örneği" adlı proje, "2. Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalıştayı" poster yarışmasında ikincilik ödülü kazandı.

Teknoloji - 1 yıl önce

Gümüşhane

Öğrenciler Oktay Kodalak, Rabia Kanyılmaz ve Ali Ganigülü, Dr. Öğr. Üyesi Selim Eraslan'ın danışmanlığında, engellilerin şehir içinde sorun yaşamadan gezebilecekleri rotaları gösteren, aynı zamanda karşılaştıkları sorunları da ilgili birimlere iletmelerini sağlayacak mobil uygulama hazırladı.

Proje, Ankara Üniversitesi Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜCAUM) tarafından Ankara'da 7 Mart'ta gerçekleştirilen "2. Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalıştayı" kapsamındaki poster yarışmasında ikincilik ödülüne layık görüldü.

Proje danışmanı Eraslan, AA muhabirine, coğrafi bilgi sistemleri dersi kapsamında kodlama eğitimi alan öğrencilerin hazırladığı projenin amacının tüm engellilerin sosyal hayatını kolaylaştırmak olduğunu söyledi.

Eraslan, engellilerin şehirlerdeki fiziki engeller nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Mobil uygulama engelliler için bir sosyal hayata karışma, sosyal hayatın içinde yer alma gibi süreçleri hızlandıracak. Bunlar için bir çözüm sunmuş olacağız." dedi.

Mobil uygulamanın kodlamadan sonraki süreçlerinin yıl sonuna kadar tamamlanacağını anlatan Eraslan, şunları kaydetti:

"Engelli vatandaşlar mobil uygulamayı cep telefonuna indirdiğinde, şehirde aşamayacakları fiziki bir engelle karşılaştıklarında fotoğrafını çekip, açıklamasını ekleyerek harita üzerinde bu sorunlu alanı işaretli hale getiriyor. Yerel yönetimlerden de bu noktada çözüm bekleniyor. Elimizdeki dataya bağlı olarak, şehirdeki fiziki yapıya bakarak en uygun yol, en uygun rota belirlenerek engelliler için bir kolaylık sağlamış olacağız."

Projede yer alan 4'üncü sınıf öğrencisi Oktay Kodalak ise Gümüşhane'nin engebeli yapısı dolayısıyla engellilerin ulaşımında aksaklıklar meydana geldiğine işaret ederek, "Bizler de bu sorunu görerek Gümüşhane'deki engellilerin daha çok sosyalleşmesi için bir mobil uygulama tasarladık. Engelli rotalarını belirleyerek, onların ulaşımını yani sosyalleşmesini sağlamak amacıyla projemize başladık." diye konuştu.

Ali Ganigülü de android stüdyo ortamında java programlama dili kullanarak uygulamayı geliştirdiklerini ifade ederek, "Uygulamamız çok kolay bir ara yüze sahip. Bu ara yüzde kullanıcının bilgileri ve konum bilgisi alınıyor. A noktasından B noktasına nasıl daha kolay ulaşabileceğini belirlemeye çalıştık. Ayrıca yolda gördüğü herhangi bir engeli yerel yönetimlerle rahatlıkla paylaşabileceği ve hayatını daha kolaylaştıracağı bir uygulamadır." dedi.

Rabia Kanyılmaz ise uygulamayı engellilerin sosyal yaşamının önemini vurgulamak amacıyla geliştirdiklerinin altını çizerek, "Projemiz TÜBİTAK tarafından destek almaktadır. Aynı zamanda Ankara Üniversitesi TÜCAUM poster yarışmasında ikincilik ödülü aldık. Uygulamamız da konum bilgisi olduğu için kişi karşılaştığı sorunu anında ilgili kuruma bildirebiliyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

CRISPR gen düzenleme yöntemiyle enfekte hücreler HIV'den kurtarıldı

2024-03-20 13:58 - Teknoloji

FIFA'dan 5 Süper Lig kulübüne transfer yasağı

2024-03-19 23:47 - Spor

Bakan Özhaseki: 500'ün üzerinde millet bahçesi projemiz var, 235'ini bitirdik

2024-03-19 20:03 - Siyaset

İsrail'in 165 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 31 bin 819'a yükseld

2024-03-19 12:57 - Dünya

İsviçre'de Erdoğan'ı hedef gösteren pankart davasında 4 sanığa verilen beraat kararı bozul

2024-03-21 17:17 - Dünya

Karabük'teki wushucu çocuklar, başarılarını yurt dışına taşımayı istiyor

2024-03-17 15:48 - Spor

Gaziantep FK, milli maçlar dolayısıyla lige verilen arayı fırsat olarak görüyor

2024-03-19 15:03 - Spor

Fransız vatandaştan Macron'a, "Filistinli çocukların ölmesine izin verme" çağrısı

2024-03-19 20:53 - Dünya

Kadın girişimci KOSGEB desteğiyle büyüttüğü işletmesinde 22 kişi istihdam ediyor

2024-03-21 12:28 - Ekonomi

ABD, Gazze'nin kuzeyine 8 tondan fazla gıda yardımını havadan indirdi

2024-03-16 18:52 - Dünya

İlgili Haberler

Anadolu Üniversitesi bu akademik yılda bilişim ve teknolojiyle donatılacak

19:42 - Teknoloji

ASELSAN, Azerbaycan'ın uzay ekosistemi kurmasına katkı sağlamayı hedefliyor

17:02 - Teknoloji

SARSILMAZ, yeni ürünlerini IDEF 2025'te sergileyecek

14:13 - Teknoloji

EDGE, rekabetçi ve gelişmiş çözümlerini IDEF 2025’te tanıtacak

13:43 - Teknoloji

5. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi ekibi Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzu hattına ulaştı

12:37 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Akdeniz'de 4.1 büyüklüğünde deprem

22:02 - Gündem

BM, Bedevi Araplara yönelik şiddetin yeniden başladığı Süveyda için uyarıda bulundu

21:57 - Dünya

MEB, 2025-2026 eğitim öğretim yılı 1. dönem ara tatili tarihlerini açıkladı

21:38 - Eğitim

Bakan Kurum: Ülkemizin, insanımızın öncelikleri bizim önceliğimizdir

21:38 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriyeli mevkidaşı Şeybani ile telefonda görüştü

21:18 - Siyaset