?>

Gültan Kışanak'ın 230 yıl hapsi istendi

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak hakkında, 57 yıl 6 aydan 230 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

DİYARBAKIR

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak hakkında hazırlanan iddianame 8. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, Kışanak'ın PKK/KCK silahlı terör örgütünün sözde "yasama meclisi" olarak kabul edilen Demokratik Toplum Kongresi'nde (DTK) yönetici pozisyonunda olduğuna ilişkin tespit ve değerlendirmelere yer verildi.

Kışanak'ın Yenişehir ilçesinde bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait Konukevi binasında DTK'nın 8 ayrı tarihte yaptığı toplantılara katıldığı belirtilen iddianamede, bu durumun mahkeme kararlarıyla yapılan fiziki takiplerle net olarak tespit edildiği bildirildi.

Yüksek mahkeme kararları, yapılan takipler, şüpheli ve tanık beyanları ile açık kaynak araştırmalarının bir bütün olarak değerlendirildiği belirtilen iddianamede şu ifadelere yer verildi:

"Kışanak'ın PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün 5. genel kurulunun sonuç bildirisinde ilan edilen KCK terör örgütü yapılanmasının amacı doğrultusunda tabana yayılma faaliyeti olarak ve ileride kurulacak sözde özerk Kürdistan'ın bir nevi ulusal kurucu meclisi olarak kabul gören DTK'nın içerisinde yönetici olarak aktif bir şekilde faaliyet gösterdiği hususunda kuvvetli şüpheye ulaşıldığı anlaşılmıştır."

"Terör örgütü propagandası yapmak" suçunu 41 kez işlediği ifade edildi

İddianamede, Kışanak'ın Bağlar ilçesi Nevruz Parkı'nda gerçekleştirilen Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşmada, terör örgütünün cebir şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek şekilde terör örgütünün propagandasını yaptığı vurgulandı.

Kışanak'ın teröristler için farklı tarihlerde gerçekleştirilen cenaze törenlerine katıldığına yer verilen iddianamede, "terör örgütü propagandası yapmak" suçunu 41 kez işlediği ifade edildi.

"DTK'nın bir sivil toplum platformu olduğunu düşünüyorum"

İddianamede Kışanak'ın savcılıkta verdiği ifadesi, şöyle yer alıyor:

"DTK'nın hiçbir aşamasında eş başkan ya da yönetici olarak bulunmadım. DTK'nın bir sivil toplum platformu olduğunu düşünüyorum. Dosya arasında da mevcut olduğu üzere zaman zaman DTK'nın bulunduğu binaya gittiğim doğrudur. Ancak binada bulunuyor olmam toplantılara katılıp yönetimde aktif olarak rol aldığım anlamına gelmez. Katıldığım toplantıların tamamı basın toplantıları ve basın açıklamalarıdır. O tarihlerde partimin eş genel başkanıydım."

2011'den 2016'ya kadar çeşitli tarihlerde yasalar çerçevesinde yapılan etkinliklere partisi adına katıldığını ileri süren Kışanak, katıldığı etkinliklerde yasa dışı pankart taşınması, slogan atılması şeklindeki eylemlerle hiçbir alakasının olmadığını iddia etti.

Hazırlanan iddianamede şöyle denildi:

"Kışanak'ın Sur ve Cizre ilçelerinde PKK/KCK bölücü terör örgütü tarafından sözde 'özerk bölge' oluşturma amacıyla yoğun şekilde gerçekleştirilen çukur kazma, bomba tuzaklama, güvenlik güçlerine yönelik silahlı ve roketli saldırıları sahiplendiği tespit edilmiştir. Teröristlerin saldırılarını 'direniş ve mücadele', operasyonları, 'toplu katliam ve abluka', 'etkisiz hale getirilen terör örgütü mensuplarını 'şehit' olarak nitelendirdiği anlaşılmıştır."

İddianamede, Kışanak'ın terör örgütünün doğrudan ve internet siteleri vasıtasıyla yapmış olduğu çağrılarına uyarak, yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katıldığı ve bölücü terör örgütünün propagandasını yaptığının tespit edildiği ifade edildi.

Kışanak'ın evinden çıkan belgeler

Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliğince alınan karar doğrultusunda Kışanak'ın evinde arama yapıldığı anımsatılan iddianamede, çıkan dijital materyallerin, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne teslim edildiği aktarıldı.

Evde ele geçiriler materyallere ilişkin, şöyle denildi:

"Evde 'Sur Rapor 2016' ibareli bir kitap ve kitabın içerisinde bulunan aynı başlıklı bir CD ele geçirilmiştir. Bu belgelerde kentin yıkılmasında devletin yasal silahlı unsurları olan asker, polis, jandarma gibi kurumlar suçlanmıştır. Terör örgütünün meşrulaştırıldığı, YDG-H ve PKK militanlarının muhalif güçler olarak belirtildiği ve ülkede yaşanan terör olaylarında sorumlunun devlet olarak gösterildiği hususları anlaşılmıştır. Mahkemeler tarafından hakkında toplatma kararı verilen 23 kitap da ele geçirilmiştir."

İstenilen ceza

İddianamede, 31 Ekim'de tutuklanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak hakkında "silahlı terör örgütünü kurma ve yönetme", 41 kez "terör örgütü propagandası yapmak" ve "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlarından 57 yıl 6 aydan 230 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Muhabir: Aziz Aslan

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cerrahi müdahalelere 'yerli dokunuş'

2016-11-29 14:37 - Teknoloji

Beşiktaş Benfica maçına hazır

2016-11-22 22:57 - Spor

Amca çocukları teröristlerin korkulu rüyası oldu

2016-11-28 16:07 - Gündem

Jandarmadan tombala baskını

2016-11-26 15:17 - Asayiş

Almanlar İncirlik'e alternatif arıyor

2016-11-25 20:22 - Dünya

Gültan Kışanak'ın 230 yıl hapsi istendi

2016-11-29 16:37 - Gündem

Canikli ve Çavuşoğlu Tunus'ta

2016-11-29 15:22 - Gündem

Paralarını alamayan işçiler inşaatı söktü

2016-11-23 16:37 - Asayiş

Obama 21 kişiye 'Başkanlık Özgürlük Madalyası' taktı

2016-11-23 04:08 - Dünya

Kılıçdaroğlu'nun 'FETÖ temizliği' yürüyüşü sona erdi

2016-11-28 15:32 - Gündem

İlgili Haberler

Kastamonu'da Dezavantajlı Alanlar Projesi kapsamında ekilen çeltiğin hasadı başladı

20:28 - Gündem

Ankara'da su kesintisinden etkilenen vatandaşlar çeşmelerden su temin ediyor

17:48 - Gündem

Sumud Filosu'ndaki Türk vatandaşlarından 36'sının bugün yurda dönmesi bekleniyor

14:02 - Gündem

Sumud Filosu'ndaki Türk vatandaşlarından 36'sının bugün özel uçakla yurda dönmesi bekleniy

13:48 - Gündem

Kocaeli'de iş kazasında 2 kişi öldü

13:23 - Gündem

Günün Manşetleri

Bakan Fidan: Sumud Filosu'nun eylemine devletler mümkün olduğu her ölçüde sahip çıkmak durumund

23:13 - Siyaset

Galatasaray, 10 kişi kaldığı derbide Beşiktaş'tan 1 puan aldı

22:28 - Spor

Sumud Filosu'ndaki aktivistler İsrail'in kendilerine uyguladığı şiddeti anlattı

22:13 - Dünya

Derbide Galatasaray ile Beşiktaş 1-1 berabere kaldı

22:07 - Spor

Hamas ile İsrail heyetleri 6 Ekim'de Mısır'da esir takasını müzakere edecek

22:03 - Dünya