Gübre sektörü, karışımlı gübrelerdeki gümrük vergilerinin sıfırlanmasından memnun

Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GÜİD) Başkanı Gökhan Uzunoğlu, kompoze denilen karışımlı gübrenin gümrük vergisinin sıfırlanmasıyla, çiftçi maliyetlerinin azaltılması yönünde hızlı aksiyon alındığını belirtti.

Ekonomi - 4 ay önce

Ankara
Uzunoğlu, azotlu ve kompoze gübrelerin gümrük vergilerinin sıfırlanmasını değerlendirdi.
Şubat ayı sonunda Hürmüz Boğazı'nda yaşanan krizin ardından Tarım ve Orman Bakanlığının oldukça proaktif önlemler aldığına işaret eden Uzunoğlu, gerilimden yalnızca birkaç gün sonra üredeki yüzde 6,5 gümrük vergisinin sıfırlandığını hatırlattı.
Uzunoğlu, bunun hızlı bir hareket olduğunu ve hemen ardından ihracat yasağı geldiğini hatırlatarak, "Yani elinde üre bulunup da yurt içine vermek yerine yurt dışında daha yüksek fiyatla satmak isteyen sanayicilere bile izin verilmedi. Dolayısıyla o mallar da Türkiye'de satılır oldu. Hemen ardından neredeyse 10 yıldır el yapımı patlayıcılarda kullanıldığı iddiasıyla Türkiye'de yasak olan yüzde 33'lük amonyum nitrat gübresinin kullanımı serbest hale getirildi." diye konuştu.
Arka arkaya alınan bu tedbirlerle çiftçilerin sorununun çözülmesi yönünde adım atıldığını anlatan Uzunoğlu, bunun da piyasayı bir parça talep yönünden regüle ettiğini söyledi.
Uzunoğlu, yalnızca üre ve azotlu ürünlerin fiyatının yükselmediğini, kükürt, fosfat kayası ya da fosforlu ürünlerin fiyatlarının da arttığını belirterek, "Kompoze dediğimiz karışımlı ürünlerin de gümrük vergisi sıfırlanarak, çiftçi maliyetlerini azaltma yönünde hızlı aksiyon alınmış oldu." dedi.
Türkiye'nin üre üretiminin düşük olduğunu, ihtiyacın sadece yüzde 20'sinin üretildiğini aktaran Uzunoğlu, yeni bir fabrika açılacağını ve onunla beraber gelecek dönemde üretimin yüzde 35-40'ları bulmasının hedeflendiğini ifade etti.
Uzunoğlu, söz konusu üründeki 2,5 milyon tonluk ihtiyacın maksimum 1 milyon tonunun Türkiye'de üretebileceğini, ülkenin yine de 1,5 milyon tonu temin etmesi gerektiğini anlattı.

"Gübreye yönelik görüşme trafiği yaşanıyor"

Bu konuya ilişkin Rusya ile görüşmeler yapıldığına işaret eden Uzunoğlu, şunları kaydetti:
"Rusya, üre gübresinin ihracatını yasaklamıştı. Ancak eğer devletler kendi aralarında bir sözleşme yapabilirlerse özel sektöre izin verilebiliyor. Bu konudaki görüşmeler Rusya ile sınırlı kalmıyor. Fas, Cezayir ve Mısır, alternatif rotalar arasında yer alıyor. Dolayısıyla konu gıda güvenliği olduğu için oldukça üst seviyeden takip ediliyor. Gübreye yönelik görüşme trafiği yaşanıyor. Bunlar çok doğru adımlar. 1-1,5 milyon tonluk ithalat özel sektörün eline bırakılmamalı. Bu ulusal güvenlik konusudur. Dolayısıyla devletin kesinlikle müdahil olması gerekir, aynen doğal gaz gibi."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Avrupa'da gaz fiyatları Trump'ın açıklamalarından sonra yüzde 6 yükselerek güne başladı

2026-04-02 10:48 - Ekonomi

Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınının üzerinden iki yıl geçti

2026-04-02 16:57 - Gündem

Bakan Memişoğlu'ndan SGK geri ödeme listesine dahil edilen ilaçlara ilişkin paylaşım

2026-04-01 17:33 - Sağlık

Diyarbakırlı çiftçi oğlundan yapılan nakil ile diyalize girmekten kurtuldu

2026-04-01 15:02 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 5G'yi iki sene içinde ülkemizin her karışında hizmete sunacağız

2026-03-31 15:22 - Siyaset

Tarım kenti Manisa'da barajların yükselen su seviyesi verim beklentisini artırdı

2026-04-03 12:58 - Çevre-Hayat

Vanlı kadınlar kıyafetleri ebru desenleriyle renklendiriyor

2026-04-03 14:48 - Magazin

Sağlık Bakanlığından ilaç raporlarını yenilemeyenlere "MHRS'den başvuru yapın" çağrıs

2026-04-01 11:28 - Sağlık

Enkaz altından çıkarılan Hataylı depremzede 3 yıl sonra protezle ayağa kalktı

2026-04-02 12:08 - Çevre-Hayat

Gaziantep'teki Tahtaköprü Barajı'nda su seviyesi yüzde 70'e yükseldi

2026-04-02 12:32 - Gündem

İlgili Haberler

Ticaret Bakanlığı "Hizmet İhracatı Strateji Belgesi"ni yenileme çalışmalarına başladı

18:38 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Silvan Barajı'nda Eylül 2027 itibarıyla su tutmaya başlıyoruz

18:07 - Ekonomi

Rusya: Kiev'in Azak Denizi ve Karadeniz'deki eylemleri küresel gıda güvenliğini baltalıyor

17:57 - Ekonomi

Güneş tutulması Avrupa'da elektrik fiyatlarını akşam saatlerinde yükseltecek

16:48 - Ekonomi

ABD'de enflasyon temmuzda beklentilere paralel gerçekleşti

16:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ticaret Bakanlığı "Hizmet İhracatı Strateji Belgesi"ni yenileme çalışmalarına başladı

18:38 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Bakan Çiftçi, 81 il valisiyle toplantı yaptı

18:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını her platformda en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

18:27 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı resmi törenle karşıladı

18:23 - Gündem

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını her platformda en güçlü şekilde savunmaya devam ede

18:17 - Gündem