?>

Görme engellilerden "farkındalık" yürüyüşü

Gören Kalpler Eğitim Derneği, "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası" dolayısıyla farkındalık etkinliği düzenledi.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Ankara

Dernek üyeleri, görme engelli rehabilitasyon merkezi öğrencileri ve bir grup Kızılay gönüllüsü, "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası" dolayısıyla Opera'daki Melike Hatun Camisi önünden Ulus'taki heykele kadar yürüdü.

Bazı görme engelliler de profesyonel bisikletçiler eşliğinde iki kişilik bisiklete binerek, cami avlusunda tur attı.

Bisiklet turu hakkında AA muhabirine bilgi veren tandem pilotu Burçin Tarhan, görme engellilerle pedal çevirmenin çok keyifli olduğunu söyledi.

Görme engellilerle çeşitli etkinlikler yaptığını aktaran Tarhan, "Pedal çevirmeyi seven herkesle çok keyifli zaman geçiriyoruz. Önemli olan eşit gücü birlikte uygulayarak, birlikte keyif alarak ortak bir paylaşımda bulunmak." dedi.

"Pedal çevirdiğim sürece özgürüm"

Tarhan ile aynı bisiklette pedal çeviren görme engelli Mehmet Şahin, tandem yardımcı pilotu olduğunu belirterek, fırsat verildiğinde bir şeyler yapabildiklerini göstermek için etkinliğe katıldığını anlattı.

Bisiklet sürerken engelsiz bireylerle aynı heyecanı yaşadığını vurgulayan Şahin, "Pedal çevirdiğim sürece özgürüm. Öndeki pilot arkadaşımın desteğiyle yapamayacağım hiçbir şey yok." diye konuştu.

"Sarı çizgilerin daha özenli döşenmesi gerekiyor"

Öte yandan, görme engelliler, yürüyüş sırasında bir ellerinde baston diğer ellerinde de beyaz balon taşıdı.

Yürüyüş sırasında açıklamada bulunan Gören Kalpler Eğitim Derneği Eğitim Genel Koordinatörü Dilek Bilgiler, görme engellilerin yönlerini kolaylıkla bulabilmesi amacıyla kaldırımlara yapılan ancak büyük bölümü sökülen sarı çizgilerin durumuna dikkati çekti.

Bilgiler, "Gördüğünüz gibi sarı çizgi burada bitti. O zaman biz ne yapacağız? Çocuklarımız tesadüfen ya birisinden yardım isteyecek ya da burada olduğu yerde kalarak başka çareler aramaya kalkışacak. Sarı çizgilerin daha özenli döşenmesi gerekiyor. Özellikle Ulus gibi en işlek yerde dikkat edilmelidir." dedi.

Gören Kalpler Eğitim Derneği Genel Başkanı Erol Sayyıdan öncülüğündeki grup, Ulus'taki Atatürk heykelin önünde ellerindeki beyaz balonları gökyüzüne bıraktıktan sonra saygı duruşunda bulundu, görme engelli öğrenci Nursima Aksu'nun eşliğinde İstiklal Marşı okudu.

Grup adına açıklamalarda yapan Sayyıdan, ülke genelinde 1 milyon 39 bin görme engellinin olduğunu ancak büyük çoğunluğunun hayatın içinde yer almadığını aktardı.

Görme engellilerin iş, eğitim ve sağlık alanlarında çeşitli sıkıntılar yaşadığını ifade eden Sayyıdan, "Bunun için burada ailelerimizin çocuklarıyla ilgili beklentilerini yükseltmelerini sağlayarak, çocuklarının geleceğinde önemli katkılar oluşturmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Burada olan tüm görme engelli arkadaşlarımızın temel isteği, tüm insanlar ve engelliler bu toplumun içerisinde yer alsın." diye konuştu.

Dernek olarak görme engellilerin kendileriyle barışık şekilde mutlu olmalarına katkı sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Sayyıdan, şunları kaydetti:

"Görme engelliler, topluma örnek birer insan olsunlar. Bütün hedefimiz ve amacımız budur. Şimdi beraber yürüdüğümüz yollar, halen erişim açısından ciddi sıkıntılar taşıyor. Birçok noktada sarı çizgiler işlevsel değil. Bu konudaki sıkıntılarımızı mutlaka yerel yönetimlerin ve kamunun duyması gerekiyor. Toplumumuzun gerçekten daha çok bilinçlenmeye ve farkındalık oluşturmaya ihtiyacı var. Biz o kadar şeyler yaşıyoruz ki bunları çözmek yine bizim ellerimizdedir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Batman'da "Eren Abluka Sonbahar-Kış-20 Operasyonu" başlatıldı

2023-01-07 10:45 - Gündem

Gülben Ergen ve Devrim Ekiz’den sahne kardeşliği

2023-01-03 10:12 - Magazin

Başsavcı vekili 41 yıllık mesleki tecrübesini hakim ve savcı adaylarına aktarıyor

2023-01-06 14:13 - Çevre-Hayat

Pakistan-Taliban ilişkileri terör saldırılarının gölgesinde sınanıyor

2023-01-04 18:02 - Dünya

Erciyes ile Ischgl kardeş kayak merkezi oldu

2023-01-04 15:22 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin arz güvenliği, uzun vadeli gaz kontratları ve Karadeniz keşfiyle garantide

2023-01-05 11:25 - Ekonomi

Durak taksicilere dil kursu oldu

2023-01-03 12:04 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe, Galatasaray derbisi hazırlıklarına başladı

2023-01-04 21:03 - Spor

Düzce'de "Kütüphanesiz Okul Kalmasın" projesi hedefine ulaştı

2023-01-03 12:48 - Çevre-Hayat

Türk bilim insanları kanserde kişiye özgü tedavi sağlayacak görüntüleme tekniği geliştirdi

2023-01-03 15:11 - Sağlık

İlgili Haberler

YEDAŞ ekipleri kesintisiz elektrik için zorlu kış şartlarında görev yapıyor

13:09 - Çevre-Hayat

Depremzede aşçı, kendisini hayata bağlayan AFAD arama kurtarma ekibiyle buluştu

12:39 - Çevre-Hayat

Depremde ailesini kaybeden Nil'e babaannesi sahip çıktı

12:08 - Çevre-Hayat

Büyük Menderes Nehri yağmur sularıyla güçlendi

19:09 - Çevre-Hayat

Erzincanlı çiftçi, karlı araziye keklikler için yem taşıyor

14:12 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İletişim Başkanlığının "Ayın Tarihi" dergisinin 2026 Ocak sayısı yayımlandı

13:08 - Gündem

Güneydoğu'dan ocak ayında 913,8 milyon dolarlık ihracat

12:48 - Ekonomi

TÜİK enflasyon sepetini güncelledi

12:39 - Ekonomi

Küresel piyasalarda altın ve gümüş fiyatları toparlanıyor

12:19 - Ekonomi

Türkiye-Mısır ilişkileri ivme kazanıyor, ticaret hacmi gün geçtikçe büyüyor

12:19 - Ekonomi