?>

Durak taksicilere dil kursu oldu

Antalya'da milli eğitim müdürlüğünün yetişkinlere yönelik "Şehir Okulu" projesinin ilk mezunları, turizm hareketliliğinin yoğunlaştığı Kundu Turizm Bölgesi'nde görev yapan taksiciler oldu.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Antalya

Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan kentte, İl Milli Eğitim Müdürlüğü hayat boyu öğrenmeyi teşvik etmek amacıyla "Şehir Okulu" adı verilen projeyi başlattı.

Bu kapsamında Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası işbirliğiyle turizm hareketliliğinin yoğun olduğu bölgelerde görev yapan taksicilere yönelik "Yabancı dil bilmeyen taksici kalmasın" sloganıyla İngilizce kursu açıldı.

Çok sayıda 5 yıldızlı otele ev sahipliği yapan Kundu'daki bir taksi durağında oluşturulan sınıfta taksiciler, müşteri beklerken İngilizce eğitimi aldı.

Halk eğitim merkezinden gelen usta öğreticinin 120 saat İngilizce eğitimi verdiği 21 taksici, sertifika almaya hak kazandı.

Taksiciler sertifikalarını Antalya Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan ve Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan'ın elinden aldı.

"2023'te 1000 taksiciye yabancı dil eğitimi vermeyi hedefliyoruz"

Çalışkan, AA muhabirine, kente gelen turistlerin ilk iletişim kurduğu kişilerin genellikle taksiciler olduğunu söyledi.

Bu anlamda taksicilerin turistlerle iyi iletişim kurmasının önemine dikkati çeken Çalışkan, "Bu amaçla taksi durağı içerisinde eğitimlere başladık. 2023'te 1000 taksiciye yabancı dil eğitimi vermeyi hedefliyoruz. Taksiciler artık beden dili ile değil İngilizce konuşacak." dedi.

Çalışkan, "Şehir Okulu" projesi kapsamında sağlık çalışanlarına halk oyunları, 20'ye yakın sitede dikiş-nakış, çocuk bakımı ve kıraathanelerde bağlama ve ebru kursları verdiklerini kaydetti.

"Rusça, Arapça ve Almanca kurslarına da başlayacağız"

Oda Başkanı Alkan da eğitim sürecinin başarılı geçtiğini dile getirdi.

Turizme hizmet eden bütün taksicilere bu eğitimi vermek istediklerini aktaran Alkan, "İngilizcenin yanında Rusça, Arapça ve Almanca kurslarına da başlayacağız. Ülkemize gelen turiste, taksicinin İngilizce olarak hal hatır sormasını, Antalya'yı anlatmasını istiyoruz. Turistle güzel bir iletişim kurmalarını amaçlıyoruz. Taksicilerin bu anlamda da turizme hizmet etmesini istiyoruz." diye konuştu.

Taksicilere ders veren Esra Aşir de kursiyerlerin derslere ilgisinin çok iyi olduğunu ifade etti.

Sırası geldiği için sınıftan ayrılmak zorunda kalan taksicilere dersi tekrar anlattıklarını vurgulayan Aşir, "Dersler çok verimli oldu. Özellikle Antalya'yı anlatmaları ve turistlerle temel seviyede sohbet edebilmeleri için dersler işledik. Taksicilere sıklıkla kullanacakları 'Nereye gitmek istiyorsunuz', 'Şu kadar kilometre uzaklıkta' gibi cümleleri öğrettik." ifadelerini kullandı.

İngilizce konuşmaya 71 yaşında başladı

Antalya'da 22 yıldır taksicilik yapan 71 yaşındaki Ali Şan, eğitimlerin çok güzel geçtiğini söyledi.

Önceden turistlerle vücut diliyle konuşmaya çalıştıklarını anlatan Şan, "71 yaşında İngilizce öğrenmek nasip oldu. Turistlerle artık ne iş yaptıkları, Antalya ve Türkiye ile ilgili kısa sohbetler yapıyoruz." dedi.

Hasan Korkmaz da İngilizcenin yanında Rusçayı da öğrenmek istediklerini kaydetti.

Yabancı dil bilmeden taksicilik yapmanın Antalya'da zor olduğunu vurgulayan Korkmaz, "Turist bazen bir eczaneyi ya da bir alışveriş merkezini soruyor. Genç arkadaşlarımız çeviri programlarıyla konuşmaya çalışıyordu. Artık bire bir iletişim kuracağız." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus turistler yılbaşı tatilinde yine Türkiye'yi tercih ediyor

2022-12-29 21:03 - Magazin

Yenilenebilir ve Yenilenemez Enerji Kaynakları Nelerdir?

2022-12-30 10:01 - İnsan&Hayat

Ulaştırma projeleri 2022 yılına da damga vurdu

2022-12-31 11:23 - Ekonomi

Gülben Ergen ve Devrim Ekiz’den sahne kardeşliği

2023-01-03 10:12 - Magazin

Çin, Kovid-19 nedeniyle askıya aldığı pasaport ve vize işlemlerini yeniden başlatıyor

2022-12-28 19:03 - Dünya

Çin, 2022'de Kovid-19 ile zorlu sınavında politikadaki "U dönüşüne" tanıklık etti

2022-12-30 12:52 - Dünya

Küresel piyasalar para politikalarına ilişkin belirsizliklerle karışık seyrediyor

2022-12-28 09:18 - Ekonomi

Durak taksicilere dil kursu oldu

2023-01-03 12:04 - Çevre-Hayat

Türkiye-Rusya-Suriye Savunma Bakanları ve istihbarat başkanları Moskova'da bir araya geldi

2022-12-28 18:19 - Gündem

ASO, sanayi elektriğinde indirimin olumlu bir adım olduğunu bildirdi

2022-12-30 18:10 - Ekonomi

İlgili Haberler

Erzurumlu geniş aile el birliğiyle çalışıp dede mesleği hayvancılığı büyüttü

14:12 - Çevre-Hayat

Ölen arama kurtarma köpeği Gece'nin görevi "Vondi"ye emanet

14:08 - Çevre-Hayat

Depremin ardından kurduğu yeni yaşamında resimle hayata tutundu

13:45 - Çevre-Hayat

Tekirdağ'daki müzede 44 yıldır ziyaretçilere Macar Prensi Rakoczi'yi anlatıyor

13:38 - Çevre-Hayat

Van'da kar ve soğuk havada besicilerin zorlu mesaisi sürüyor

13:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Fenerbahçe Kulübü, N'Golo Kante transferinin gerçekleşmediğini duyurdu

14:39 - Spor

Mardin'de sahipsiz köpeğin saldırısına uğrayan çocuğu esnaf kurtardı

14:11 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan yeni anayasa çalışmalarına ilişkin açıklama

14:11 - Gündem

Gaziantep ve Adıyaman'da depremin üçüncü yılı nedeniyle 6 Şubat'ta eğitime ara verilecek

14:09 - Gündem

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 11 ilimizde başlattığımız tam 63 işi tamamlamış bulunuyoruz

13:44 - Gündem