?>

Gölge oyunu 'özel eller'in maharetiyle yaşatılıyor

Gölge oyununun önemli ustalarından Suat Veral, engellilere karakter çiziminden perdede canlandırma tekniklerine kadar hayali olmanın inceliklerini anlattı.

Kültür Sanat - 8 yıl önce

İSTANBUL - Kerem Alperen Kaya

Anadolu topraklarında 500 yıldır geleneksel Türk sanatının bir parçası olmayı sürdüren gölge oyunu, Ümraniye Belediyesi'nin desteğiyle hayali Suat Veral tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, engellilerin maharetli ellerinde hayat buldu.

Ümraniye Belediyesi Engelliler Kültür ve Eğitim Merkezi'nde düzenlenen kursa, 16 engelli kursiyer katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı da olan hayali Suat Veral, Türkiye'nin ilk kadın karagöz ustası Merve İlken ile seyirlik eğlence olmanın ötesinde, beyaz perdede işlenen konular yönüyle de 7'den 70'e toplumun her kesimine bir şekilde dokunan gölge oyununun karakter çiziminden perdede canlandırma tekniklerine kadar her aşamasını engelli kursiyerlere anlattı.

Geleneksel Türk sanatının bir parçası olan gölge oyununun da engel tanımadığını gösteren kursiyerler, yeni bir sanat dalının tüm inceliklerini öğrenmenin de mutluluğunu yaşadı.

Engelli kursiyerler ilk önce deve derisinden çizdikleri gölge oyunu karakterlerini daha sonra boyalarla renklendirdi. Kursiyerler karakter hazırlamayı öğrendikten sonra kendi yazdıkları oyunları bir hayali gibi perde arkasında seslendirerek sahneledi.

"Ahilik kültüründeki usta-çırak ilişkisine bağlı kalındı"

Engellilere gölge oyunu sanatını öğretme fikriyle yola çıkan Veral, Ümraniye Belediyesi'nin desteğiyle başlayan projeyi, AA muhabirine anlattı.

Eğitime sanatın mutfak kısmı olan deri çalışmaları ve çizimlerle başladıklarını belirten Veral, "Gölge oyunu sanatını bu kurs kapsamında pratiğe dökerek, engelli kursiyerlerimizin el becerilerinin nasıl olduğunu gördük." dedi.

Uygulamada, kök boyası, ıhlamur kütüğü ve nevregan gibi geleneksel araçlar kullanılarak ahilik kültüründeki usta-çırak ilişkisine bağlı kalındığını dile getiren Veral, hiçbir şey atlamadan bu sanatın özünde ne varsa onu aktardıklarını söyledi.

Veral, kursiyerlerin karakter yapım aşamasından sonra perdede yansıtacakları hikayelerini yazdıklarını aktardı.

Kursiyerlerin bu sanat dalıyla ilgili detayları öğrendikçe endişelerinin ortadan kalktığını anlatan Veral, "Engelli kardeşlerimiz, yediden yetmişe toplumun her kesiminde yaygınlaştırılan bu sanatın, bir manada eksik kalan tarafını tamamlamış oldu. Diğer arkadaşlarına da örnek, aynı zamanda hayali olacaklar. Burada bir hedef var ve bu hedefi iyi görmek lazım." diye konuştu.

Eğitim sonunda katılımcılara sertifika verileceğini de belirten Veral, yeni dönem gölge oyunu kursları için de talep aldıklarını dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünyanın en hızlı 25 arabası! Dünyanın en hızlı arabası hangisi

2018-03-08 07:42 - Magazin

Zarafetin halıya dokunduğu ülke: Türkmenistan

2018-03-04 16:51 - Dünya

Tunus'un 32 yıllık kadın taksi şoförü

2018-03-06 17:26 - Genel

Cinderes’te teröristlerin mühimmat deposu imha edildi

2018-03-08 08:47 - Asayiş

10 yaşındaki Ceylin'in katil zanlılarından şok itiraflar

2018-03-09 23:57 - Asayiş

Çocukları derste anneleri okulun atölyesinde mesaide

2018-03-05 16:42 - Genel

ABD’li sözcüden Türkiye’ye teşekkür

2018-03-07 18:57 - Dünya

'Torba tasarı'nın 9 maddesi kabul edildi

2018-03-08 05:02 - Gündem

Bu da kadınlara özel şiirli pazar tezgahı

2018-03-08 20:32 - Gündem

Gölge oyunu 'özel eller'in maharetiyle yaşatılıyor

2018-03-11 16:02 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Bosna Hersek'te Osmanlı mirası köprüye ev sahipliği yapan Mostar, her mevsim turistlerin uğrak noktası

12:53 - Kültür Sanat

'İstanbul Kültür Yolu Festivali'nin galası AKM'de yapıldı

08:01 - Kültür Sanat

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Uluslararası Turizm Fuarı başladı

22:06 - Kültür Sanat

Yazar Emine Şenlikoğlu, tuzağa düşürülen gençlerin hikayesini anlattı

12:16 - Kültür Sanat

Kırgız kadınlardan geçmişe ışık tutan müze: Kırgız Köyü

11:52 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Beykoz'da ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

02:48 - Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs'ın silahlandırılmasının tedirginliğe neden olduğunu beli

02:03 - Dünya

Beykoz'da ormanlık alandaki yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor

00:28 - Gündem

Filistin’e destek için farklı şehirlerde etkinlikler düzenlendi

00:22 - Gündem

Restorasyonu tamamlanan Halep Kalesi ziyarete açıldı

23:43 - Dünya