?>

Global Port Akdeniz'i QTerminals'e devrediyor

lobal Yatırım Holding iştiraki Global Ports Holding (GPH), portföyünde bulunan Antalya'daki ticari limanı Port Akdeniz'in devri için Katar merkezli ticari liman işletmecisi QTerminals ile hisse satım sözleşmesi imzaladı.

Ekonomi - 5 yıl önce

İstanbul

Global Yatırım Holding iştiraki Global Ports Holding'den (GPH),yapılan açıklamaya göre, gerekli onayların alınmasının ardından gerçekleşecek satışın toplam bedeli 140 milyon dolar olacak.

Global Ports Holding'in satıştan elde edeceği nakit girişi ise kapanış gününde Port Akdeniz'in net borç durumu ile satış işlemine ilişkin giderler ve vergilere göre kesinleşecek. QTerminals bedelin küçük bir kısmını kapanış işleminden 12 ay sonra ödeyecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Port Akdeniz'in QTerminals'e devrinin, zaten güçlü olan Türkiye ve Katar ilişkilerini daha da ileriye taşıyacağını ifade etti.

Satış işleminin tamamlanması ile Global Ports Holding'in kruvaziyer odağının daha da arttığını belirten Kutman, "Kruvaziyer operasyonları yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinden önemli ölçüde etkilenmeye devam etse de kruvaziyer turizmi uzun vadede önemini koruyor. Bu anlamda kruvaziyer şirketlerinin 2021 için güçlü rezervasyonlar bildirmeye devam etmesi, sektörün geri dönüşü açısından cesaret verici." değerlendirmelerini yaptı.

Kutman, dünyadaki önemli kruvaziyer limanları için önlerine çıkan fırsatları değerlendirmeye devam ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Port Akdeniz 2006'dan beri GPH'nin ayrılmaz bir parçası ve yıllar içinde grubun başarılı gelişiminde çok önemli bir rol oynadı. Bununla birlikte kruvaziyer limanı pazarında büyümemize devam ederken, Port Akdeniz yönetiminin öncelikli olarak ticari liman pazarına odaklanan bir organizasyona geçmesinin zamanı geldi. Önde gelen bir küresel ticari liman işletmecisi olarak QTerminals'in Port Akdeniz için ideal bir yuva olacağına ve tüm yerel paydaşların önümüzdeki yıllarda limanın QTerminals yönetiminden faydalanacağına inanıyorum."

Kutman ayrıca, portföylerindeki iki ticari limandan diğeri olan Port of Adria Karadağ için de kruvaziyer odağını artırma stratejisi doğrultusunda satış kararı alındığını ve görüşmelere başlandığını bildirdi.

"Zamanlamaya yönelik kesin bir hüküm yok"

Bu arada Global Yatırım Holding'in konuya ilişkin açıklaması, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) da yayımlandı.

Açıklamada, GPH'nin portföyündeki en büyük ticari liman konumunda olan Port Akdeniz'in imtiyaz/işletme süresinin Ağustos 2028'e kadar devam ettiği vurgulandı.

Söz konusu satış işleminin birtakım ön şartların yanı sıra Türkiye'de çeşitli kamu kuruluşlarının onayına tabii olduğuna işaret edilen açıklamada, "Zamanlamaya yönelik kesin bir hükümde bulunmak mümkün olmamakla birlikte finansal kapanışın 2020'nin son çeyreğinde gerçekleşmesi beklenmektedir." ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kartlı ödemelerde eylülde yüzde 25 artış görüldü

2020-10-21 13:23 - Ekonomi

Erdoğan ve Putin Dağlık Karabağ'ı görüştü

2020-10-14 23:41 - Siyaset

Fransa'da sokağa çıkma yasağı

2020-10-15 00:26 - Dünya

Libyalı askerlere sahil güvenlik eğitimi

2020-10-20 16:36 - Gündem

Global Port Akdeniz'i QTerminals'e devrediyor

2020-10-21 20:21 - Ekonomi

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 224 bin 732'ye yükseldi

2020-10-19 20:06 - Genel

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan: Yeni CHP genetiğiyle oynanmış bir siyasal kurumsal yapıdır

2020-10-18 19:46 - Siyaset

Türkiye Basketbol 1. Ligi'nde 2020-2021 sezonu heyecanı başlıyor

2020-10-16 19:29 - Spor

BDDK'dan Anadolubank AŞ'ye izin

2020-10-17 12:25 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seçimi öne almak söz konusu değil

2020-10-15 19:29 - Genel

İlgili Haberler

Roketsan, TEKNOFEST'te Mavi Vatan'ın geleceğini gençlerle inşa ediyor

19:28 - Ekonomi

Antalya, IAEE MECA 2025 Konferansı'na ev sahipliği yapacak

19:17 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu, demir yolu tesislerinde 4 güneş enerjisi santralinin devreye alındığını bildirdi

13:37 - Ekonomi

Borsa İstanbul'dan takas süresine yönelik yeni adım

12:52 - Ekonomi

Erzincan'da silajlık mısır üretimi hayvancılığı güçlendirip besiciye kazanç sağlıyor

12:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

SOLOTÜRK, Büyük Zafer'in 103. yılında Ankara'da "saygı uçuşu" gerçekleştirdi

20:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İçinde bulunduğumuz asrı, Türkiye Yüzyılı yapana kadar durmadan çalışacağız

19:42 - Gündem

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri'nde konuşuyor

19:33 - Gündem

Roketsan, TEKNOFEST'te Mavi Vatan'ın geleceğini gençlerle inşa ediyor

19:28 - Ekonomi

Antalya, IAEE MECA 2025 Konferansı'na ev sahipliği yapacak

19:17 - Ekonomi