?>

Gıda kaybına neden olan küf kaynaklı toksinler daha hızlı tespit edilebilecek

Kimya mühendisi Selçuk Uğurlu, geliştirme aşamasında oldukları cihazla, gıdalarda küf kaynaklı toksin analizlerinin kısa sürede gerçekleştirileceğini ve bu sayede toksinlerden kaynaklanan gıda kaybının önlenebileceğini söyledi.

Teknoloji - 2 yıl önce

İstanbul

Küflerden kaynaklanan toksik bileşenlerden meydana gelen mikotoksinler, gıdaların üretim sürecinde ve depolama sırasında oluşabiliyor. En yaygın, toksik ve kanserojen mikotoksinlerin başında, yer fıstığı ve fındık gibi yenilebilir kabuklu yemişlerde, kuru meyvelerde, baharatlarda ve tahıllarda görülen aflatoksinler geliyor. Gıda kaybına neden olmamaları için aflatoksinlerin sık ve düzenli aralıklarla ölçülmesi büyük önem taşıyor.

Chemcode firmasının kurucu ortağı Selçuk Uğurlu, ölçümlerin kolay yapılabilmesi için geliştirdikleri biyosensör ile bunun kullanılacağı ve geliştirilme aşaması devam eden cihaz hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Tüketilen gıdaların yüzde 70 ila 80'inde küflerden kaynaklanan mikotoksin değerlerinin yasal sınırın altında kaldığını, yasal sınırı aşan yüzde 20 ila 30 oranındaki ürünün ise atık oluşturduğunu belirten Uğurlu, Türkiye'de özellikle kuruyemiş, incir ve kuru meyve sektörlerinde önemli bir sorun teşkil eden ve ihracatta büyük sorunlara neden olan bu kaybı engellemek amacıyla bütünleşik bir sistem tasarımı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Uğurlu, "Girişimimiz, aslında mikotoksinin oluşturduğu ve küresel olarak gıdamızın dörtte birini atığa çeviren yani her yıl bir milyar tonluk kayba neden olan bir problemi çözmeye çalışıyor. Küflerin ürettiği toksinleri tespit ediyor. Mesela Aflatoksin B1 var. Bu, en çok kayba yol açan toksin ve dünyada bilinen en kanserojen madde. Birçok toksin var, farklı gıda türlerinde farklı tipler gelişiyor." diye konuştu.

"Sinyalin büyüklüğünden toksinin konsantrasyonunu ölçüyoruz"

Geliştirdikleri biyosensörün, biyolojik algılamayı elektronik sinyallere çevirdiğini, bu sensörün yerleştirildiği cihazın da sahada herkes tarafından kullanabileceğini anlatan Uğurlu, bu sayede laboratuvar kalitesinde mikotoksin ölçümleri yapılabileceğini aktardı.

Uğurlu, şöyle devam etti:

"Burada kullandığımız sensörlerin teknolojisi; parmaktan alınan kandan şeker ölçümü yapan çubuklara çok benziyor. Bu çubuklar nasıl şekeri ölçüyorsa bizimkiler de toksin ölçüyor aslında. Bu çubukların üzerine o toksinleri yakalayan biyolojik temelli reseptörler geliştiriyoruz. Onları kimyasal bir şekilde üzerlerine bağlıyoruz ve bunlar anahtar-kilit ilişkisi gibi toksini yakalıyor. Yakaladığı zaman bir elektronik sinyal oluşuyor ve bu sinyalin büyüklüğünden biz toksinin konsantrasyonunu ölçüyoruz."

Yapılan ölçümlerin mobil uygulamaya aktarılacağını ve bu sayede tarlada veya depodaki güncel durum hakkında sürekli olarak bilgi sahibi olunabileceğini vurgulayan Uğurlu, geliştirdikleri bütünleşik sistem sayesinde ürünün satın alındığında ne kadar dayanabileceğinin ve ürünün bozulmaması için önlem alınması gerekip gerekmediğinin öğrenilebileceğini kaydetti.

Uğurlu, cihazın kullanımı hakkında şu bilgileri verdi:

"Çiftçi bu cihazı alacak, üstüne numuneyi bırakacak, hangi toksinleri analiz etmek istediğini girecek ve analiz tuşuna basacak. Analiz sonuçları 25 dakika sonra cep telefonunda olacak. Eğer satacağı firmalarla bir anlaşması varsa firma da kendi fabrikasından çiftçisinin yaptığı analizi, mobil uygulamamız üzerinden görebilecek. Deposunda problem varsa görebilecek. Ona göre önlem alabilecek ya da çiftçi bakacak, duruma göre, 'Sınırı geçmek üzereyim, hasadı erken alayım.' deyip ürününü kurtarabilecek."

Sırt çantasında taşınabilecek, portatif bir şekilde tasarladıkları cihazla yapılan ölçümün maliyetinin, laboratuvar analizlerinin beş ya da altıda biri tutarında olacağını bildiren Uğurlu, "Bu da bize şöyle bir avantaj sağlıyor, mali açıdan yeterince gücü olmayan çiftçiler analiz yapmaya ya da ihracatçılar analiz sayısını artırarak emin olmaya başlayacaklar." dedi.

Uğurlu, cihazı 2024 sonunda satışa sunmayı planlandıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kastamonu'da sis etkili oluyor

2023-12-06 09:53 - Gündem

Çanakkale'de barajların doluluk oranı yüzde 70'e ulaştı

2023-12-04 11:53 - Gündem

Söktaş Tekstil COP28'e katıldı

2023-12-05 15:37 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Katar'a gidecek

2023-12-04 10:27 - Gündem

Kissinger: Kötü polisin ölümü -Nuray Mert yazdı-

2023-12-04 10:01 - En Son Yazılar

İsrail, Batı Şeria'da gözaltına alınanların yüzde 80'ini suç isnat etmeden tutukluyor

2023-11-30 19:28 - Dünya

Giresun'da tarihi Şah Yolu'ndaki kilise gelecek yaz ziyarete açılacak

2023-12-06 14:28 - Çevre-Hayat

İsrail, Mescid-i Aksa İmamı'nın evini yıkmak için "tahliye" kararı çıkardı

2023-12-03 13:57 - Dünya

Geleneksel zeytin yetiştiriciliği UNESCO listesine alındı

2023-12-05 18:09 - Gündem

Sezon hazırlıkları tamamlanan Atabarı'nda kayak için yeterli kar bekleniyor

2023-12-04 11:53 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Kesintisiz iletişim ihtiyacına yeni çözüm

11:38 - Teknoloji

DENEYAP Teknoloji Atölyelerinden 81 ilde proje şenliği

14:33 - Teknoloji

Yeni nesil motorlar savunmaya güç katacak

12:23 - Teknoloji

Yapay zekanın görsel içerik üretiminde kullanılması maliyet açısından avantaj sağlıyor

12:18 - Teknoloji

Topçu silahlarına "Kurtaran" ile durmak yok

11:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kocaeli'de kaza yapan otomobilin bisikletli çocuğa çarpması araç kamerasında

12:22 - Gündem

Rusya'da, İHA saldırıları nedeniyle hafta sonu boyunca 485 uçuş iptal edildi

12:17 - Dünya

Çin, tarifelerin başkalarına karşı "baskı aracı" olarak kullanılmasına karşı çıktı

12:13 - Dünya

İzmir Ödemiş orman yangınında zarar gören alanlar havadan görüntülendi

12:07 - Gündem

Pakistan'da etkili olan muson yağmurlarının yol açtığı sellerde ölenlerin sayısı 72'ye çık

12:02 - Dünya