?>

İsrail, Mescid-i Aksa İmamı'nın evini yıkmak için "tahliye" kararı çıkardı

İsrail, Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri'nin işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan evini yıkmak için "tahliye" emri verdi.

Dünya - 1 yıl önce

Kudüs

AA muhabirinin Şeyh Sabri'nin yakınları ve ailesinin avukatı Halid Zebarika'dan aldığı bilgilere göre, İsrail polisi ve İsrailli belediye yetkilileri, Şeyh Sabri'nin yaşadığı binaya sabah saatlerinde baskın düzenledi.

İsrail polisi, baskında, Şeyh Sabri'nin ikamet ettiği dairenin de bulunduğu binanın "ruhsatsız inşa edildiği" gerekçesiyle yıkılacağı için burada oturanlara binayı tahliye etmeleri emrini verdi.

Binadaki 17 dairede yaklaşık 100 kişinin yaşadığını belirten avukat Zebarika, tahliye kararının özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik 58 gündür devam eden saldırılarıyla aynı zamana denk geldiğine dikkati çekti.

Zebarika, bina için yıkım kararının 2004’te çıktığına ve o tarihten bu yana yıkım tehdidi altında bulunduğuna işaret ederek, "20 yıl sonra bu emri özellikle (Gazze saldırılarının olduğu) bugünlerde uygulamak istiyorlar." dedi.

Fanatik Yahudi örgütlerin, son dönemde Şeyh İkrime Sabri’ye karşı sürekli "çirkin kışkırtmalarda bulunduklarını" kaydeden Zebarika, "Öyle anlaşılıyor ki bu örgütler, Şeyh’in evini yıktırmak için İsrail makamları içindeki unsurlarını harekete geçirmeye başladı." diye konuştu.

Şeyh Sabri'nin avukatlarının tahliye kararına itiraz etmek için İsrail yargısı nezdinde girişimlerde bulunduğu aktarıldı.

Mescid-i Aksa İmamı Şeyh Sabri, yıllardır İsrail polisi, yargısı ve fanatik Yahudi örgütlerinin hedefinde bulunuyor.

İsrail güçleri, birçok kez Şeyh Sabri'yi evine baskın düzenleyerek ifadeye çağırmış ve hakkında defalarca Mescid-i Aksa'dan uzaklaştırma cezası vermiş, yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

İsrail’in yıkım politikası

İsrail, 1967'de işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Filistinlilere ait ev ve yapıları, sık sık "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıkıyor.

Filistinli, İsrailli ve uluslararası insan hakları örgütleri, Tel Aviv makamlarının, Filistinlilerin Doğu Kudüs'teki inşaat faaliyetlerini kısıtladığını; buna karşın Yahudi yerleşimcilerin önünü açtığını ifade ediyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinin raporlarına göre, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'nın yüzde 60'ını oluşturan "C" bölgesindeki yıkımlar, İsrail'in verdiği, "Filistinlilerin alması neredeyse imkansız olan" inşaat ruhsatlarının bulunmaması bahanesiyle gerçekleştiriliyor.

Filistin Ulusal Bilgi Merkezi verilerine göre, İsrail’in 1967’deki işgalinden bu yana Kudüs’te yıktığı evlerin sayısı 1900’ü geçti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

EURO 2024'te gruplar, yarın belli olacak

2023-12-01 14:58 - Spor

Galatasaray-Manchester United maçını İspanyol hakem Jose Maria Sanchez yönetecek

2023-11-27 14:11 - Spor

Hem antrenörü hem sporcusu olduğu branşta bileği bükülemeyen gençler yetiştiriyor

2023-11-27 13:42 - Spor

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

2023-11-29 19:37 - Ekonomi

BM, Filistin'deki sağlık tesislerine yönelik saldırılardan "endişe duyduğunu" bildird

2023-11-30 22:28 - Dünya

Sivasspor Teknik Direktörü Servet Çetin, Fenerbahçe maçı için iddialı konuştu

2023-12-02 13:03 - Spor

Başakşehir taraftarından Leo Dubois'e ödül

2023-12-03 10:12 - Spor

Beyaz Saray, Gazze Şeridi'nde serbest bırakılan esirlerden birinin ABD vatandaşı olduğunu duyur

2023-11-30 11:52 - Dünya

Cezayir, sömürge döneminde Fransa’ya kaçırılan 2 milyon tarihi belgeyi almaya hazırlanıyor

2023-11-28 20:52 - Dünya

Trabzon'daki fırtınada dalgalara kapılan 2 lise öğrencisini arama çalışmalarına ara verildi

2023-11-30 17:03 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye'nin Boston Başkonsolosu Buner, Rümeysa Öztürk'ün dava sürecinin takip edileceğini söyledi

23:18 - Dünya

Papa 14. Leo yapay zekanın, insan onurunun ve emeğin savunulmasında zorluklar yarattığını söyledi

22:53 - Dünya

Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde çıkan orman yangını sürüyor

22:37 - Dünya

Gazze'deki esirlerin yakınları, Netanyahu hükümetini istifaya davet etti

22:32 - Dünya

Türkiye'den gönderilen yardım malzemeleri Myanmar'daki depremzedelere ulaştı

21:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Maltepe metro istasyonunda üzerine reklam panosu düşen kadın yaralandı

23:43 - Asayiş

Ardahan Üniversitesinden 'kampüste ayı görüldü' uyarısı

23:23 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin Boston Başkonsolosu Buner, Rümeysa Öztürk'ün dava sürecinin takip edileceğini söyledi

23:18 - Dünya

Papa 14. Leo yapay zekanın, insan onurunun ve emeğin savunulmasında zorluklar yarattığını söyledi

22:53 - Dünya

Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde çıkan orman yangını sürüyor

22:37 - Dünya