?>

Gıda analizlerinde "1000'de 1"lik kusurlar bile tespit ediliyor

Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Varlık, son dönemdeki gıda analiz sonuçlarında ortaya çıkan "1000'de 1" ifadesiyle ilgili "Bu, 'Ürünün içinde 1000'de 1 oranında var.' demek değildir. Cihazın görebileceği minimum düzeyi tespit etmektedir" dedi.

Ekonomi - 9 ay önce

Ankara

Ankara'daki Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, basın mensuplarının ziyaretine açılırken, ürünlerin analizlerinin yapıldığı laboratuvarlar tanıtıldı, analizlere ilişkin bilgi verildi.

Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Yusuf Varlık, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, il ve ilçe tarım gıda denetçilerince alınan numunelerin, kabul biriminde mühür, deformasyon, poşet ve sıcaklık kontrolleri yapıldıktan sonra, Tarım ve Orman Bakanlığının Gıda Kontrol Laboratuvar Sistemi'ne (GKLS) kaydedildiğini bildirdi.

Kaydın ardından numunelerin barkodlu olarak laboratuvarlara sevk edildiğini dile getiren Varlık, "Laboratuvara gelen numuneler, ilgili laboratuvar birimi sorumlusu tarafından personele havale edildikten sonra personelimiz, örneğin yağda, analizlerin yapılması için başlangıcını yapıyor. Her numunenin ilk aşaması mutlaka çözümleme aşamasıdır. Bu aşamadan sonra cihazlara verilerek ürünün uygun olup olmadığı değerlendirilir." diye konuştu.

Varlık, numune uygun olmadığında tekrar çalışma yapıldığına işaret ederek, sonuçtan emin olunduktan sonra, raporlamanın il müdürlüğüne ulaşmasının ardından, 7 gün içinde ilgili firmaya şahit ve itiraz hakkını kullanması için yazı gönderildiğini ifade etti.

Şahit hakkını kullanmak isteyen firmadan alınan numunenin Bakanlığın farklı bir laboratuvarına gönderilerek analiz edildiğini anlatan Varlık, "Orada da yine 'uygun değil' sonucu çıkarsa cezai işlemler yine il müdürlüğü tarafından yapılır." ifadesini kullandı.

Laboratuvar yurt dışına da hizmet veriyor

Varlık, 23 bin 500 metrekare alana sahip olan laboratuvarda 16 laboratuvar biriminin bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Bu anlamda Türkiye'deki en donanımlı laboratuvarlardan biridir. Yurt içinde hizmet verdiğimiz gibi yurt dışında da Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan, KKTC, Kuzey İrlanda ve Polonya gibi ülkelere de analiz hizmetleri vermekteyiz. Bu anlamda da güvenliğin son derece yüksek olduğu bir laboratuvarda bulunmaktayız. Analizlerimiz, kesinlikle 185 personel tarafından donanımlı ve bugün Avrupa'da hangi cihaz varsa ülkemizde de laboratuvarlarımızda da o cihaz var. Hatta bazı cihazlarda daha üstün teknolojili cihazları kullanmaktayız."

Analiz sonuçlarındaki "1000'de 1" detayı

Son dönemde yapılan gıda analiz sonuçlarında ortaya çıkan "1000'de 1" ibaresine de değinen Varlık, her cihazın inebileceği maksimum bir limit olduğunu bildirdi.

Varlık, "1000'de 1 hassasiyet dediğimiz, cihazın inebileceği bir ürünün içindeki 1000'de 1 oranında malzeme varsa onu tespit edebileceğimiz anlamına gelir. Bu, 'Ürünün içinde 1000'de 1 oranında var.' demek değildir. Cihazın görebileceği minimum düzeyi tespit etmektedir. Bu diğer cihazlarda da analiz raporlarında belirtilmektedir." dedi.

Kurumun akredite bir laboratuvar olduğunu, yurt içi ve dışı yeterlilik testiyle sonucu bilinen numuneler testine girdiklerine işaret eden Varlık, yüzde 100'lük bir başarıyla hizmetlerinin devam ettiğini bildirdi.

Yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yapılıyor

Varlık, laboratuvarlara günlük 100-150 civarında numune geldiğinin bilgisini paylaşarak, şu ifadeleri kullandı:

"Toplam yılda 18-20 bin arasında numune gelir. Yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yaparız. Her şey kontrollü ve steril şartlardadır. Laboratuvarlarımızın sterilizasyonu sürekli yapılır. Personelimiz önlüklü, eldivenli ve boneli bir şekilde çalışır. Bakanlığımız, kritik olan dönemlerde denetimlerini daha da yoğunlaştırıyor. 750 bin işletmenin her biri yılda bir kere Bakanlık planı kapsamında bu laboratuvar olsun diğer laboratuvarlar olsun orada denetimleri gerçekleştiriliyor. Özel hassasiyetli bir durum olduğu zaman da Bakanlık ekipleri tarafından ekstra denetimler yapılır."

Bal denetimleri

Bal denetimlere de değinen Varlık, balda yaklaşık 14 parametre analiz yapıldığını belirtti.

Varlık, zeytinyağın içinde tohum yağı olup olmadığının belirlenmesine yönelik analiz de yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Analizlerde zeytinyağının içinde de bir karışım bir yağ olup olmadığını çok rahat tespit edebiliyoruz. Cihazlarımız son teknoloji cihazlar. Personelimiz çok yetkin. Bu anlamda taklit-tağşiş noktasında son derece güvenli bir şekilde çalışılmaktadır. Et ve et ürünlerinde de yaklaşık 22 türe bakabiliyoruz. Burada yüzde 1 hassasiyetle yaptığımız ürünler de var."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adalet Bakanı Tunç: Ceza adalet sisteminin amacı toplumu suçtan korumak

2024-10-10 18:02 - Siyaset

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının birinci yılında Filistin'e destek gösterileri devam ediyor

2024-10-08 00:03 - Dünya

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığına Hidayet Türkoğlu yeniden seçildi

2024-10-08 16:14 - Spor

ABD Başkanı Biden'dan ‘Milton’ uyarısı: Yüzyılın kasırgası gibi görünüyor

2024-10-10 00:08 - Dünya

Meme kanserini atlatan Mine ebe kadınları bilinçlendirmek için hikayesini anlatıyor

2024-10-11 13:22 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin devletini tanıma çağrımızı bir kez daha hatırlatıyorum

2024-10-11 14:57 - Siyaset

Romanyalı milli yüzücüler, ilk kez geldikleri Erzurum'da dünya şampiyonasına hazırlanıyor

2024-10-14 13:12 - Spor

Biden, 7 Ekim mesajında İsrail'in Gazze'deki soykırımına değinmedi

2024-10-07 18:53 - Dünya

Milli İstihbarat Akademisinin panelinde 7 Ekim'in ardından bölgedeki ihtimallar tartışıldı

2024-10-08 10:25 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bakan Göktaş: G20 ülkelerinin Filistin'de yaşanan insani krize kayıtsız kalmayacağına inanıyoru

2024-10-12 10:42 - Siyaset

İlgili Haberler

Hazine yarın 1 tahvil ve 1 hazine bonosu ihalesi düzenleyecek

16:13 - Ekonomi

Girişimci kadınlar için rehber hazırlanıyor

15:18 - Ekonomi

Türkiye tarımsal hasılada rekor kırarak dünyada ilk 7 ülke arasına girdi

14:22 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Tarımsal hasıla 2024'te yüzde 7 artışla 74 milyar dolara çıkarak rekor kırdı

14:07 - Ekonomi

Bursa'daki ıhlamur ormanlarının verimi yüz güldürdü

12:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hamas'ın Gazze'de ateşkes teklifine yanıtında 3 önemli konuda talepte bulunduğu ileri sürü

17:13 - Dünya

İsrail beklenen ateşkes öncesi Gazze Şeridi'nin kuzeyine yönelik yıkım ve tahribatını hızlandır

17:03 - Dünya

Boğaziçi Uluslararası Hukuk Konferansı'nda STK'lerin çatışma sonrası rolü ele alındı

16:43 - Gündem

Uluslararası ilişkiler profesörü Grovogui'den uluslararası hukukun Batı merkezliliğine eleştiri

16:32 - Gündem

Büyükçekmece'de otluk alanda yangın çıktı

16:18 - Gündem