Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ hakkında dava açıldı

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında, bir kitabıyla ilgili yapılan söyleşideki sözleri nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Gündem - 5 yıl önce

İstanbul
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu, İlker Başbuğ hakkında, "Türkiye Cumhuriyetinde Güç Odaklarının Mücadelesi" serisinin üçüncü kitabıyla ilgili 4 Ocak 2021'de bir gazete yaptığı söyleşide, darbe imasında bulunduğu iddia edilen sözleri üzerine yürütülen soruşturma tamamlandı.
Soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede İlker Başbuğ "şüpheli", AK Parti'nin bazı il ve ilçe başkanları ile kadın kolları başkanlarının da aralarında bulunduğu toplam 166 kişi ise "müşteki" olarak yer aldı.

"Darbe imasında bulunarak suç işledi"

İddianamede İlker Başbuğ'un, 4 Ocak'ta Cumhuriyet gazetesine verdiği mülakatta, "Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 günü Eskişehir'de erken seçim tarihini açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir ihtimalla önlenebilirdi. Çünkü erken seçim kararı alınmış bir hükümete karşı bir askeri darbenin gerçekleştirilmesi açıkça milletin siyasi idaresine de vurulacak bir darbe olurdu." ifadelerini kullandığı hatırlatıldı.
Başbuğ'un bu söyleşide "darbe" imasında bulunduğu ve bu şekilde "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme veya aşağılama" suçunu işlediği anlatılan iddianamede, Başbuğ'un savcılıkça alınan ifadesine yer verildi.
Başbuğ'un "Türkiye Cumhuriyetinde Güç Odaklarının Mücadelesi' kitap serisinin üçüncüsü olan 1961-1980 dönemini o günün şartlarında ve o günlerde gelişen olaylar çerçevesinde değerlendirdiği, suça konu ifadelerin daha önce yine bazı yazarlar tarafından da dile getirildiği ve bugünkü olaylarla herhangi bir şekilde ilişki kurulmasının doğru olmadığı" şeklinde beyanda bulunduğu aktarılan iddianamede, İlker Başbuğ'un suçlamaları reddettiği dile getirildi.
İddianamede, Başbuğ'un "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi, başsavcılıkça gönderilen iddianameyi kabul etti. Başbuğ, açılan dava kapsamında önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

Başbuğ ifade vermişti

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Cumhuriyet gazetesinde yer alan ifadeleriyle ilgili hakkında yapılan suç duyurularına ilişkin soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın daveti üzerine, 10 Şubat 2021'de Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek başsavcılığa ifade vermişti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Thodex soruşturmasında Faruk Fatih Özer'in ağabeyi ve kardeşi tutuklandı

2021-04-30 02:14 - Gündem

Bazı ülkelerden Türkiye'ye uçakla gelecek yolculardan 15 Mayıs'tan itibaren PCR testi istenmeyecek

2021-05-02 17:21 - Gündem

Borsa güne yükselişle başladı

2021-05-05 13:33 - Ekonomi

Afganistan'da sel felaketinde 14 kişi öldü

2021-05-04 14:56 - Dünya

Türk boğazlarından 3 ayda 19 bin 673 gemi geçti

2021-05-03 15:53 - Ekonomi

Şentop: Yeni anayasa ile sendikal haklarda müspet gelişmeler kaydedilecek

2021-04-29 18:46 - Siyaset

'Tam kapanma' dönemi havada günlük uçuş dengelerini değiştirdi

2021-05-05 20:11 - Dünya

Beşiktaşlı kadın futbolcu Seda, azmi ve yeteneğiyle milli formayı terletmenin gururunu yaşıyor

2021-05-04 18:56 - Spor

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ hakkında dava açıldı

2021-05-05 21:11 - Gündem

Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsalında 5 terörist etkisiz hale getirildi

2021-04-29 19:57 - Asayiş

İlgili Haberler

Standart dışı plakalara 27 Şubat'tan itibaren kesilen idari para cezaları iptal edildi

01:18 - Gündem

AYM Başkanvekilliğine İrfan Fidan'ın seçilmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Gündem

Bakan Bayraktar: Türkiye'nin nükleer enerjideki gelişimi için UAEA ile güçlü diyaloğu sürdürüyo

22:38 - Gündem

Bakan Fidan, İtalyan mevkidaşı Tajani ile telefonda görüştü

22:07 - Gündem

Vakıflar Genel Müdürlüğünden Gazze'ye 290 bin kişilik iftar desteği

21:43 - Gündem

Günün Manşetleri

İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 17 kişi hayatını kaybetti

02:48 - Dünya

British Airways, Orta Doğu'da bazı bölgelere bu ayki uçuşlarını iptal etti

02:17 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 10 kişi hayatını kaybetti

02:02 - Dünya

Erbil'deki ABD Başkonsolosluğu yakınlarında patlama sesi duyuldu

01:37 - Dünya

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turu heyecanı 4 maçla başladı

01:27 - Spor