?>

Gelişen teknoloji mamografi cihazlarındaki konforu da artırdı

Doç. Dr. Ebru Özan Sanhal, "Mamografi çektirmek eskiden kadınların korkulu rüyası gibiydi ancak teknoloji ilerledikçe yeni cihazlarda ağrı duygusu daha az. Hastalar için daha konforlu mamografi tetkikleri yapıyoruz, başarılı sonuçlar alıyoruz." dedi.

Sağlık - 2 yıl önce

Antalya

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Özan Sanhal, her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riskinin olduğunu belirterek, gelişen teknoloji sayesinde artık mamografi çektirmenin eskisi kadar ağrılı olmadığını bildirdi.

Meme Sağlığı ve Hastalıkları Merkezinin radyoloji biriminden sorumlu Sanhal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meme kanserinin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu dile getirdi.

Dünyada her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski bulunduğunu aktaran Sanhal, "Meme kanserinde erken tanının öneminin vurgulanması çok önemli. Bu amaçla mamografiyle tarama önem kazanıyor. 40 yaş itibarıyla yaş arttıkça meme kanseri riski de artıyor. O nedenle her yıl mamografiyle taramalarımız devam ediyor." ifadesini kullandı.

Meme kanserine yakalanma sıklığının 40 yaş üzerinde arttığını belirten Sanhal, şunları kaydetti:

"Hem dünyada hem ülkemizde en sık ölüme neden olan kadın kanseri, meme kanseridir. Erken tanı alan meme kanseri hastalarımızda erken tedavi olanakları ölüm riskini önemli ölçüde azaltıyor. En önemli kazanımımız bu. Hedefimiz meme kanserinde ölümleri azaltmak. Bunun için düzenli mamografi çektirmek gerekiyor. Mamografi çektirmek eskiden kadınların korkulu rüyası gibiydi ancak teknoloji ilerledikçe yeni cihazlarda ağrı duygusu daha az. Yeni cihazlarımız teknoloji ürünü. Hastalar için daha konforlu mamografi tetkikleri yapıyoruz, başarılı sonuçlar alıyoruz."

Sanhal, meme kanseri konusunda farkındalık yaratmak istediklerini vurgulayarak, aile öyküsü veya bulguları olanların 40 yaşı beklemeden yıllık kontrollerini yaptırması gerektiğini söyledi.

"Avrupa ülkelerinde meme kanserine yakalanma yaşı daha yüksek"

Mamografiyle taramaların tanıda başarılı sonuçlar sunduğuna dikkati çeken Sanhal, şu bilgileri verdi:

"Erken yaşlarda da meme kanseri vakasına rastlayabiliyoruz. Ancak 40 yaş sonrası şikayeti olmasa da mutlaka mamografi çektirmeleri gerekiyor. Meme kanseri görülme sıklığı ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye değişiyor. Avrupa ülkelerinde meme kanserine yakalanma yaşı daha yüksek olmasına rağmen ülkemizde daha erken yaşlarda görülüyor. Avrupa'da mamografi çekimleri 50 yaşında başlıyor, ülkemizde ise 40 yaşında öneriliyor."

Meme kanserinde genetik mutasyonların önemli olduğunu belirten Sanhal, ailesinde kanser vakası olanların meme kanserine yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğunu ifade etti.

Sanhal, özellikle aile öyküsü olan, birinci derece akrabasında meme kanseri vakaları bulunan ve genlerinde mutasyon olanlara mamografi dışında ek taramalar önerdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te geleneksel "bayram kömbesi" üretimi devam ediyor

2024-04-08 15:08 - Çevre-Hayat

Nükleer enerji serüveni Moskova'daki Atom müzesinde gözler önüne seriliyor

2024-04-06 10:08 - Teknoloji

Han Şeyhun'daki kimyasal silah katliamı mağdurları yakınları için adalet istiyor

2024-04-05 00:18 - Dünya

BM: Gazze'ye deniz koridoruyla yardım çalışmalarına dahil olmamız için şartlar var

2024-04-04 20:12 - Dünya

Rusya: Ukrayna ordusunun Kursk bölgesine İHA ile saldırısında 3 kişi öldü

2024-04-11 08:17 - Dünya

Van'ın ilk kadın muhtarı, dört dönemdir mührü kimseye kaptırmıyor

2024-04-06 12:02 - Gündem

İklim değişikliği, klimaya olan talebi yılın tamamına yayıyor

2024-04-04 17:25 - Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: İran'la karşılıklı elektrik ticareti başlayacak

2024-04-04 17:41 - Ekonomi

ABD nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Sedat Önal atandı

2024-04-05 09:27 - Gündem

ABD'nin BM Daimi Temsilciliği: Filistin'in BM üyeliği taraflar arasında müzakere edilmeli

2024-04-08 18:03 - Dünya

İlgili Haberler

Malatya'da farklı illerden cerrahların da katılımıyla 14 canlı ameliyat yapıldı

16:03 - Sağlık

İstanbul'daki KETEM'lerde bu yıl 69 bin 850 kadına ücretsiz meme kanseri taraması yapıldı

14:48 - Sağlık

Çocuklarda yoğun mobil cihaz kullanımı "metin boyun sendromu" riskini artırıyor

12:32 - Sağlık

Kiloya bağlı sağlık sorunlarını bütüncül tıp uygulamalarıyla aştılar

11:48 - Sağlık

Romatizma yalnızca yaşlıları değil çocukları da etkiliyor

11:43 - Sağlık

Günün Manşetleri

Witkoff ve Kushner, İsrailli yetkililerle ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasını görüştü

03:53 - Dünya

CHP Grup Başkanvekili Başarır hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret"ten soruşturma

01:18 - Gündem

İsrail Başbakanı Netanyahu, Orta Doğu'da İsrail'e yönelik 'yeni tehditler' olduğunu ileri sürdü

23:51 - Dünya

Hakkari'de Nehil Sazlığı'nda çıkan yangına müdahale ediliyor

23:17 - Asayiş

ABD Başkanı Trump Çin'in Tayvan'ı işgal etmek istemediğine inandığını söyledi

23:03 - Dünya